Kolor: Brunatny. [5] Piana: Niezbyt wysoka i niezbyt trwała. Beżowa, drobna. [2.5] Zapach: Uderzenie gorzkiej czekolady. Kiedy zamknąłem oczy, nozdrza się zdziwiły i mózg mnie poinformował, że wącham startą na proszek gorzką czekoladę. Ze szczyptą cytrusów i odrobiną żywicy. [4.5] Smak: To piwo smakuje jak gorąca czekolada na zimno z dużą porcją chmielu. Intensywna goryczka, ciut może za długa, dobrze się wpasowuje w "gorzkoczekoladową" teksturę tego piwa. [4.5] Wysycenie: Prawie brak, fajnie. [5] Opakowanie: Piwotekowe. Chyba mi się podoba, no i ma jedną bardzo ważną zaletę - nie mylą mi się ich piwa, jak to bywa w przypadku niektórych innych browarów. [4.5] Uwagi: Bardzo smaczne.
Kolor: Brunatny, nieprzejrzysty [5] Piana: Ciemnobeżowa, średnio obfita, drobnopęcherzykowa, niezbyt trwała, ładny lacing. [3.5] Zapach: Gorzka czekolada, paloność, żywica, cytrusy, średnio intensywny, ale przyjemny, bardzo pasuje do piwa. [4.5] Smak: Znowu gorzka czekolada, kawa zbożowa, paloność, umiarkowana słodycz, delikatny kwasek od ciemnych słodów, wyraźna, wysoka, czekoladowo-żywiczna goryczka, dość długa, ale nie zalegająca. [4.5] Wysycenie: Niewysokie - pasuje idealnie [5] Opakowanie: Jak inne z Piwoteki, komplet informacji. [4.5] Uwagi: Bardzo smaczne i ciekawe, amerykańskie podejście do portera. Powiedziałbym nawet, że trochę przechmielone, choć mi osobiście to odpowiada. Piwo przypomina trochę Brown Foot od AleBrowaru. Polecam
Kolor: Ciemnobrunatny/czarny. [4.5] Piana: Niska, beżowa, dość trwała. [4] Zapach: Palony, czekoladowy. [4] Smak: Ziołowy, gorzka czekolada, palony, lekko likierowy, kawa, palona goryczka, średnia/wysoka. [4.5] Wysycenie: Średnie/niskie. [4] Opakowanie: Lubię ich styl, trzymają formę. [4.5] Uwagi: Gęste, treściwe piwo o całkiem ciekawym profilu smakowym. Dominuje gorzka czekolada i palone posmaki, ale jest też chmielowa ziołowość (i to na samym początku) i nuty likieru czekoladowego. Dość mocno goryczkowe, ale mimo tego pijalne.
Kolor: Brunatny, prawie nieprzejrzyste. [4.5] Piana: Średnio obfita, oblepia szkło, dość długo się utrzymuje. [4] Zapach: Ciemne słody, czekolada, lekkie nutki chmielowe. Gdzieś daleko w tle pałęta się lekki smrodek siarkowy ale dobrze ukryty. [4] Smak: Słodko - gorzkie, bardzo czekoladowe, orzech włoski. Goryczka wysoka, długa w stylu ciemnej czekolady. Po przełknięciu pozostawia popiołowy posmak. [4.5] Wysycenie: Średnie, OK. [4.5] Opakowanie: Etykieta z pomysłem, dokładny skład. [4.5] Uwagi: Warka 12.03.16 Może trochę przegięte ale za to bardzo wyraziste piwo.
Kolor: Prawie czarny. Pod światło nic nie widzę więc jest chyba zmętnione. [4.5] Piana: Beżowa, za szybko opadła. Pęcherzyki były drobne. [3.5] Zapach: Piękna intensywna czekolada, taka z dużą zawartością kakao. Coś wspaniałego ! Tło uzupełnia delikatna żywica i palone nuty. [5] Smak: W tym piwie jest wszystko. Słód jako solidna podbudowa, piwo nie jest wodniste, tylko treściwe. Goryczka zróżnicowana, gorzkiej czekolady, grejpfrutów i lekkich ziół. Kwaskowe i palone nuty jak najbardziej sympatyczne. Nie wychodzą przed szereg, ale dopełniają przyjemność picia tego piwa. Na dodatek jest też odczucie orzechów włoskich, takich trochę świeżych, mało dojrzałych. Jest popiół, a jakże... [5] Wysycenie: Pasuje do tego świetnego piwa, raczej w kierunku do niskiego. [4] Opakowanie: Podoba mi się etykieta, może nie sam przód, ale boki. Tam już jest sporo informacji bardzo czytelnie podanych. [4] Uwagi: Piję różne piwa przez cały rok, ale dopiero dziś w połowie grudnia wiem na jakie piwo zagłosuję na forum jako piwo roku.
Warka 12.03.2016 i czapki z głów.
Kolor: Ciemnobrązowy, pod światło przebłysk ciemnowiśniowy [4.5] Piana: Kremowa, drobna, niewysoka jak na ejla dość trwała [4] Zapach: Mleczna czekolada, przypieczony chleb, trochę kawy inki. Całość wieńczy delikatna żywica [4] Smak: Gorzka czekolada, młode orzechy z gorzką skórką, przypalone zboże, lekka kwasowość.
Goryczka wysoka, jakby żuć jednocześnie igły i skórkę niedojrzałych orzechów [4] Wysycenie: Nieduże, bardzo pasuje [4.5] Opakowanie: Pełne dane. Grafika i pomysł oryginalny ale mi się nie do końca podoba [3.5] Uwagi: Bardzo dobre piwo, choć dla mnie nieco zbyt gorzkie.
Nie złapałem lanego ale 7,5 zł za butelkę to uczciwa cena
Kolejne wysoko oceniane piwo, które mnie zawiodło. Przede wszystkim octan etylu (zapach markera permanentnego) i kwaskowatość w smaku, przytłaczająca kawową paloność. Nie miałem okazji degustować wielu produktów Piwoteki, ale za każdym razem trafiałem na tę charakterystyczną kwaśność, która mi nie odpowiada.
Ostatnia zmiana dokonana przez GSE; 2016-02-14, 21:58.
Jan Olbracht Rzemieślniczy: [Piwoteka] Kapral Brown
Ekstrakt: 16.5% wag. | Alkohol: 6.5% obj. / 4.875% wag.
Piana skąpa ale krążkuje na szkle. Kolor czarny. Aromat jak z black ipa, prażony słonecznik ciemne słody i nuta amerykańskich chmieli, czekolada, bardzo przyjemny. Smak czekolada, orzechy, chmielenie żywiczne, leśne, słodowa słodycz, choć piwo idzie w kierunku wytrawnego.goryczka średnia alkohol ukryty. Bardzo dobre złożone piwo.
Kolor: Brązowy, pod światło refleksy rubinowe - no, jak Brown, to brown... [4] Piana: Beżowa, bardzo drobna, wysoka, ale jakaś taka rzadka, nietrwała. [3.5] Zapach: Zaskakująco ostry, przyprawowo-ziołowy. Do tego dochodzi kawa i mleczna czekolada, ślad suszonych owoców. Ciekawy. [4] Smak: Wytrawny, lekka kawa, owoce suszone, delikatny posmak (pomlask? ) czekoladowy i pewna szorstkość, może to ta "amerykańskość"...? [4] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: Styl Piwoteki jest (niestety) konsekwentny i rozpoznawalny. Mnie się nie podoba, i nic na to nie poradzę. Goły czarny kapsel. [3.5] Uwagi: Czasem mogę ze smakiem wypić takie piwo, traktuję je jako nieszkodliwą wariację na temat portera (na końcu "A" ).
Kolor: Brunatny wpadający w czerń. Nieprzejrzysty [4.5] Piana: Obfitość średnia. Nieźle z trwałością. Ładnie oblepia szkło [3.5] Zapach: Dużo czekolady. Sporo też nut palonych. Jest też kawa i lekkie muśnięcie US-chmielem, ale spodziewałem się, że tych nut będzie więcej. Chmiel odzywa się dość nieśmiało, ciszej niż spodziewałem się, czytając opis piwa na etykiecie [3.5] Smak: Piwo w smaku przypomina Black IPA. Jest porządna kawowo-cytrusowa goryczka, która jest długa ale zarazem bardzo przyjemna. Ciało słodowe całkiem pełne. Są nuty czekoladowo-kawowe, są też palone. Całość tworzy naprawdę udaną kompozycję. Pije się przyjemnie [4.5] Wysycenie: Niskie pasuje [5] Opakowanie: Jak to u Piwoteki. Projekt graficzny fajny, sporo info [4] Uwagi: Piwo z datą: 02-03-2017
Chyba to tu ?
Troszkę po terminie.
Warka 09/07/2017
Się zapomniało o nim i tak leżało w lodówce.
Nadal to dobry Brown porter.
Piana jest.
Smak i aromat są.
Czekolada, czarna kawa, w tle suszone owoce
Niezłe piwko.
fot. https://www.instagram.com/p/B6CAfEdFya2/
Aromat - po stronie słodów jest nugat, czekolada i lekko palone nuty, chmiel daje łagodne nuty żywiczne z odrobiną cytryny lub trawy cytrynowej
Piana - skąpa,...
Jeśli warzenie piwa to Twoja pasja, czas pokazać światu, co potrafisz!
Uwarz piwo i sprawdź się w Mistrzostwach Polski Piwowarów Domowych 2026, które odbędą się 22-24 maja 2026 w Bałtowie. To największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie dla piwowarów domowych w kraju!
Co Cię czeka?...
Comment