Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Rastatt, Militärstraße 2, Hopfenschlingel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Senior
    • 09-2005
    • 9733

    Rastatt, Militärstraße 2, Hopfenschlingel

    Browar restauracyjny w Rastatt.
    Miejsce megatypowe dla niemieckiej kultury piwnej.
    Budynek z czerwonej cegły, wewnątrz, drewniane, ciężkie stoły, ławy i krzesła.
    Widoczne miedziane kadzie, charakterystyczny, warzelny zapach.
    Menu też typowe, żeberka, golonka, kiełbasy, kapusta, precle, sałatka ziemniaczana, itp., itd.
    Zero hipsterki i zadęcia, nikt z załogi nie lansuje się wystylizowaną brodą czy tatuażami.
    Klasyczne piwa, czyli pils, weizen i festbier, można też kupić na wynos w różnych flaszach.
    Smakowo OK, typowy, niemiecki oldskul (znowu). Miejsce koi zmysły, choć u mnie na koniec pojawił się dysonans - nie dałem rady golonce... .
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12203

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
    Miejsce koi zmysły, choć u mnie na koniec pojawił się dysonans - nie dałem rady golonce... .
    Tzn. że taka porządna?

    No to dodam stronkę, bo nawet ceny piw wydają przystępne:

    Das beliebte Hopfenschlingel-Bier der Hausbrauerei in Rastatt gibt es auch für Sie zum Mitnehmen. √ Biersiphon in zwei verschiedenen Größen √ praktische Fässer √ Bierspezialitäten Hopfenschlingel Rastatt

    Comment

    • Pancernik
      Senior
      • 09-2005
      • 9733

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
      Tzn. że taka porządna?

      No to dodam stronkę, bo nawet ceny piw wydają przystępne:

      https://www.hopfenschlingel.com/brauhaus/heimbier
      Taaa…
      Tak się złożyło, że kilka dni później byłem na Księżym Młynie na obiedzie z rodzicami.
      Mój ojciec zamówił golonkę, jak ją mu przynieśli, na końcu języka miałem pytanie "to z kindermenu?"
      Co do "mojej" golonki, na usprawiedliwienie dodam, że w Rastatt na przystawkę wrzuciliśmy po preclu z obazdą

      Comment

      • pebejot
        Senior
        • 01-2010
        • 1415

        #4
        Mało turystyczne miasto w Badenii-Wirtembergii blisko francuskiej granicy wzdłuż ważnego kolejowego szlaku z Frankfurtu nad Menem i Stuttgartu do Bazylei.
        Browar restauracyjny Hopfenschlingel zlokalizowany jest poza centrum w odległości 1,5 km od dworca kolejowego.
        Miejsce wielkie i gwarne jak większość niemieckich browarów restauracyjne.
        Wnętrze eleganckie i urocze zarazem.
        W połowie lipca wnętrze świeciło pustkami, ogródek za to tętnił życiem.

        Do wyboru były trzy, w tym dwa ze stałej oferty i jedno sezonowe:
        - Pils - 3,30 / 4,70 euro /na zdjęciu/
        - Weizen - 3,30 / 4,70 euro
        - Leopold (Kellerbier) - 3,50 / 4,90 euro

        Są firmowe kufle, szklanki i podstawki.
        Na wynos dostępna cała gama piw w butelkach, krachlach i kegach.
        Kuchnia typowo niemiecka, lecz z racji położenia geograficznego z wpływami francuskimi. W jadłospisie była na przykład zupa pomidorowa po prowansalsku.
        Zupy w cenie 5,10 - 5,30 euro, przystawki od 1,90 (precel) do 14,80 euro. Dania główne 15,30 - 24,90 euro, burgery 14,80 euro.
        Ważną pozycją w menu jest flammkuchen, dostępny w sześciu odsłonach od 9,60 do 12,10 euro.
        Ja wybrałem Flammkuchen Münster z różnymi rodzajami sera (na zdjęciu z piwem sezonowym Leopold).

        Minibrowar czynny codziennie od 11:00 do 23:00 (w piątki i soboty do północy, a w niedziele do 22:30).
        Attached Files

        Comment


        • e-prezes
          e-prezes commented
          Editing a comment
          Ten Flammkuchen Münster to rodzaj placka alzackiego/pizzy?
      • pebejot
        Senior
        • 01-2010
        • 1415

        #5
        cd. zdjęć.
        Attached Files

        Comment

        • pebejot
          Senior
          • 01-2010
          • 1415

          #6
          Flammkuchen to Flammkuchen

          Comment


          • e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            tak, tak, a piwo to piwo i tylko, a nie sour
        • pebejot
          Senior
          • 01-2010
          • 1415

          #7
          Myślę że to wystarczy
          Flammkuchen – Wikipedia, wolna encyklopedia

          Comment


          • e-prezes
            e-prezes commented
            Editing a comment
            Czyli placek alzacki jak myślałem. Z Munster jest z serem, bo tam jest słynny ser.
        • pebejot
          Senior
          • 01-2010
          • 1415

          #8
          Bardzo dobry ser.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎