Lubrow, Obibock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13313

    #1

    Lubrow, Obibock

    Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

    Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

    18% ekstr., 7,2% alk.

    Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik
    Piana - średnia, nietrwała, na trochę dłużej strzępy z cieniutką koronką, potem
    Barwa - zmętniona herbata
    Wysycenie - łagodne, jak na pszenicę niskie, leciutko musuje
    Smak - tu również słodowa szorstkość, żyto czuć również po oleistej teksturze piwa, są suszone owoce z wyraźnym kwaskiem (jabłka, pigwy, żurawina), karmel, banan, wyraźniejsza korzenność z goryczką. Alkohol schowany
    Treściwość - solidna, ale obstawiałbym wyraźnie niższy ekstrakt mimo tej żytniej oleistości

    Słabiutka piana, zbyt niskie wysycenie obniżają ocenę. W smaku dobre, złożone, nie za ciężkie.

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13313

    #2
    Foto: Click image for larger version

Name:	P1130435.jpg
Views:	37
Size:	20,4 KB
ID:	2339301

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Lubrow, Hop Feast Seven
      ART
      Alkohol: 4,2% / 9° P / ? IBU
      Styl: Session IPA
      Chmiele: Citra, Talus, Galaxy

      Uwarzono w: Browar Lubrow

      Niestety tym razem się nie udało. Pod woalem mega intensywnych aromatów chmielowych (jakby olejek chmielowy się rozlał) - piwo jest kwaśne,. Data 2026.04.01....
      2025-11-06, 23:39
    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      2025-04-13, 23:51
    • darekd
      Lubrow, Silky Stout
      darekd
      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
      Chmiele - Pałacowy, Iunga

      16% ekstr.
      5,5% alk

      Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
      2025-02-14, 03:52
    • darekd
      Lubrow, Morillo
      darekd
      „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo


      12% ekstr.
      5% alk.

      Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
      Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
      Barwa – słomkowa, prawie...
      2025-02-08, 23:49
    • Prusak
      Lubrow, Pils Chmielewski
      Prusak
      Ładne parametry: 11 Blg, 4, 4% alk.
      Piwo jaśniutkie, bledziutkie. PIana wysoka, ale opada bardzo szybko.
      Ładny ziołowo-chmielowy zapach.
      Użyte chmiele: Lubelski, Książęcy, Izabella, Iunga.
      No i właśnie: trochę tego za dużo jak na polskiego pilsa, chyba że przyjmiemy...
      2025-10-23, 22:54
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...