Kormoran, Ciemny

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chechaouen
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.01
    • 1180

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny rubin, ładna barwa [5]
    Piana: Średnia obfitość, z trwałością też tak sobie [3.5]
    Zapach: Dość przyjemny. Dominuje słodki karmel, trochę czekolady [4]
    Smak: Jest nieźle, ale szału nie ma. Jednak od Kormorana spodziewałem się troszkę więcej. Piwu brakuje nieco głębi, takie pustawe w smaku. Trochę karmelu, trochę czekolady, w tle jakieś tam owoce. Ale wszystko to za bardzo rozmyte. Na finiszu dziwna lekka kwaskowatość. No a tego amerykańskiego Cascade, którym chwalą się na etykiecie, to ja kompletnie nie czuję. Chmiel ogólnie mało wyczuwalny, nawet jak na lekkiego ciemniaka. Piwo OK, tylko OK. [3.5]
    Wysycenie: Odpowiednie [4]
    Opakowanie: Typowa kormoranowa estetyka [4]
    Uwagi: Data to końcówka marca. Kupione w promocji (3,49 zł)

Moja ocena: [3.8]

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz, prawie czarny, klarowny rubin pod światło. [4.5]
      Piana: Niezbyt trwała [3.5]
      Zapach: Karmelowa czekolada złamana lekkimi cytrusami oraz porto. Dość intensywny, ładny. [4]
      Smak: Niewielka pełnia, średnie kwaskowo-owocowe rozwinięcie i niesamowity posmak: tosty, karmel, czekolada, kawa latte, lekki cytrusy i końcówka średnio-goryczkowa. Świetne! [4.5]
      Wysycenie: Na początku zbyt duże, a czasem idealne. [4]
      Opakowanie: Niezła estetyka, bardzo dobre informacje. [4]
      Uwagi: Warto.

Moja ocena: [4.175]

Comment

• KDWG
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.03
        • 143

Kolor: Ciemny brąz, z rubinowymi przebłyskami przy dnie.
        Piana: Średnio obfita, beżowa, niweluje się dość szybko do obwódki. Zostawia ślady na szkle.
        Zapach: Przyjemny. Słodowy, lekko czekoladowo-kawowy, do tego trochę karmelu i palonych nut. Całość nie powala intensywnością, ale nie jest źle.
        Smak: Lekko palony. czuć czekoladę, karmel i owsiankę. Przyjemnie się pije, choć niczego nie urywa.
        Wysycenie: Średnio niskie, odpowiednie.

Ciekawe i całkiem niezłe ciemne piwo.

Warka. 09.11.2014r.
        So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• WojciechT
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jak sok z aronii; ciemnorubinowe, klarowne. [4]
          Piana: Słaba! Niska, poszarpana i nie osadza się na ściankach. Aż ciężko powiedzieć, jakiego była koloru i faktury, gdyż zbyt szybko zniknęła. [2]
          Zapach: Owsianka, trochę kawy, lekko ziołowy aromat chmielu, ale wszystko słabiutkie. [3]
          Smak: Piłem to piwo wiele razy i zawsze zdawało mi się smaczniejsze; gdzieś zniknęła gęsta, kremowa gładkość, ponadto kiedyś chyba było chmielone cascade'm, teraz nie ma o tym słowa - ani nie czuć go w smaku i zapachi. Jest trochę paloności, trochę gorzkiej czekolady, ale piwo stało się wyzute ze smaku, sprawia wrażenie, jakby szło w kierunku nijakości. [3.5]
          Wysycenie: W porzadku. [5]
          Opakowanie: Ładna butelka, w porządku etykieta, podany skład, długa marketingowa dykteryjka. [4]
          Uwagi: Cień samego siebie sprzed roku.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• KDWG
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2014.03
            • 143

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny brąz, z rubinowymi przebłyskami przy dnie [4]
            Piana: Średnio obfita, beżowa, niweluje się dość szybko do obwódki. Zostawia ślady na szkle. [3]
            Zapach: Przyjemny. Słodowy, czekoladowo-kawowy, do tego trochę karmelu i palonych nut. Całość nie powala intensywnością, ale nie jest źle [3.5]
            Smak: Lekko palony. czuć czekoladę, karmel i owsiankę. Przyjemnie się pije, choć niczego nie urywa. [4]
            Wysycenie: Odpowiednie. [5]
            Opakowanie: Etykieta ładna, skład i inne informacje są - jest ok. [4]
            Uwagi: 09.11.2014r.

Moja ocena: [3.775]
            So let it be written | So let it be done | To kill the first born pharaoh son | I'm creeping death! | Come crawling faster | Obey your master | Your life burns faster | Obey your master | Master!

Comment

• Krzysztof_IPA
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.09
              • 23

Barwa: ciemno bursztynowo-wiśniowy, klarowny [4.5]
              Piana:biała, mało obfita, bardzo lużna, średniopęcherzykowata, szybko się redukuje do skromej obrączki, słabo oblepia szkło [3]
              Zapach:karmelowo-chekoladowy, suszona śliwka, lekki DMS [3.5]
              Smak:goryczka średnio -niska, słodowy, na końcu czuć lekką nutę karmelową, piwo wytrawne, dość skromny bukiet, średnio pełne [3]
              Nasycenie:średnie-duże, trochę za duże [3.5]
              Opakowanie:ładna butelka (wytłoczenia), ładny kapsel, ale już nie specjalne pod to piwo, jak w pozostałych piwach krmorana. Etykieta średnia, mamy na niej sporo informacji. [4]
              Uwagi:Po Kormoranie spodziewałem się lepszego smaku. No ale ma to być piwo do codziennego picia . Ze względu na cenę jednak do takich nie może się zaliczać

Comment

• lotus
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.01
                • 89

Kolor: Brąz, rubinowa pod światło(4,5)
                Piana: Po nalaniu sporawa, beżowa , jednak szybko opada do milimetrowej warstewki(4)
                Zapach: Kawa, karmel ,w tle nutal chmielu (4)
                Smak: Lekko kwaskowaty, czekolada , kawa , delikatna paloność , aksamitne w piciu , niska goryczka , wysoce pijalne(4,5)
                Wysycenie: Niskie - pasujące(4,5)
                Opakowanie: Butelka bezzwrotna , brak dokładnej informacji jakie słody zostały użyte , jaki chmiel , etykieta w tonacji brązowej, pasujące do piwa , zamiast krawatki logo kormorana [4,5]
                Uwagi: bez

Moja ocena - 4,5

Comment

• michudy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.04
                  • 41

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatny [4]
                  Piana: Szybko opadła do warstwy, ale utrzymywała się do końca, nawet z delikatnym zdobieniem szkła [3.5]
                  Zapach: Czekolada, kawa zbożowa. I śliwka [4]
                  Smak: Piwo dość słabe, wodniste. Lekka kawa, goryczka raczej niska, aksamitność na koniec. Nic nie urywa [3]
                  Wysycenie: Średnie [3]
                  Opakowanie: Ani nie odpycha ani nie przyciąga [3]
                  Uwagi: 24.11.2014

Moja ocena: [3.45]

Comment

• kosiarz01
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2014.12
                    • 1

Piłem już kilka wypustów Kormorana, zazwyczaj to piwa trzymające poziom i bardzo pozytywnie zaskakujące. Tym razem raczej nie wzbudziło we mnie specjalnych emocji. Ciemne o karmelowo/czekoladowo/kwiatowym aromacie, raz na jakiś czas można odświeżyć podniebienie tego rodzaju piwem. całokształt ocenił bym na 3,5

Comment

• GreenFox
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.12
                      • 273

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowy, spodziewałem się jeszcze ciemniejszego - piwo klarowne [4]
                      Piana: Grubopęcherzykowa, wysoka, jednak szybko opada nie bardzo chcąc osiadać na ściankach [3.5]
                      Zapach: Ciemne słody - kawa, czekolada, paloność, czuć słód owsiany (zapach owsianki), w tle karmele i ziemistość chmielowa. Aromat nie jest jakiś bardzo intensywny, ale przyjemny i całkiem ładnie skomponowany (to też nie jest porter, żeby aromat roznosił się po całym pomieszczeniu ) [4.5]
                      Smak: Tutaj też jest przyjemnie, kawowo, czekoladowo, owsiano, chociaż troszkę zbyt słodko, przy jednoczesnej niewielkiej pełni. Brakuje jakiejś wyraźniejszej kontry goryczki chmielowej. Piwo ma za to całkiem przyjemną, aksamitną konsystencję. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie w kierunku niskiego, dobrze wpasowane do tego piwa [5]
                      Opakowanie: Jest nieźle, opakowanie estetyczne, ale można by podać troszkę więcej informacji [4]
                      Uwagi: Całkiem przyjemne ciemne, sesyjne piwo. W swojej klasie cenowej posiada jednak konkurencję w postaci Książęcego Ciemnego (chociaż różni się od niego - większą aksamitnością, mniejszą palonością, aromatem owsianym)

Moja ocena: [3.975]

Comment

• toto
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2006.12
                        • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny, przeźroczysty, czerwony pod światło, idealnie klarowny [5]
                        Piana: dość wysoka, beżowawa, początkowo drobna, ale szybko powstają grube bąble, trwała, oblepia szkło [4.5]
                        Zapach: ciemne słody, karmel, przyjemne nuty miodowe (utlenienie), warzywa (kalarepa) [3]
                        Smak: słodowy, karmelowy, trochę zbyt słodki, lekka, ale wyraźna paloność, czekolada [4]
                        Wysycenie: trochę powyżej średniej, OK [4]
                        Opakowanie: butelka bezzwrotna z tłoczeniami browarowymi, kapsel browarowy w wersji czarnej, brązowa etykieta z kormoranem, w składnikach płatki owsiane (19 %), ale brak drożdży [4]
                        Uwagi: Do 1.04.2015. Przyzwoity ciemny lager, choć pachnie średnio i jak dla mnie trochę zbyt słodkawy. Niemniej spokojnie da się wypić.

Moja ocena: [3.75]

Comment

• GSE
                          • 2002.10
                          • 424

Ocena z ARTomatu

Kolor: heban, pod światło palisander [4.5]
                          Piana: grube pęcherzyki, szybko znika i zostaje tylko minimalny pierścień [2]
                          Zapach: gorzka czekolada, suszona śliwka, orzech włoski; pachnie jakby miało dwa razy większą zawartość alkoholu [3]
                          Smak: niestety wodniste; na początku gorzko-alkoholowy posmak, później wyczuwalna słodycz miodu gryczanego, owsianka i orzechy, chmiel, końcówka lekko pierna, popiół [3]
                          Wysycenie: wydaje się optymalne [4.5]
                          Opakowanie: nie lubię tej bezzwrotnej butelki z tłoczeniami; szkoda, że kapsel standardowy; etykieta jak u Kormorana - napaćkana drobnym maczkiem ze wszystkich stron; ale kolor i ten ptak po kąpieli w ropie naftowej pasują do zawartości butelki; plus za opis na kontrze, minus za brak info dot. chmielu [3]
                          Uwagi: partia do 20.10.2015, kupione w Intermarche za 4,49.
                          to moja pierwsza ocena :O

Moja ocena: [3.05]

Comment

• Piclown
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2015.07
                            • 61

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, piwo pod światło przejrzyste. [4]
                            Piana: Beżowa, gęsta. Powstała ładna czapa, a podczas degustacji sporo zostawało na ściankach pokala. [4]
                            Zapach: Karmel, słodycz, czekolada. Później również delikatnie chmiel. Zapach świeży, rześki, zachęcający. [4]
                            Smak: Gorzka czekolada (spodziewałem się trochę słodyczy po aromacie), kawa, stoutowa paloność. Posmak podobny do Guinnessa Stout, który często można wyhaczyć nawet w Biedronce. Goryczka średnia pozostająca chwilę na języku. Wytrawne. [4]
                            Wysycenie: Średnie. [4]
                            Opakowanie: Butelka klasyczna dla Kormorana. Brązowa, z wytłoczeniami. Etykieta w brązach, fajny motyw kormorana z rozpostartymi skrzydłami na tle słońca. na kontrze trochę opowieści o samym piwie, sporo informacji o składzie. Kapsel czarny, dedykowany browarowi. Czyli jak to u Kormorana - z klasą. [4]
                            Uwagi: Piwo średnio pełne, dość pijalne. W trakcie picia miałem silne skojarzenia z Guinnessem. Lubię to piwo, więc sięgam od czasu do czasu i po Kormorana sięgałbym równie chętnie, tym bardziej że cenowo wychodzi podobnie w przeliczeniu na litr. Niestety Guinnessa łatwiej kupić, ma też dłuższy termin przydatności co dla mnie ma znaczenie, bo lubię sobie skitrać na później, a Kormoran za długo stać nie może. Tym niemniej, gdyby tylko piwko było bardziej dostępne to wolałbym wspierać polski browar, który cenię za jakość.

W każdym razie piwko bardzo smaczne i jak będzie okazja to jeszcze po nie sięgnę. Warka do 05.01.2016, pite wczoraj.

Moja ocena: [4]

Comment

• yoxik
                              • 2012.10
                              • 427

Kormoran: Ciemny
                              Ekstrakt: 12.5% wag. | Alkohol: 4.5% obj. / 3.375% wag.

Piana średnie i duże oczka znika szybko, zdobi szkło. Kolor ciemny, pod światło czerwień, mętne. Aromat ciemne słody, mleczna czekolada no i chmiel, trochę amerykańskich leśno cytrusowych aromatów. Smak ciemne słody, kawa, karmel, wyczuwalne chmielenie amerykańskie, goryczka wyraźna nie przesadzona średnia do niskiej. Piwo gładkie aksamitne dość lekkie z niewielką słodyczą. Dobre+
                              Również tutaj
                              https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• marqqq
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2014.12
                                • 686

Kupione za 2 zł ze względu na termin. Na Carrefoura zawsze można liczyć.
                                Ciemne, jak obiecują. Piana spora, ale szybko opada do kożuszka.
                                Smak całkiem przyjemny, nawet jakieś leśne elementy można wyczuć.

Comment