Kolor: Jasny pomarańcz, idealnie klarowne. Wygląda jak lager [4] Piana: Drobna, szybko opada do niewielkiej dziurawej warstwy. Pozostawia jednak miłe dla oka firanki na szkle. [4] Zapach: Z butelki przyjemny aromat owoców tropikalnych. Głównie ananas i delikatnie mango. Ze szkła niestety jest już słabiej. [3.5] Smak: Piwo jest lekkie jak wskazuje ekstrakt, goryczka żywiczno cytrusowa, krótka ale fajnie zaakcentowana. [4] Wysycenie: Średnia, wzmaga pijalność, ale jednocześnie ma się wrażenie jak by piwo mocno zapełniało żołądek. [4] Opakowanie: Kolorystyka pasuje do piwa, a nazwa do grafiki i kraju pochodzenia chmielu czyli Nowej Zelandii. Kapsel biały. [4.5] Uwagi: Jest to single hop na chmielu Kohatu. Miał być lekki i jest. Jakichś dużych wrażeń po sobie nie pozostawia, ale szybko zniknął ze szkła.
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Będę wdzięczny za jakieś informacje na ten temat, wiem tylko tyle, że mój ojciec je dostał kiedyś, nie wiem kiedy, prawdopodobnie od rodziny z RFN, być może w latach 80, on już nie żyje i nic więcej się nie dowiem. Nie wiem czy to coś rzadkiego czy nie, nawet nie mam pewności czy są...
Zapewne wielu z kolekcjonerów szkła piwnego ma problem, gdzie przechowywać nadwyżkę szkła, duble. U mnie również doszło do tego, że nadwyżkę i podwójne egzemplarze, na prośbę... małżonki jestem zmuszony ewakuować z szaf, regałów. Mogę schować je tylko do piwnicy. I tu...
APA, 13°Blg, alk. 5,5%.
Pierwszy górniak z tego browaru ale jak się dowiedziałem od właściciela są plany na kolejne.
Barwa złota, lekko opalizuje.
Piana dość równomierna z dużymi oczkami przy ściance kufla, przy podaniu na około 3-4 cm. W trakcie picia pozostaje kożuszek...
Comment