gatunek piwa określono jako "Smoked Rye Milk Pale Ale" i to wszystko tu jest: delikatna wędzonka, żytnia oleistość, słodycz laktozy, złożony smak z udziałem drożdży górnej fermentacji. chmielone amerykańcami (Chinook, Simcoe, Tomahawk), ale profil jest wyraźnie słodowy. cały ten mix jest świetnie zbalansowany. poza tym "Puszka Pandory" ma mniej niż 5% alkoholu, więc bez większych obaw można pić w ogródku podczas upalnego dnia. dla mnie rewelacja
Barwa ciemnozłota. W smaku przypomina grodziskie - czuć, że to taka sama wędzonka.
Żadnego "rye" ani "milk" tu nie czuć. Bardzo dobre i pijalne.
To po prostu grodziskie, tylko zamiast 3,0% ma 4,5% alk.
7/10
Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
To pierwsza tak obszerna publikacja poświęcona w całości Piwu Grodziskiemu – jedynemu w pełni rodzimemu stylowi piwnemu w Polsce. Autor książki, Witold Wieczorek, zgromadził imponującą ilość źródeł historycznych, obejmujących ponad 700 lat tradycji grodziskiego piwowarstwa. Uzupełnił...
Lidl, 9,99. W aromacie dogasające ognisko, duży charakter pszenicy, nawet lekkie nuty słodkie, jarzębina z piekarnika. Spokojnie, nuta dolna bardziej pszeniczna, dym bardzo nikły. W smaku mocno chmielowe, goryczka gasi dym, a brak ciała pszenicę. Bardzo lekki Keller czy Zwickl, tyle że podchmielony....
Comment