Seria: "Niech świat pozna Twoje piwo" - receptura piwowara domowego Marcina Bukały
16,5% ekstr.
7% alk.
Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, po kilku chwilach nic praktycznie nie zostaje
Barwa - ciemniejsze złoto
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, szczypiące
Smak - słodowa baza wyraźna, biszkopt z owocowym muśnięciem, nuta słodyczy skontrowana chmielem (łąka, zioła) z nieco wyraźniejszą jak na styl goryczką (ale ogólnie nieprzesadzoną i stonowaną) i dłuższym finiszem
Treściwość - cięższe piwo
Bardzo dobry koźlak majowy, którego wyraźnym mankamentem jest przegazowanie (stąd nietrwałość piany).
Ostatnio skrytykowałem hellesa Pinty z innej serii, może do klasyków powinni sięgać częściej po pomoc piwowarów domowych
16,5% ekstr.
7% alk.
Aromat - słodowy z nutą delikatnie podsuszonych jabłek, ciut biszkoptowych nut. Z tyłu przyjemny lekki ton chmielu
Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała, po kilku chwilach nic praktycznie nie zostaje
Barwa - ciemniejsze złoto
Wysycenie - zdecydowanie wysokie, szczypiące
Smak - słodowa baza wyraźna, biszkopt z owocowym muśnięciem, nuta słodyczy skontrowana chmielem (łąka, zioła) z nieco wyraźniejszą jak na styl goryczką (ale ogólnie nieprzesadzoną i stonowaną) i dłuższym finiszem
Treściwość - cięższe piwo
Bardzo dobry koźlak majowy, którego wyraźnym mankamentem jest przegazowanie (stąd nietrwałość piany).
Ostatnio skrytykowałem hellesa Pinty z innej serii, może do klasyków powinni sięgać częściej po pomoc piwowarów domowych

Comment