W PiP w Markach widziałem przynajmniej kilka witów, ale już zupełnie nie pamiętam jakich. W Almach powinno być jeszcze więcej, Blanche de Namur widziałem na pewno.
Byłem w Almie i żadnego wita nie ma, nawet ukraińskich białych, ale tak jak tfur wspomniał to nie jest centrum. Jola jest droga, a to praktycznie jedyny sklep z dobrym wyborem piwa w centrum. Tak sobie pomyślałem, że są jeszcze dwa sklepy przy stacji metra Racławicka: Prince i Alicja, może tam warto spróbować. W szczególności ten drugi, swego czasu widziałem spory wybór piw zagranicznych.
Na koniec pobytu w Belgii opuściliśmy gościnną Flandrię i na ostatnie 3 dni przenieśliśmy się do Brukseli. Koledzy z Holandii nas ostrzegali, że tam już nie będzie tak lekko językowo jak chociażby w Leuven odległym o 18 minut jazdy pociągiem od stolicy. We Flandrii, czyli północnej...
Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
Na Brooklynie, niedaleko Greenpointu znajduje się browar restauracyjny Brooklyn Brewery.
Browar działa od 1987 roku i zlokalizowany jest w typowo amerykańskiej, ponurej przedmiejskiej dzielnicy z samobójczą urodą architektury.
Do browaru najłatwiej dostać się metrem do stacji Nassau....
Ktoś coś słyszał, ktoś coś widział, ale konkretów żadnych, albo niewiele. W okolicach Czerniowców ma działać jakiś mały browarek, mocno utajniony, co nie jest jakimś novum w tamtych stronach.
Przy moim pobycie tam, spróbowałem rozszyfrować tą zagadkę.
Kilkanaście kilometrów...
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....
Comment