Browar Żuławski, Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12976

    #1

    Browar Żuławski, Pils

    Wspominałem o ich Keller Pilsie tutaj:

    Nowy browar, z którym związany jest doświadczony już piwowar Marcin Semeniuk (dawniej m.in. browar Brodacz) Ekstr. 13% Alk. 5,2% Niemieckie chmiele - Hersbrucker (Hallertau) i Spalt. Aromat - chlebowo-drożdżowy, wyraźniejszy chmiel (ziołowo-korzenny i trawiasty) Piana - średnie, zwarta, trwała, z koronką do


    Czasu trochę minęło, zmienił się piwowar, nowy przyjechał z Ukrainy i zmienił się pils.

    Teraz ma bardziej klasyczne dla stylu parametry - 12% ekstr., 4,5% alk.

    Chmiele to nasza Iunga oraz niemiecki Hallertau Tradition i Spalter. Słody też klasyczne - pilzneńskie.
    Niepasteryzowane.

    Aromat - łąka kwiatowa, ciut korzenności
    Piana - wysoka, niespecjalnie zwarta, średnia trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - słomkowo-żółta, zamglona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodna słodowa baza z odrobiną drożdżowego kwasku, leciutki chleb, chmiel podobnie jak w aromacie, wyraźna, acz nieprzesadzona goryczka z dłuższym finiszem
    Treściwość - pełne piwo

    Rześkie, bardzo dobrze pijalne, bardzo klasyczne (w kieunku niemieckiego pilsa) i w ogóle bardzo dobre. Chyba jeden z najlepszych polskich pilsów jakie miałem okazję pić ostatnio. Czy najlepszy to nie wiem, trzeba byłoby zrobić bezpośrednie porównanie, ale kto wie...
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12976

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1120260.JPG
Views:	64
Size:	21,8 KB
ID:	2334196

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Browar Żuławski, Keller Pils
      darekd
      Nowy browar, z którym związany jest doświadczony już piwowar Marcin Semeniuk (dawniej m.in. browar Brodacz)

      Ekstr. 13%
      Alk. 5,2%

      Niemieckie chmiele - Hersbrucker (Hallertau) i Spalt.

      Aromat - chlebowo-drożdżowy, wyraźniejszy chmiel (ziołowo-korzenny...
      2022-06-04, 23:53
    • AaLeX
      Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
      AaLeX
      Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
      2024-11-20, 11:41
    • AaLeX
      BG SA Zabrze, Łomża Pils
      AaLeX
      Dziwny ten pils. Słodki. W tle nuty goryczkowe, ale naprawdę marginalne. Jako mieszkaniec Niemiec, nie jestem nauczony takich pilsów. Kolejny polski pils z woltażem 6%. Przecież to jest absurd i nie spełnia definicji tego gatunku. Barwa złota. Piana została. Zapach ziołowy, chmielowy. Tylko...
      2024-08-08, 19:31
    • darekd
      Grodzisk Wielkopolski, Pils
      darekd
      Na stronie występuje jako Grodziski Pils:
      https://browargrodzisk.com/piwa/grodziski-pils/

      11,5% ekstr.,
      4,8% alk.

      Chmiele": Lubelski, Perle

      Aromat - chmielowy (ziołowy)
      Piana - wysoka, trwalsza, długi kożuszek, zostaje trochę na szkle...
      2025-05-24, 02:06
    • darekd
      Köstritzer, Spezial Pils
      darekd
      To jest następca ich dietetycznego pilsa (chyba "Dia" piwa wyszły z mody):

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...di%C3%A4t-pils

      tylko, że jeszcze bardziej odfermentowany. Z 11,1% ekstr. wyciągnęli 5,5% alk. Taki wynik w nie robi wrażenia na producentach polskich,...
      2022-07-04, 00:35
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...