Kolor: Jasnożółty, lekko mętny. [4] Piana: Średnia, trwała, zostaje spory kożuch, ładnie oblepia szkło. [4.5] Zapach: Lekko ziołowo-cytrusowy, przypomina świeżo otwartą paczkę z granulatem chmielowym. [4] Smak: Słodowy, lekko chlebowy, specyficzna, cytrusowo-ziołowa chmielowość i nuty suszu oraz kwiatów. Goryczka ziołowa, średnia, przyjemna. [4.5] Wysycenie: Średnie/.duże. [4] Opakowanie: Schludne, ale nic więcej. Brawo dla Nepomucena za firmowy kapsel. [4] Uwagi: Fajne piwo, nigdy bym nie pomyślał, że pils mi tak zasmakuje Zapach przyjemny, ale niezbyt silny. Smak ciekawy, czuć "inność" tego chmielu, z kolei te suszowe nutki to kojarzą mi się silnie z Plonami od Kormorana na nowych polskich chmielach. Piwo zbalansowane, goryczka bardzo przyjemna. Polecam, rzadko piję pilsy, ale do tego warto wracać. Cieszę się, że wskrzeszono Tomyski, mam nadzieję, że wkrótce będę mógł sam uwarzyć piwo z tym chmielem.
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
Comment