BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Kolor: Czarny, nieprzejrzysty. [4] Piana: Beżowa, średnia, dość trwała. [4] Zapach: Kawa, bardzo wyraźny. [4.5] Smak: Kawa, lekko kwaskowy, palony, czy nawet przypalony. Kawa wyczuwalna bardzo długo, na koniec niska/średnia goryczka. [4] Wysycenie: Niskie. [4] Opakowanie: Ok, jak to u nich. Kapsel czarny. [4] Uwagi: Niezłe piwo, ale całkowicie zdominowane przez kawę. Aż trudno mi uwierzyć, że to same ziarna, bez dodatku "czegoś" - to kolejne niezwykle aromatyczne i zdecydowane smakowo piwo z tego browaru. Ogólnie ok, brak mi trochę podbudowy słodowej, poza kawą niewiele się tu dzieje.
Kolor: czarny, nieprzejrzysty. [5] Piana: beżowa, drobna, średnio trwała. [4] Zapach: intensywny, zdecydowanie kawowy i lekko czekoladowy, przyjemny. [4.5] Smak: kawowy, wytrawny, palony. Trochę gorzkiej czekolady z lekkim kwaskiem i lekką przyjemną goryczką. [4] Wysycenie: niskie. [4.5] Opakowanie: pite w pubie. [4] Uwagi: Piwo jest mało rozbudowane, z wyraźną przewaga kawy. Jest jednak smaczne i dobrze się je pije.
Kolor: Kawowy, brązowoczarny. [4] Piana: Beżowa, bardzo drobna, niewysoka i nietrwała. [3] Zapach: Czekolada bardziej niż kawa, może minimalne tło zbożowe... [4] Smak: Wytrawna kawa, stłumiona, stonowana goryczka, delikatna oleistość zbożowa. [3.5] Wysycenie: Niskie raczej. [4] Opakowanie: Tym razem mi się podoba, sympatyczne zwierzę kopytne, kojarzy mi się z północnoamerykańską prowincją. [4] Uwagi: Sympatyczny stout, choć nie powoduje szczególnych uniesień.
Black IPA, 6,3% alk.
Chmiele: Citra, Cascade (też w formie Cryo), Mosaic, Amarillo
Aromat - początkowo wyraźny chmiel z tonami owocowymi (tropiki i trochę cytrusy), potem wyrównuje go łagodna kawa zbożowa
Piana - średnia, zwarta, średnia trwałość z lekkim kożuszkiem...
Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.
Bodajże druga miejscówka firmowana przez Deer Bear na toruńskiej starówce. I podobnie jak w specjalizującej się w Ramenie Bazie - średnio mi się tam podobało. Byłem w piątkowy wieczór, aż tak pełno nie było, najwyraźniej nie tylko dla mnie takie ciemno-sterylne wnętrze jest niezbyt...
Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
Comment