Piwo pasteryzowane, niefiltrowane, IBU - 30. Skład: woda, słody: pilzneński, karmelowy, gryczany, kasza gryczana, miód gryczany (z Roztocza), chmiele: marynka, lubelski, kardamon, drożdże. Piwo uwarzone z okazji europejskiego festiwalu smaku w Lublinie.
Attached Files
Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát
Kolor: jasnozłoty, zamglony. [4] Piana: wysoka, drobna, trwała, pozostaje do końca picia ładna warstewka, zostawia obwódke na szkle. [4.5] Zapach: słaby, korzenny (kardamon), lekko słodowy i octowy. [2] Smak: słodkawy, korzenno-ziołowy, lekko słodowy z odrobina miodu gryczanego i lekką goryczką. Piwo jest mało treściwe i pozostawia na długo gorzkawy posmak. [2.5] Wysycenie: średnie. [4.5] Opakowanie: niezła etykieta, podany pełny skład i miejsce warzenia. Minusem jest kapsel bez nadruku. [4] Uwagi: Słabe piwo, nie warte swojej ceny (ponad 8 złotych).
Kolor: Złotobursztynowy, lekko zamglony. [4] Piana: Białokremowa, drobna, niewysoka i niezbyt trwała. [3] Zapach: Miód, owoce, słód i jakieś zioła. Ciekawy... [3.5] Smak: Chyba miód gryczany, absmak, chyba chmielowo-ziołowy. Jakoś się to nie spina. [3] Wysycenie: Średniowysokie. [4] Opakowanie: Ciekawa eta, 700 lat Lublina, łeb kozy sugeruje koźlaka... [3.5] Uwagi: Przez tę kozę na ecie i przez miód w składzie liczyłem na coś zupełnie innego...
Zawsze mam problem z nazwą i mimo, że często jeżdżę z trafieniem tam Ale jak już wjedziesz w ul. Sportową, a ma ona różne odcinki to już wiesz, że jesteś na miejscu.
Przy samym browarze jest sklepik. Ja browar zwiedzałem przed zlotem w Bałtowie, ale warto tam zajrzeć...
A: 4, 3%
Barwa ładna, przepisowa, opalizująca brązowo- czerwonkawa.
Piana początkowo obfita, opada doś szybko, osadza się warstowo na szkle.
W zapachu nuty deserowe, melanoidynowe, lekko biszkoptowe i chmiel. Do tego jakby leciutkie masełko.
W smaku nuty chmielowo-ziołowo-deserowe,...
Piana - więcej na początku potem grubsza warstewka.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - złoto jasne.
Aromat - słodkawa i gorzkawa zbożowość.
Smak - słodkawa i gorzkawa zbożowość z nutą średnio dobrej słodkości...
Comment