Lubrow, Obibock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13030

    #1

    Lubrow, Obibock

    Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

    Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

    18% ekstr., 7,2% alk.

    Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik
    Piana - średnia, nietrwała, na trochę dłużej strzępy z cieniutką koronką, potem
    Barwa - zmętniona herbata
    Wysycenie - łagodne, jak na pszenicę niskie, leciutko musuje
    Smak - tu również słodowa szorstkość, żyto czuć również po oleistej teksturze piwa, są suszone owoce z wyraźnym kwaskiem (jabłka, pigwy, żurawina), karmel, banan, wyraźniejsza korzenność z goryczką. Alkohol schowany
    Treściwość - solidna, ale obstawiałbym wyraźnie niższy ekstrakt mimo tej żytniej oleistości

    Słabiutka piana, zbyt niskie wysycenie obniżają ocenę. W smaku dobre, złożone, nie za ciężkie.

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13030

    #2
    Foto: Click image for larger version

Name:	P1130435.jpg
Views:	35
Size:	20,4 KB
ID:	2339301

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      2025-04-14, 00:51
    • darekd
      Lubrow, Silky Stout
      darekd
      Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
      Chmiele - Pałacowy, Iunga

      16% ekstr.
      5,5% alk

      Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
      2025-02-14, 04:52
    • darekd
      Lubrow, Morillo
      darekd
      „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo


      12% ekstr.
      5% alk.

      Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
      Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
      Barwa – słomkowa, prawie...
      2025-02-09, 00:49
    • darekd
      Lubrow, Jo!
      darekd
      Jo! - Richtich Kaszëbsczi Lager

      Styl: Helles

      Alkohol: 5 %

      Ekstrakt: 12 °

      https://lubrowsklep.pl/pl/p/Jo-500-ml-/362

      Aromat - łagodny ziarnisty słód, lekki ziołowy chmiel
      Piana - zdecydowanie wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje...
      2025-03-13, 00:00
    • Javox
      Lubrow, Cesarskie Jasne
      Javox
      Hoppy Pils
      Ekstrakt 12*, alko 5.3%
      Chmiel: PŁ-1 (Płotowy - Polish Hops)

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Aromat - mocna ziołowość,
      Smak - słodkawe i mocna ziołowość na zbożowym,...
      2025-02-21, 14:36
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...