Kolor: Żółty, przypomina sok grejpfrutowy, mętne. [4] Piana: Drobna, z początku wysoka, ale za szybko opada, zostawia lekkie ślady na szkle. [3.5] Zapach: Słodowy, owocowy, głównie pomarańcza, kolendra obecna. Wszystko fajnie tylko aromaty mogłyby być bardziej wyraziste. [3.5] Smak: Bardzo gęste i treściwe, mimo niskich parametrów można wręcz się najeść. Niezbyt wysoka, choć wyraźnie zaznaczona korzenna goryczka od chmielu Challenger. W odczuciu też owoce takie jak brzoskwinie i pomarańcze. Na finiszu orzeźwiający lekki kwasek. [4.5] Wysycenie: Średnie, powinno być trochę wyższe. [3.5] Opakowanie: Owocowa etykieta, dokładny skład, kapsel Browarnika Tomka. Piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. [4.5] Uwagi: Nie jest to typowy wit, czyli lekki, mydlany i nijaki. Nie przepadam za tym stylem, ale taka interpretacja jak najbardziej mi podchodzi: dużo słodowego ciała, odczuwalna goryczka i nienachalna kolendra. Termin do 21.09.2018.
Po dwóch latach pojawiła się w sklepach druga warka Mazurskiego Witbiera uwarzonego we współpracy z Browarnikiem Tomkiem. Obecnie piwo jest pasteryzowane, a kapsel firmowy Browaru Mazurski.
Kolor inny niż dwa lata temu, jasnozłoty i delikatnie zmętniony.
Piana bez zmian i bez rewelacji.
W zapachu bardziej wyraziste owoce, głównie pomarańcza, a także kolendra.
W smaku dominuje słód, ale nie słodycz, sporo białych owoców oraz pomarańczy i brzoskwini. W tle przyprawowa goryczka, na finiszu trochę pikantna.
Ogólnie oprócz barwy piwo przypomina pierwszą warkę i bardzo mi smakowało. Termin do 25.02.2021. Przy okazji pozdrawiam Browarnika Tomka, którego parę lat temu miałem zaszczyt osobiście poznać
Kolor: Prawie klarowne złoto. [4] Piana: Biała, drobna... ale bardzo anemiczna i ulotna. [2] Zapach: Cytrusy dominują i orzeźwiają, kolendra taka bardziej homeopatyczna. [3.5] Smak: Goryczka pestki grejpfruta, lekkie pomarańcze równoważą smak słodyczą. [4] Wysycenie: Średnie. [4] Opakowanie: Eta w stylu browaru, choć mnie bardziej kojarzy się z leniuchowaniem na brzegu Morza Śródziemnego niż na Mazurach... . Kapsel browaru. [4] Uwagi: Nie jest to klasyczny witek, co nie znaczy, że niesympatyczny .
White IPA / American Witbier
Srebrny medalista KPR 2023 od Josefika
Bardzo jaśniuteńki ładny kolor, piana słaba, kolendra zaznaczona, cytrusy są, dość mocno odfermentowane, czyściutkie w smaku, bardzo przyjemne do spożycia.
Aromat : Kwiaty, świeże zboże, rzeczywiście bardzo wiosennie
Piana : Biała, wysoka, dosyć trwała, przyjemna dla oka
Barwa : Żółta, umiarkowane zmętnienie w szklance
Smak : Lekki kwasek, spora goryczka, ale taka jak w ugryzionym kwiatku. Solidna baza słodowa, sycące jest....
Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
Comment