Kolor: Brunatnoczarny nieprzejrzysty, taki powinien być. [4] Piana: Beżowa, drobna, średniowysoka i dość trwała. [4] Zapach: Niezbyt silny, nawet napisałbym, że stonowany, karmelowy z akcentem suszonych owoców i czekolady. [4] Smak: Mięsisty, oleisty, ciężki. Czekolada, suszone owoce, trochę czekolady mlecznej. W tle lekko odzywa się moc - lekko, bo jest nieprzesadna. Bardzo smaczny. [4.5] Wysycenie: Niezbyt wysokie, właściwe. [4] Opakowanie: Kartonik oraz prosta etykieta w stylu browaru. Trochę mnie korci, żeby dać minus za małą flaszkę... . [4] Uwagi: Pijąc to piwo, chyba mruczałem (przynajmniej w duchu ).
PO-LE-CAM!!!
Po lubelskich peregrynacjach targowych Mentor 24 II jest solidnym kandydatem do miana mojego ulubionego. Cena abstrakcyjna, ale nie żałuję. Warto kupić na Baltic Porter Day 2023.
Pod tą nazwą świętochłowicki browar wypuścił chyba już jakieś piwo, ale w tym wypadku chodzi o:
piwo uwarzone według receptury Fabiana Wojciecha - zwycięscy konkursu "Warzymy z ReCraftem 2025" organizowanego we współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Piwowarów Domowych oraz...
Aromat - początkowo żywiczno owocowy chmiel. Owoce nieco słodsze, tropikalne, coś jak ananas, liczi, potem kokos (ale to może wraz słodszą owsianą nutą, bo owsa sypnęli w postaci słodu i płatków)
Comment