W zapachu czekolada i laktoza + lekki kwasek.
Długi posmak czekolady, trochę kawy i posmaków palonych. Laktoza zaznaczona wyraźnie, ale piwo na szczęście nie jest zbyt słodkie. Lekka kwaśność od ciemnych słodów.
Piana znika natychmiast z sykiem, wysycenie za wysokie. Ogólnie niezłe 4-/5. (edit: Jednak 4/5, dobra ta czekolada jest, idzie w kierunku gorzkiej czekolady - oceniam jak piję )
Ostatnia zmiana dokonana przez zohan666; 2016-02-17, 17:41.
Kolor: Czarny, nieprzejrzyste. [4.5] Piana: Beżowa, sycząca, szybko opada do małej obwódki nie znacząc szkła. [3] Zapach: Zboże, kakao, mleko w proszku. Niezbyt intensywny. [4] Smak: Kakao, słodycz od laktozy. Goryczka w stylu ciemnej czekolady, niska. [4] Wysycenie: Ciut za wysokie, szczypie. [3.5] Opakowanie: Zgrabna etykieta, dokładny skład. [4.5] Uwagi: Warka 28.07.16 Jest dobre smakuje w sumie jak 'zwykły' Nygus dlatego ocena niższa.
Początek strasznie słodki ( co kto lubi - ja nie bardzo ) z laktozą i lekkim kwaskiem, na szczęście następuje płynne przejście w bardziej przyjemne nuty : ziaren kawy, gorzkiej czekolady, paloności i towarzyszącej jej niewielkiej goryczki.
Jest dobrze, choć ten ulepkowaty start - brrrr ...
Ostatnia zmiana dokonana przez jacekwerner; 2016-03-20, 11:55.
Kolor: ciemny brąz niemal czarny, nieprzejrzyste [3.5] Piana: niska piana, delikatnie oblepia szkło [3] Zapach: mleczna czekolada, kwaśność, paloność [3] Smak: słodkie nie zalepiające, ziemistość, kwaskowate delikatnie od palonych słodów, [4] Wysycenie: niskie [4.5] Opakowanie: w stylu solipiwko [4.5] Uwagi: spodziewałem się zaklejającej lepianki, a tu zaskoczenie dobrze pijalne i lekki w odbiorze
Kolor: Niemalże całkowicie czarne. Nieprzejrzyste. [5] Piana: Bardzo obfita i drobna. Wyraźny lacing. Opada do wyrażnego pierścienia. [4.5] Zapach: Bardzo wyraźnie mleczne od samego początku. Czuć ziołowość chmielu. Lekko kawowe. [5] Smak: Dość delikatne, choć pozostawia kwaskowate drażnienie. Kawowo-mleczne. Czuć nuty pralinkowe. Goryczka niska. Słodkie. [4.5] Wysycenie: Niskie. [4.5] Opakowanie: Proste, ale b. dobre wykonanie etykiety; dobra jakość papieru. Skład i parametry dość szczegółowe. Kapsel czarny. [4.5] Uwagi: Warka do 28.07.2016 r.
Browar [Brewery]: Solipiwko
Nazwa [Name]: Double Nygus
Styl [Style]: Double Milk Stout
7,4 % alc.
30 IBU
19,1 BLG
Warka [Batch]: 28/07/2016
Alkohol nie wyczuwalny. Słodkość obecna, lecz nie jest zalepiająca. Paloność i czarna kawa jest. Gorzka czekolada oraz delikatna śliwka wyczuwalne. Dobre i treściwe piwo. Pomimo przejechania daty nadal jest bardzo dobre. Minusem jest sycząca i szybko znikająca piana.
Koleją sztukę otworzę w sezonie grzewczym zobaczymy co czas pokaże.
Browar [Brewery]:
Koleją sztukę otworzę w sezonie grzewczym zobaczymy co czas pokaże.
nie dotrwałem do sezonu grzewczego. Picie mocnego piwa w upał przestało mi przeszkadzać to jestem znowu.
Warka: 28/07/2016 pite 08/08/2017
Znalazłem w szafie to spożyłem.
Rok po terminie. Aromat: słodka czarna kawa, wiśnie praz suszone śliwki. W tle jakby wanilia i gorzka czekolada. W smaku to samo co w zapachu. Wgniata. Toż to porter bałtycki z laktozą !
Goryczka obecna. Laktoza wyczuwalna, lecz nie zamula. Delikatnie kwaskowe jak czarne słodkie espresso. Mnóstwo śliwek, rodzynek i śliwek w czekoladzie deserowej. Wszystko otula wanilia. Skąd? Nie wiem, lecz jest.
Na finiszu zjawia się stoutowa paloność i kwaskowość. No powiem tak. Piękny miks porteru bałtyckiego z lekkim laktoRisem. Mały minus za nietrwałą pianę
Chyba mam gdzieś jeszcze jedną butelkę w piwnicy.
Jeśli tak, to za rok sprawdzę co u niej
Kolor: czarny, nieprzenikniony [5] Piana: beżowa, szybko opadła. [3.5] Zapach: kawowy, czekoladowy, odrobina kakao a także laktozy i nut chmielowych. [3.5] Smak: znów dominują ciemne słody z kwaskiem na finiszu. Kawa i czekolada rządzi. Ogólnie jest słodkawo. Kontrę stanowi goryczka ziołowa i palona. Brakuje ciała. [3] Wysycenie: średnie i nieco powyżej [4] Opakowanie: Poprawne, b. dobre info na kontrze. [4] Uwagi: Piwo zdominowane przez nuty kawowo-czekoladowe, lekko pustawe.
Browar rzemieślniczy z San Diego w Kalifornii, który w tym stanie ma jeszcze sieć browarów restauracyjnych. Działa od 1989 r.
Nazwa browaru to hołd złożony Karlowi Straussowi niemieckiemu piwowarowi pochodzenia żydowskiego, który dostał się do Stanów w 1939 r. i zrobił karierę...
Jeszcze z któregoś 4+4 czy 12-8 czy co tam Lidl wymyślił. Nostalgicznie i świątecznie, bo dziś wiadomo, a nostalgicznie, bo przecież się grało, a właściwie skakało. Każdy miał tę grę, przynosiło się co trzeba i hajda na mamucią. 30 blg i 11vol, laktoza ( po ch...), migdały (j.w.),...
Do tej pory nie było wątku, a tu już na mignęła druga warka.
Imperial Porter 9zł 0,33, 4 sztuki na Żabkę w składzie łuska kakao, chipsy dębowe-ale nie zdominowały, aframon=rajskie ziarna, przyzwoite parametry 26 i 10,5
Comment