Kolor: Mahoniowy, lekko błyszczy, nawet klarowne. [4.5] Piana: Beżowa w stronę jasnego brązu, drobna, ale niska, nie trwała i nie chce lepić się do szkła. [3.5] Zapach: Suszone ciemne owoce, pędów sosny nie czuję, natomiast płatki dębowe i szczególnie wiśnię jak najbardziej. [4] Smak: Słodowy i wiśniowy przede wszystkim, potem średnia goryczka i w końcu sosnowa, której to w żaden sposób nie wyczułem w aromacie. Czuć moc, piwo rozgrzewa, ale alkohol tu jest przyjemny. Finisz zdominowany przez wiśnię. [4] Wysycenie: Zbyt wysokie, niestety buzuje jak w tanich strongach. [2] Opakowanie: Na etykiecie wilkołak, czyli rozumiana Przemiana człowieka w wilka. Bardzo solidny opis i prawie dokładny skład, brakuje nazwy chmielu. [3.5] Uwagi: Piwo jest smaczne, ale jest za drogie, a tych pędów sosny to tu mało, a wiśni trochę za dużo. Ogólnie OK, z przyjemnością wypiłem, jednak za mało piwa w tym piwie. Termin do 24.09.2020.
Kolor: Brązoworubinowy, tak mi się wydaje. Piję z nowego, dziwnego kufla, więc... . [4] Piana: Beżowa, bardzo drobna, niezbyt wysoka, średniotrwała. [3.5] Zapach: Lekka sosna, lekkie wino, ślad czerwonych owoców. Niebanalny, ta... [3.5] Smak: Tu też dziwnie. Dość wytrawny, oleisty. Gorzka czekolada, ale bardziej wiśniowe praliny, ślad sosnowy, może coś ziołowego? A może to te deski? [3.5] Wysycenie: Niewysokie. [4] Opakowanie: Kapsel browaru. Ciekawa, matowometaliczna eta, na niej wilkołak na tle czerwonego księżyca w pełni. Strach się bać! [4] Uwagi: Piwo ciekawe, oryginalne. Ale jakoś szczególnie mnie nie urzekło.
Nieopodal Znojma w miejscowości Dobšice funkcjonuje firmowy lokal browaru Dráteník. Do dyspozycji gości spory ogródek piwny, niestety tylko z jednym parasolem, więc trochę słabo. Lokal składa się z jednej , gustownie urządzonej sali i znajduje się w piwnicy. Na kranach zastaliśmy pięć...
India Export Porter uwarzony we współpracy z Marcinem Chmielarzem (Mason) i jego firmą Marjot.
I to w zasadzie tyle informacji na temat czego mamy się spodziewać, a co zostało napisane na ecie.
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
Kupiłem po okazyjnej cenie dwa brewkity coopers lager(okazjonalna bo za 2 sztuki tylko 50 PLN a wada jest to ze ktoś zakosił drożdże ) i tak się zastanawiam czy lepiej zrobić piwo z 2 brewkitów (będę używał drożdży S-04 ) czy tez lepiej tradycyjnie 1 brewkit i jeden ekstrakt słodowy...
Comment