Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• marqqq
    replied
    12.3.2017

Próbowałem znaleźć mój post z 2015 (?) roku, kiedy to piwo prawdopodobnie kupiłem, ale to upośledzone forum mi to uniemożliwia. Kupiłem wtedy dwa, jedno wypiłem, a drugie wylądowało w piwnicy. Pamiętam że świeże na kolana nie powaliło.

Aromat jakiś taki słabo wyczuwalny. Typowy porterowy, ale ja znawcą nie jestem, więc ciężko mi ocenić. Ale spoko.
    Żadnych podejrzanych zapachów nie ma.

W smaku spodziewałem się nieco więcej, jak na wyleżakowanego porterka, ale mimo wszystko tragedii nie ma.
    Alkohol niewyczuwalny, ale na czoło wychodzi posmak takich likierowych czy wiśniowych czekoladek. W ostatnim łyku wjechało mocno żelazo. Uch.

Dawno mnie tu nie było. Może czas wrócić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez marqqq; 2021-11-14, 00:10.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    27/04/2020 w temperaturze odpowiedniej czyli nie schładzany, czekoladowy, lekko wytrawny, bardzo dobry, na 3 łyki. "Baryłeczka" na Podwisłoczu, 6zł.

Leave a comment:

• noniewierze
    replied
    Co myślicie o warce 25.05.2020 która aktualnie jest w sklepach?
    Mi wchodzi jak złoto, ale jestem bardzo ciekawy opinii specjalistów tego gatunku.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Mam tego L-owego żywca, warka 09/06/2020

W zapachu korzenno-pikantny, troszkę wanilii, nie ma dymu, nie ma chmielu. Idzie w kierunku normalnym, bez szału. Nuta dolna też stonowana.

W smaku delikatny, spokojny, finisz chmielowy, lekka paloność, bardziej chmiel zaczyna dyktować warunki, lekko wodnisty, ale przyjemnie czekoladowy. Chmiel nie jest goryczkowy, tylko korzenny.

Porter przedobiedni (a bywały piwa do obiadu, oj bywały, choćby Burton Dinner Ale poniżej), daje radę, należy lekko schłodzić, ale bez przesady. Chyba nie Cieszyn.

Leave a comment:

• witold68
    replied
    Zywiecki Porter

Zobacz sobie na koronkę butelki tam jest literka L, a nie C trzeba czyta L to nie Cieszyn!

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Czyli na bank powrót do Cieszyna i "żywiecki" na jakiś czas należy sobie odpuścić.

Leave a comment:

• chechaouen
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Warka 13.04.20 i odczucia podobne do chechaouen. Paloność i dziwna wytrawność dominują piwo.
    Niestety warka majowa bardzo podobna. Ustabilizowali formę i w tym przypadku nie jest to komplement...

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Warka 13.04.20 i odczucia podobne do chechaouen. Paloność i dziwna wytrawność dominują piwo.

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    Porter żywiecki popsuty okrutnie, to już nie to samo piwo - obecnie dla mnie niesmaczne i zbyt "jednowymiarowe", w kierunku palności, a prócz niej niczego.

Leave a comment:

• chechaouen
    replied
    Rozumiem, że produkcja wróciła do Cieszyna, więc piszę tutaj...
    Warka z datą 30.03.2020 bardzo mocno palona i gorzka. Do tego żelazo. Da się wypić, ale bywały dużo lepsze warki. Mam wrażenie, że powrót z Żywca do Cieszyna - jeżeli tak faktycznie się stało - nie wyszedł temu piwu na dobre.

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Niezły pomysł Jeszcze tylko trzeba będzie poczekać aż ktoś z obsługi zorientuje się i nalepi promo cenę na rozryte zgrzewki
    Selgros tak ma w przypadku niektórych produktów, że nie sprzedaje na sztuki np. chciałem kupić jedną sztukę nowego piwa z Tarczyna, a przy kasie okazało się, że trzeba wziąć całą skrzynkę. Podobnie jest z małymi porterami Żywca.

Leave a comment:

• rafalek21
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kosher
    Selgros, 2.34 zł./0,33 l. (promo z porozrywanych przez klientów zgrzewek).
    W takiej cenie to świetna okazja. Może się umówimy, jeden porozrywa zgrzewki, drugi kupi.

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Warka do 02.09.19 w dobrej formie. Przełamana odpowiednio słodyczą gorzka czekoladą, przyjemny intensywny palony aromat, trwała piana, odpowiednia treściwość.
    Nie wiadomo do końca czy warzone w Żywcu czy w Cieszynie, choć w przypadku tego piwa to i tak wielkiej różnicy nie robi.
    Selgros, 2.34 zł./0,33 l. (promo z porozrywanych przez klientów zgrzewek).

Leave a comment:

• Pivotal
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowy w bardzo ciemnym wydaniu, pod światło wiśniowe przebłyski... nie dopatrzyłem się żadnych pływających drobinek. [4.5]
    Piana: Znakomita. Jasnobrązowa, drobnoziarnista, bardzo wysoka i bardzo trwała. Pięknie obkleja szkło, tworząc ażurowe wzorki, pozostaje do końca w dobrej formie. [5]
    Zapach: Czarnej czekolady, kawy, nut kakaowych, orzechowych i karmelu z nutami palonymi. [4]
    Smak: Czekoladowy, kawowy, kakaowy, karmelowy z przypalanką oraz ziemisty. Piwo treściwe, agresywne w smaku, ale bez wyczuwalnych nut owocowych. Alkohol niewyczuwalny. [4.5]
    Wysycenie: Odpowiednie dla tego gatunku, utrzymało się do końca. [5]
    Opakowanie: O poj. 500ml, etykiety z niezbyt szczegółowym składem, kapsel był porterowy. [4]
    Uwagi: Warka do 21.02.2018, wypite w ostatnim dniu terminu. Piwo nadal agresywne, ale nie jest to ostrość od alkoholu, ale od nut palonych. Alkohol w postaci rozgrzewającej. **284**

Moja ocena: [4.375]

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    dlugas, dziękuję. Czyli m się przytrafiła taka "niespodzianka".

Leave a comment: