Jestem ostatnio "lekko" z tyłu z nowościami. Można Borsuka gdzieś kupić na Śląsku?
							
						
					Widawa, Borsuk
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Kupiłem w krakowskiej Strefie Piwa z nastawieniem na podobieństwo z Dymami Marcowymi od Pinty. Szczerze mówiąc cieszę się, że się pomyliłem, najlepsza wędzonka jaką piłem i zdecydowanie bardziej mi smakowała, niż Dymy. Świetnie, że to jest strout. Jedyna wada to taka, że jest go za mało w sprzedaży, a wypicie jednego bączka to zdecydowanie za mało. Dla mnie najlepsze piwo jakie wypiłem w tym miesiącu (a wypiłem różnych różniastych sporo ;]).Ostatnia zmiana dokonana przez piotrpk; 2012-10-01, 20:59.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Borsuk bardzo mi smakuje, najlepiej chwilę po wyjęciu z lodówki. Wędzonka jest bardzo delikatna, a paloność przyjemna. Wysoka pijalność, nie czuć alkoholu - wyśmienite!
Lubię stout'y, a ten jest wyjątkowo udany. Liczę, że będzie powracać w ofercie Widawy.Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ocena z ARTomatu
Kolor: czarny, nie prześwituje [5]
Piana: beżowa, znika po kilku łykach [3]
Zapach: zdominowany przez zapachy wędzone, ale nie przez kiełbasiane czy serowe, ale takie czysto dymne; w tle aromaty palone [5]
Smak: odwrotnie niż zapach; dominują dość wytrawne smaki palnego słodu - kawowe i gorzkiej czekolady; smak wędzony jest dopełnieniem (choć po zapachu wydawałoby się, że będzie dominować); pełne w smaku, ale jednocześnie dzięki zbalansowaniu bardzo pijalne [5]
Wysycenie: niezbyt wysokie ale pasuje [5]
Opakowanie: motyw całkiem ciekawy tylko czemu te litery stylizowane na cyrylicę - jakby to był RIS to bym jeszcze zrozumiał [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.75]Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Wypiłem dziś Borsuka 2 tygodnie po terminie.
Poza tym, że lekko się przegazował, jest ok czyli brawo dla Kopyra i Widawy
							
						Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Mój wczorajszy Borsuk był miesiąc (co do dnia) przeterminowany, ale że trzymany ciągle w lodówce - nic podejrzanego nie wyczułem.
Piwo bardzo dobre, jednak palone aromaty szybko mi czmychnęły. Nagazowanie było delikatne, przyjemne. Aromat i smak wędzonki również, utrzymuje się do końca.
Z chęcią powtórzyłbym niejednokrotnie, ale 7zł za butelkę 0,33l trochę mi to uniemożliwia.www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Ocena z ARTomatu
Kolor: Niemal czarny, pod światło lekkie czerwone przebłyski. [5]
Piana: Średnio wysoka, beżowawa. Opada do niepełnej warstwy, trochę osadza się na ściankach. [3.5]
Zapach: Wędzonka, ale nie przesadna, kojarząca mi się trochę z dobrym podwędzanym tytoniem fajkowym. Poza tym czuć trochę ciemnej czekolady). [4.5]
Smak: Tu wędzonka już wyraźniejsza. czuć też niezłą paloność, a także nutę bardzo ciemnej czekolady. W tle trochę nut owocowych. Goryczka słaba, ale świetnie wpasowuje się w całość. Całość bardzo aksamitna. [5]
Wysycenie: Niskie, odpowiednie. [5]
Opakowanie: Prosta etykieta, tytułowy borsuk świetnie wpasowuje się w kolorystykę. [4]
Uwagi: Pite 24 września 2012 r.
Moja ocena: [4.625]Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Niestety jak zwykle w Warszawie musi coś nie zadziałać - nie dojechał kurier i tyle widzieli Borsuka
							
						"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
Kurier musiał jednak dojechać, bo od wczoraj piwo dostępne w PDSL. Dzisiaj konsumowałem.
 Ponadto, według informacji uzyskanych w Piwonii, ma pojawić się w tym tygodniu wersja butelkowa. 
							
						Comment
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
'Wędzonka' dobrze zaznaczona, choć nie dominująca w zapachu. Czuć gorzką czekoladę. Piwo jest łagodne w smaku, jedwabiste (zapewne udział pszenicznych słodów to sprawił), z niczym co dotychczas piłem nie do porównania. Pięknie się pieni i osiada na szkle krążkami.
Dobry produkt, ale drogi - 10 zł za małą butelkę. Przynajmniej mam wzorzec do którego się dąży
							
						Comment
 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Doroczna impreza przedświąteczna u Wojtka Frączyka w browarze Widawa. Dla piwowarów i nie tylko. Od 17?
https://www.facebook.com/BrowarWidawa...Start2024-12-21Koniec2024-12-21AdresChrząstawa Mała, Wrocławska 97, Browar Widawa- 
							Channel: Biesiady piwne, koncerty i inne
 
2024-12-16, 22:09 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	VIII Gwiazdkowy KPD 6-7.12.2024
https://www.facebook.com/GwiazdkowyKPD
1. XMas, dla którego w tym roku stylem bazowym będzie Porter Bałtycki
2. Grodziskie
3. Forest IPA...2024-10-14, 11:44 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Lichtenhainer czyli niemiecki styl (kwaśna, lekka pszenica, ew. z dodatkiem bakterii kwasu mlekowego. W składzie również słód wędzony).
Piwo na podstawie receptury piwa Damiana Wadasa "Efekt Placebo", zwycięscy VII Gwiazdkowego Konkursy Piw Domowych organizowanych przez...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Piwo gotowe do oceny
	- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Imperialny porter bałtycki z dodatkiem chili.
Zawartość alkoholu 12,5%.
Butelka o pojemności 0,33l z nieciekawą etykietą, kapsel z napisem Brew Wild.
Kolor brunatny, nieprzejrzysty.
Piana beżowa, drobnopęcherzykowa, średnio wysoka, średnio trwała, zostawia ślady na...- 
							Channel: Hiszpania
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment