Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • dlugas
    replied
    Warka chyba 13.03.2015

    Połonina Caryńska
    Niedziela 27.04.2014
    5 rano
    pite w centrali

    Żałuję, że miałem tylko jedno

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik
    coś starego bo cytuje z notatek sprzed roku, zauważyłem ze tego piwa jeszcze nie oceniłem stąd wpis.
    A no to się poukładał, te stare zazwyczaj są dobre

    Leave a comment:


  • yoxik
    replied
    coś starego bo cytuje z notatek sprzed roku, zauważyłem ze tego piwa jeszcze nie oceniłem stąd wpis.

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoxik
    kolor czarny piana ładna kremowa ale szybko opada. Bardzo dobry porter ułożony lekko słodki z zaznaczona palonością, gorzką czekoladą i wyraźna goryczka na finiszu. minimalna metaliczność.

    powtarzalność słaba co warka jest inaczej trzeba trafić na tą dobrą bo zdarzają się i to nie rzadko kiepskie.
    Partia?
    Piszcie zawsze partie.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-04-27, 20:39.

    Leave a comment:


  • yoxik
    replied
    kolor czarny piana ładna kremowa ale szybko opada. Bardzo dobry porter ułożony lekko słodki z zaznaczona palonością, gorzką czekoladą i wyraźna goryczka na finiszu. minimalna metaliczność.

    powtarzalność słaba co warka jest inaczej trzeba trafić na tą dobrą bo zdarzają się i to nie rzadko kiepskie.

    Leave a comment:


  • yaro74
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chechaouen
    No to się skusiłem (warka 13.03.2015) i taka sobie ta warka. Smak zdominowany przez bardzo cierpką owocowość wpadającą na finiszu w zalegającą goryczkę. Alkohol niestety wyczuwalny. Tragicznie nie jest, ale bywało dużo lepiej
    To dziwne, bo ja piję piwo z datą 14.03.2015 i jest kiepsko. Alkohol na pierwszym planie i nie goryczka ale gorycz i nic ponadto.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Tak, małego trzymam, za rok powinien ujawnić swój potencjał, ma towarzystwo moich (najstarsze ma już prawie 2 lata od zabutelkowania) i Hadesów, więc nie nudno.

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Tego małego żywczyka jeszcze przetrzymasz w lochach?

    w sumie można go jeszcze przeciągnąć z pół roku do kolejnego sezonu :]
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-04-23, 13:20.

    Leave a comment:


  • Petitpierre
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali
    Warka 21.02.15
    Wcześniej mi nie smakowała, a dziś jest całkiem inaczej.
    Intensywna wiśniówka, praliny w czekoladzie, fajna paloność i posmak ciemnego chleba..alkohol jest mocno wyczuwalny, ale jakoś mi dziś nie przeszkadza.
    Właśnie mam ją znów na tapecie, country of origin: FRAC

    aromat typowo słodki, palony, kawowy, lekkie nuty pikantności, nuta dolna bardziej czekoladowa i z przypiekanym chlebem. U mnie bardziej tarninówka, i to taka odleżała, dość chmielone, jakby bardziej, bo goryczka zalegająca (ale to jest stary styl tego porteru). Nuty palone wyraziste, piwo pełne, alkohol, coś tam tak na 7,5% jest, ale ogólnie lepiej ukryty niż ostatnio.

    Wniosek: nie tyle warka 21.02.15 jest dobra, co jest ona dobra jak jest z FRAC'a.

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Dziś robiłem porządki w pokoju i znalazłem piwo z partii 10.10.14 co mnie bardzo ucieszyło, bo dobrze ją wspominam parę miesięcy temu.

    Piana mnie bardzo zaskoczyła, gęsty krem mocno oblepiający szkło..super

    Zapach kawowa poloność, wiśniówka, suszone owoce, kwiatowo owocowy aromat...alkoholu nie czuć za bardzo.

    W smaku kawa, paloność, bardzo intensywne wiśnie w czekoladzie, praliny..suszone owoce..karmel.Na języku pozostaje delikatna goryczka, taka jakby orzechowa.Alkohol słabo wyczuwalny.

    Ta warka bardzo fajnie się z czasem układa i widzę ma potencjał w leżakowaniu.
    Wypite ze smakiem.
    Patrzcie po półkach, bo da się tą warkę dostać jeszcze.

    Leave a comment:


  • Szakali
    replied
    Warka 21.02.15
    Wcześniej mi nie smakowała, a dziś jest całkiem inaczej.
    Intensywna wiśniówka, praliny w czekoladzie, fajna paloność i posmak ciemnego chleba..alkohol jest mocno wyczuwalny, ale jakoś mi dziś nie przeszkadza.
    Wcześniej nie smakowało kompletnie a dziś nawet bardzo....zaznaczam, że wtedy piłem jako pierwsze jak i dziś........

    PS:Tak teraz spostrzegłem, że dziś piję chłodniejsze...a za 1 razem było mocno ciepłe.Została mi reszta i się bardzo zagrzała to wychodzą mocno wady.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Szakali; 2014-04-13, 23:38.

    Leave a comment:


  • zgreg
    replied
    Warka 21.02.2015 wróciła do korzeni :-)

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Sezon na portery powoli się kończy, co nie oznacza, że nie będę ich spożywał
    Sezon na portery jest równoległy do okresu linienia owczarków niemieckich. Owczarki niemiecki linieją dwa razy do roku: od października do marca i od kwietnia do września .

    Leave a comment:


  • dlugas
    replied
    Ja ostatnio pojedzony wypiłem 2 portery oraz brackiego czempiona IIPA i trzeba było iść spać. Brakło po prostu sił.

    To już nie młodzieńcze lata. Robota i dziecko uszlachetniają ale i zarazem dość męczą :]

    Wracajmy do tematu. Sezon na portery powoli się kończy, co nie oznacza, że nie będę ich spożywał

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Szakali
    Też temu trzeba się poświęcić i otworzyć 3 butelki na raz
    PS: Zaprosić kogoś na degustację.
    Albo zainwestować w dyktafon, bo notować "w czasie rzeczywistym" to już się chyba nie da...

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...