Kolor: Jasno złoty, lekko zamglone. [4] Piana: Średnio pęcherzykowa, wysoka, opada powoli, ładnie zdobi szkło. [4.5] Zapach: Fenolowy, przyprawowy, głównie korzenny, z wyraźnie wyczuwalną skórką pomarańczy. Obecny jest też aromat goździków i bananów. [4] Smak: Słodowy, pełny w odbiorze, drożdżowy i lekko kwaskowaty. Jak w zapachu wyczuć tu można owoce i korzenne przyprawy. Goryczka średnia, ziołowa, trochę cierpka. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Bardzo ładna kolorowa etykieta, brak pełnego składu, jest natomiast podany autor receptury. [4] Uwagi: Bardzo smaczny, orzeźwiający saison do wypicia w kilka łyków.
Warka 20.09.2016.
Kolor: Zmętnione złoto, przypomina pomarańczowy. [4.5] Piana: Średnie pęcherzyki, chwile się utrzymuje, lekko zdobi szkło. [3.5] Zapach: Wyraźna skórka pomarańczy, przyprawy korzenne, trochę gumy balonowej, oprócz tego tak jak pisał poprzednik motywy z piw pszenicznych, banan i goździk. [4] Smak: Mocne smaki drożdżowe, korzenne, tak jak w zapachu goździk i banan, cały czas przewija się skórka pomarańczy, goryczka w takim czeskim stylu, nie jest agresywna ale daje o sobie znać, piwo jak na 12 plato jest treściwe i ma dużo do zaoferowania. [4.5] Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego. [4.5] Opakowanie: Etykieta z kwiatami, taka sobie, kapsel czarny i goły. [4] Uwagi: Nie wiem czy to piwo jak na saison nie jest aż za wyraziste w smaku, brakuje mi trochę kwiatowych motywów, trochę za dużo jest drożdży.
Kolor: Jasnozłoty, zmętniony, po przelaniu resztki sporo osadu. [3.5] Piana: Bardzo obfita, prawie biała, dość drobne pęcherzyki, trwała, słaby lacing. [4.5] Zapach: Pomarańcza, owocowe, goździki, banan, lekko słodowy, w tle delikatnie guma balonowa. [4] Smak: Podobny do zapachu, lekko słodowy, owocowo-cytrusowy, mocno fenolowe - przez co odrobinę za ostry, średnia goryczka - głównie oddrożdżowa, sporo ciała. [4] Wysycenie: Ponad średnie - dobrze pasuje. [4.5] Opakowanie: Ładna etykieta, pełny skład, brakuje mi tylko informacji gdzie to piwo uwarzono. [4] Uwagi: Smaczny saison, bogaty smakowo i aromatycznie, jedynie troszkę za ostry w smaku. Jak dobrze zauważył Pess09, dużo wyciągnięto z tego piwa jak na 12° blg. Warka do 28.02.2017.
Kolor: złocisty, lekko zamglony [4] Piana: jasna obfita z drobnych i średnich pęcherzyków, opadła do minimalnej warstwy [3.5] Zapach: prawie jak w klasycznym belgu – fenolowe nuty, głownie korzenne i gumy do żucia (ta z butelki zawaniała) mieszają się z owocowymi (banan i pomarańcz) i słodowymi [3.5] Smak: Drożdże były bardzo wyczuwalne, słody z lekkim kwaskiem. Wrażenia dopełniały owoce cytrusów i skórki pomarańczy oraz przypraw korzennych. Wszystkie doznania wygładza wkład z płatków owsianych nadających większej treściwości piwu. Alkohol praktycznie nie jest wyczuwalny. Goryczka jest minimalna, bardziej wyczuwalna chyba za sprawą dodatku skórki pomarańczy. [4] Wysycenie: Wysokie, trochę za... [3.5] Opakowanie: Kwiatki słabo sie kojarzą mi z piwem, nawet sezonowym, kontra z niepełnosprawną informacją o składnikach... [3] Uwagi: Całkiem fajne piwo
Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
-Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
-Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
-Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
-Skórka pomarańczy Curaçao...
Belg z malego browaru położonego na przedmieściach Alby w Piemoncie.
Alk 9%
Kolor nasyconej żółci w kierunku pomarańczy.
PIana średnio obfita, utrzymująca się w postaci niewielkiej obrączki, są nieregularne ślady na szkle.
W zapachu akcenty owocowe wyraźnie przygłuszone...
Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.
Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:
1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment