Niestety piwo nie powala. Ma wodnistość charakterystyczną dla innych jasnych lagerów z Bielkówka. Do tego chyba był DMS, ale trudno mi ocenić, bo piłem z butelki. Generalnie to typowy jasny lager z Ambera, tylko inaczej nachmielony. Chmielenie bardziej owocowe, niż cytrusowe, niestety dość skąpe.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika nothnoth
kolor ;złoty do słomkowego
piana : przecietna szybko opada ,ale ładnie oblepia szkło ,została nawet po wypiciu
zapach :troche zelaza, masło ,ogólnie nieprzyjemny zapach ,lepiej nie wachać bo odrzuca
smak ;dosc wysoka goryczka ,smaki owocowe ,potem wodnistosć ,jak sie trochę ogrzeje to wyraznie traci na smaku
ogólnie mozna wypić ,ale nie powtórzyłbym
Jeśli chodzi o diacetyl, to mamy drewniany nos (przeciwnie jest z mokrą szmatą - chyba jestem na nią nadwrażliwy) i ciężko mi go wyczuć, ale teraz mi się wydaje że był, bo było w tym piwie coś kwaśnego i odrzucającego.
Co do reszty, to się z Tobą zgadzam.
Właśnie, że nie - a nawet jak jadłem, to bez masła. Generalnie to jestem dość restrykcyjnym zwolennikiem zdrowego odżywiania się, co nie jakoś nie przeszkadza mi w dość regularnym piwkowaniu - o dziwo częstszym, niż w czasach jak byłem "Januszem" - wtedy pijałem tylko towarzysko i w celu alkoholizowania się, teraz doszły degustacje.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon
W którego ramach jesz margarynę zamiast masła?
Nie smaruję pieczywa żadnym tłuszczem, ale już nie offtopujmy. Najbardziej niezdrowe z rzeczy, które regularnie spożywam to sery i konserwy rybne. Rzeczy smażone, wędzone bardzo sporadycznie. Wracajmy do IPL-a. Ktoś dołączył do śmiałków, którzy już spróbowali?
IPL to trochę na wyrost nazwali, bo to zaledwie 12 blg.
Amerykańskich chmieli też chyba poskąpili (są w składzie) - na goryczkę poszła marynka (przynajmniej nie ukochany przez część kraftowców magnum), w aromacie wyraźnie czuć sybillę.
Wad się nie doszukałem (no może delikatny diacetyl dało się wyniuchać z już pustej butelki).
Ogólnie niezły ... pils, w cenie (u mnie) 5,99.
Ostatnia zmiana dokonana przez zohan666; 2015-08-17, 19:53.
Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku: https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
Adres browaru niby w Erlangen ale jest to wieś włączona w obszar miasta odległa o ponad 7 km od głównego dworca kolejowego. Spod niego należy najpierw jechać autobusem 286 do przystanku Büchenbach-Lindenstraße i przesiąść się na linię 298 (w godzinach 10-16) lub 287 (poza 10-16). Te autobusy...
Triavna nie leży na szczególnie uczęszczanych szlakach turystycznych, przynajmniej dla gości z zagranicy którzy najczęściej zaglądają do pobliskiego Velikego Tyrnova. Ale wśród Bułgarów, jak zauważyłem małe miasteczko położone w dolinie górskiej, ma niezłe wzięcie.
Centrum...
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
Czekolada, wanilia, karmel, w oddali chmiel korzenny i lukrecja. Nuta dolna więcej chmielu, w smaku lekkie, czekoladowe, orzechowo, to bardziej double, charakter kawy lungo, fajne, nieskomplikowane, ale nie ris.
Comment