gatunek piwa określono jako "Smoked Rye Milk Pale Ale" i to wszystko tu jest: delikatna wędzonka, żytnia oleistość, słodycz laktozy, złożony smak z udziałem drożdży górnej fermentacji. chmielone amerykańcami (Chinook, Simcoe, Tomahawk), ale profil jest wyraźnie słodowy. cały ten mix jest świetnie zbalansowany. poza tym "Puszka Pandory" ma mniej niż 5% alkoholu, więc bez większych obaw można pić w ogródku podczas upalnego dnia. dla mnie rewelacja
Barwa ciemnozłota. W smaku przypomina grodziskie - czuć, że to taka sama wędzonka.
Żadnego "rye" ani "milk" tu nie czuć. Bardzo dobre i pijalne.
To po prostu grodziskie, tylko zamiast 3,0% ma 4,5% alk.
7/10
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.
Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:
1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
W dawnym robotniczym mieście o prostej i wdzięcznej nazwie Székesfehérvár, oddalonym o nieco ponad 60 kilometrów od stolicy Węgier od kilku lat działa interesujący browar rzemieślniczy.
W Székesfehérvár kiedyś produkowano Ikarusy (była to jedna z dwóch fabryk), teraz można napić...
Comment