Kolor: Ciemnobursztynowy, zmętniony. [4] Piana: Brudnobiała, drobna, niezbyt wysoka, osadza się na ściankach pokala. [3.5] Zapach: Karmel, nuty winne, suszone owoce (rodzynki?), niezbyt silny. [3.5] Smak: Konkretny, oleisty. Pewna wytrawność, ale także słodkawy posmak karmelu i rodzynek. [4] Wysycenie: Niezbyt wysokie. [4] Opakowanie: Małą butelka, kapsel i eta w stylu Pinty. Na ecie kombajn (wielo )zbożowy. Fajna, dowcipna nazwa, bo moc piwa nadaje się na "dożynki" . [4] Uwagi: Nie co dzień chciałbym pić takie piwo, ale w klimatach późnojesiennych, mimo, że dawno po dożynkach wchodzi, rozgrzewając i lekko drapiąc w gardło .
Kolor: Barwa bursztynu, całość lekko zmętniona. [4.5] Piana: Piana drobnobąbelkowa, gładka, ale nad trwałością powinni jeszcze popracować. [3.5] Zapach: Zapach delikatny, rodzynkowo-ciasteczkowy, lekko winny. [3.5] Smak: Pierwszy łyk wydał się dość wytrawny i alkoholowy - spodziewałem się większej słodyczy, która tak naprawdę uwidacznia się później, ale nie w formie cukierkowej a raczej przypalonego karmelu. Rodzynki, lekka kwaskowość. Piwo jest oleiste, gęste i mocne, ale w smaku trochę ubogie. [4] Wysycenie: Niskie, pasuje do piwa. [4.5] Opakowanie: Etykieta w stylu Pinty, ciekawa nazwa. Może być. [4] Uwagi: W jednym zdaniu napisze tak: piwo, które wypiłem ze smakiem, ale spodziewałem się więcej.
Nie chcę pisać długiej recenzji w artomacie, więc krótko: piwo mi nie smakowało. Chyba najgorsze piwo Pinty jakie miałem okazję próbować. Nie powala intensywnością aromatu, w smaku faktycznie bardzo treściwe, jednak jak na tak wysoki ekstrakt to dość płaskie w smaku. Wysoka, drapiąca w gardło nuta alkoholowa dopełnia negatywnie całości. Szkoda, bo miałem spore nadzieje związane z tym trunkiem.
604 piw (Polska: 366, Czechy: 93, Belgia: 71, pozostałe: 74). Razem 216 browarów z 19 krajów.
U mnie akurat aromat na plus. Poza tym piwo ciężkie (wręcz kisiel), sporo słodyczy i niewiele się dzieje. Całość jest jednak poprawna - po tym składzie nie można było się spodziewać czegoś innego.
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...
Z racji mnogiej liczby piw w bazie danych i w tym roku czeka nas podsumowanie poprawności listy piw branych pod uwagę m.in. w Plebiscycie na Piwo Roku, komentarze też mi posłużą do uporządkowania spraw w BrowarBizie, zatem liczę na owocną współpracę...
Comment