Kolor: Bursztynowy z lekkim odcieniem czerwieni [4.5] Piana: Kremowego koloru, struktury i wyglądu ubitego białka. Wysoka, długa [5] Zapach: Typowo restauracyjna zbożowość i biszkopt. Pod koniec niestety nutka kiszonki [3.5] Smak: Tost, trochę chleba razowego, kwaskowaty smak karmelu na granicy przypalenia. Goryczka wysoka, ziołowa [3.5] Wysycenie: Nie dopisałem w czasie degustacji i nie pamiętam, więc wnioskuję, że raczej optymalne [4] Opakowanie: Browar. Kufel i podstawki firmowe, etykieta do ręki [4.5] Uwagi: Solidny półciemny lager. Gdybym dostał na ocenę minutę (jak na konkursie ) to ocena byłaby o wiele wyższa. Z czasem z piwa wychodziły ani przyjemne, ani typowe kwasowe nuty
Obecnie w butelce jako "Altamira. Jaskiniowy Lager". Nazwa zupełnie bez sensu.
Kolorek czerwonkawo-bursztynowy, opalizujący, przywodzący na myśl red ale. Lekko mętne. W zapachu biszkopt, karmel, nuta opiekana, lekko chmiel. W sumie ładnie. W smaku przyzwoity balans słodowo-goryczkowy. Wysycenie ociupinę za wsysokie. Takie cztery minus w starej skali szkolnych ocen.
Kolor: Bursztynowy, lekko zamglony. [4] Piana: Kremowa, bardzo drobna, wysoka i trwała. [4] Zapach: Karmel, owoce, ślad słodu palonego. [4] Smak: Goryczka, taka bardziej w stylu orzechowym. Lekki karmel, posmak owoców. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Aberracja, i z nazwą, i z sub-nazwą (jaskiniowy lager ) i z rysunkiem kozy (?). [3] Uwagi: Smaczny lager, smakowo idący w stronę ciemności. Opakowanie odstrasza...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Cześć,
mam taki niecny plan odwiedzin wszystkich browarów restauracyjnych w Polsce, tylko problem stanowi ustalenie ich kompletnej listy. Już myślałem, że mi się to udało i takich miejsc jest 109, ale w zeszły weekend byłem w Giżycku i okazało się, że tam również jest minibrowar...
Comment