? [Łażany], Strzegomski Lager

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

? [Łażany], Strzegomski Lager

Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

12% ekstr.
    5% alk.

Aromat - głównie ziołowy, nieco łodygowy chmiel
    Piana - średnia, dość szybko opada do też niezbyt trwałego zwartego kożuszka
    Barwa - żółto-słomkowa, wyraźnie zmętniona
    Wysycenie - umiarkowane, początkowo wyraźniej musujące, ale potem już
    Smak - drożdże z lekkim kwaskiem, dość wyraźny chmiel w podobnych tonacjach jak w aromacie, goryczka w sumie średnia
    Treściwość - niska

Dziwaczne piwo. Nie czuć 12% ekstr. jakby ktoś mi powiedział, że ma 8% uwierzyłbym. Ja wiem, że tu jest moda na zacieranie na wytrawnie, ale to lager. Właściwie nie czuć słodu, jest duża wodnistość. Goryczka i kwasek dają rześkość i na szczęście całość ratuje się pijalnością. Gdyby była kategoria "isotonic keller light" to mogliby w niej startować.
    Ostatnia zmiana dokonana przez darekd; 2025-07-27, 23:41.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150307.jpg
Views:	11
Size:	136,8 KB
ID:	2349554

Comment

• ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24151

Na Piwnej zwrotnicy była wzmianka że w 2024 warzyli w Redenie, ale mi ten męcior słabo tam się wpasowuje

Miejscowość Łażany położona nieopodal Strzegomia, to na pierwszy rzut oka niczym niewyróżniające się miejsce na mapie. Jadąc do Jaworzyny Śl...
      Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2025-07-27, 21:47.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment