Piwo gotowe do oceny.Dla mnie rewelka,ale nie kazdemu przypadnie do gustu taka goryczka
Racibórz, Raciborski Pils
Collapse
X
-
No i po co było się tak spieszyć? Właśnie przygotowywałem nowe piwa do dodania. W takim układzie ogłaszam dziś strajk i nie robię tego.
Poza tym zdaje się, że piwo nazywa się Raciborski Pils.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2013-04-11, 20:45.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
-
Oczywiście gatunek jest do poprawki
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Wpadłem wczoraj na szybki test w bielskiej Piwnicy Zamkowej. Plusy? Pierwszy, niesłodki Racibórz, mocniejsza goryczka, ładny kolor i właściwe wysycenie. Minusy? Goryczka tępa jak obuch siekiery i gigantyczna metaliczność. Brackie się chowa. Moim zdaniem to nie chmiel tylko żelazo. Pomysł dobry, wykonanie słabe. Piwo do poprawki, wole Brackie.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty, jak najbardziej OK. [4]
Piana: Brudnobiała, średniowysoka, raczej nietrwała, zostaje anemiczny kożuszek... [2.5]
Zapach: Słodowy z domieszką landrynek, jakiś powiew ziołowy, a może to chmiel...? [3.5]
Smak: Pierwszy łyk metaliczny, potem silna goryczka, ślad warzywek. Warzywka szybko ulatują, ale ta goryczka jest dla mnie zbyt jednostronna. [3.5]
Wysycenie: Mnóstwo widocznych bąbelków, w paszczy jednak sprawia aksamitne wrażenie. [4]
Opakowanie: Dość proste, ale czytelne i charakterystyczne, są dane i jest browarowy kapsel. [4]
Uwagi: Piwo ma potencjał na letnie piwo sesyjne, trzeba to jednak doszlifować.
Moja ocena: [3.475]Comment
-
Że tak nie śmiało spytam jaka cena tego nie słodkiego cuda ?Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, stylowy jasno złoty. Niestety nie jest klarowne i z łatwością można dostrzec delikatne zmętnienie. Gdyby nie to byłoby 5. [4]
Piana: Biała, drobnopęcherzykowa. Utrzymuje się przez długi czas, a gdy już zaczyna opadać to i tak pozostaje praktycznie do końca w postaci grubego dywanika. Pięknie również oblepia ścianki kufla. [4.5]
Zapach: Zaraz po otwarciu butelki uderza intensywny aromat chmielowy o korzennym profilu. Z chmielem idealnie balansuje się słód oraz delikatna zbożowość. [4.5]
Smak: Również smak tego piwa nie zawodzi. Jest czysty, chmielowo-słodowy, bez żadnych obcych elementów. Goryczka intensywna, stopniowo wypełniająca usta, nieściągająca. Przy kilku pierwszych łykach można doszukać się dość intensywnego metalowego posmaku, na wzór Brackiego sprzed kilku lat. Jednak szybko on znika, a dla osób przyzwyczajonych i lubiących, jak ja, piwo z Cieszyna, nie stanowi to żadnego problemu. [4.5]
Wysycenie: Średnie, mogłoby być nieco wyższe. [4]
Opakowanie: Etykieta przeciętna, niczym specjalnym się nie wyróżniająca, trochę bez wyrazu. Natomiast krawatka choć zrobiona z tych samych elementów graficznych wygląda już znacznie lepiej. [3.5]
Uwagi: Jak na razie najlepszy pils niemiecki na polskim rynku. Zgodny ze stylem, z intensywną goryczką, chmielowym aromatem i słodową podstawą. Dużo lepszy od nijakiego ostatnio Pilsa z Jabłonowa.
Moja ocena: [4.4]Ostatnia zmiana dokonana przez YouPeter; 2013-04-17, 22:30.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 11:41 -
-
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils
tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...-
Channel: Niemcy
-
-
Znany browar z Górnej Frankonii.
Pils chmielony świeżymi szyszkami chmielowymi - Spalter Select, Spalter Perle,
11% ekstr.
4,9% alk.
Niefiltrowane
https://www.brauerei-kundmueller.de/...runhopfen-pils
...-
Channel: Niemcy
-
-
Mały browarek z miejscowości Kobersdorf w Burgenlandzie (blisko granicy z Węgrami).
https://www.kobersdorfer.at/
Bio Pils, 12,5% ekstr., 5,3% alk.
Aromat - głównie chmiel ziołowo-drzewną (łodygową) nutą, delikatny słód
Piana - wyższa, umiarkowana...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment