Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• zgreg
    replied
    No i co powiesz Szakali , tylko mi sie wydawalo?
    Ostatnia zmiana dokonana przez zgreg; 2014-02-24, 17:33.

Leave a comment:

• Mocho
    replied
    wczoraj piłem porter z datą 07.12.2014. Żelaza nie było, ale za to był bardzo ostry, mocno alkoholowy, najgorszy porter z żywca jaki dane mi było próbować

Leave a comment:

• Seta
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: czarny, mocno czarny, lekkie rubinowe refleksy pod światło [5]
    Piana: beżowa, intensywna, gęsta, ładnie oblepia szkło [5]
    Zapach: winny, lekka kawa, jak na portera bardzo słaba intensywność [3.5]
    Smak: duża pełnia słodowa, bardzo delikatna spalenizna i goryczka, alkohol dość mocno wyczuwalny (również po ociepleniu), pije się dobrze, ale rozkoszy nie dostarcza... [4]
    Wysycenie: średnie, chyba ciut za duże [4]
    Opakowanie: bardzo ładne, stylowe, brak ekstraktu, miejsca wytworzenia i innych informacji [3]
    Uwagi: Trawiłem chyba na słabszą warkę. Daty nie znam - pite w pubie. Doznania wizualne znacznie przewyższają pozostałe...

Moja ocena: [3.925]

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    No z tej partii mam tylko jeszcze jedną butelkę. Musze poszukać po sklepach gdzie jeszcze te warki leżą, bo w większości już stoją te 2015 (których jeszcze nie piłem)

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Warka 10.10.14 r
    Bardzo dobra , mocno kwiatowo owocowa w porównaniu do poprzednich które piłem .
    Teraz mam tydzień tego porteru Piję go dzień w dzień ;D

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Co Ty gadasz , wczoraj piłem i był dobry . Może nie była to najlepsza warka , ale daleko jej było do najgorszej .

Leave a comment:

• zgreg
    replied
    Piłem ż portera z 7.12.2014 i jest nad wyraz niepoukładany.IMO najgorsza warka jaka mi się trafiła.Jedyne co zaskakuje na plus to brak żelaza, czyżby coś za coś

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    No aldehyd znam tylko nie chciało mi się szukać skąd się bierze :]
    szczególnie, że w tym piwie mi to nie przeszkadzało i nie był to aromat jakiś gigantyczny
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2014-02-18, 11:34.

Leave a comment:

• badejza
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    AROMAT: suszone śliwki, słody palone, lekka kawa. W połowie pokala zacząłem wyczuwać zielone jabłka ( bardziej jak sztuczny aromat z cukierków zielone jabłuszko czy chusteczek o tym zapachu) coś to chyba znaczy, ale nie pamiętam a szukać mi się teraz nie chce
    Aldehyd octowy.

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Piję teraz partię 07.12.14 r . Jak dla mnie jest gorsza od 11.01.2015 , jakaś taka bardziej niepoukładana i bardziej kwaśna za czym średnio przepadam , piana również znacznie gorsza . Ale tak ogólnie to wszystko cacy i jak kolega wyżej napisał jest to najlepszy porter w kategorii dostępność ,cena , jakość .

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Butelka 0,5l
    warka 10.10.2014
    Pite w temperaturze prawie pokojowej

Piana skąpa, szybko znikła do kożuszka, który zajmował 30?% powierzchni lustra piwa
    kolor: jak zawsze

AROMAT: suszone śliwki, słody palone, lekka kawa. W połowie pokala zacząłem wyczuwać zielone jabłka ( bardziej jak sztuczny aromat z cukierków zielone jabłuszko czy chusteczek o tym zapachu) coś to chyba znaczy, ale nie pamiętam a szukać mi się teraz nie chce

SMAK: lukrecja, gorzka kawa, goryczka dość wyraźna, suszone śliwki w alkoholu, lekko kwaskowate jak dobre espresso
    Alkoholu praktycznie brak.

Data dość odległa a wydaje się już całkiem dobrze poukładane. Brakuje jeszcze tylko nut wiśniówki i pralin, ale to pewnie będzie w kolejnej butelce jak ją wypiję za jakiś czas.

Nadal w kategorii PORTER cena/jakość nie ma konkurencji

POLECAM

Leave a comment:

• żąleną
    replied
    Smarowanie się artykułami spożywczymi zostawmy może orłu, który rozcierał bułki z masłem na klacie. Jeśli w smaku nie czuć żelaza, to chyba nie ma co się go doszukiwać na wszelkie sposoby.

Leave a comment:

• zgreg
    replied
    Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby nie było czuć żelaza w jakiejkolwiek warce, smarowałeś na ręke i wąchałeś?

Leave a comment:

• Szakali
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PociungWidmo
    Warka do 11.01.2015 niestety metaliczna w smaku. Żelazo musi być na naprawdę wysokim poziomie skoro nawet ja jestem je w stanie wyczuć
    Wiesz co , piłem już razy tą warkę i jakoś tej metaliczności nie czułem .

Leave a comment:

• PociungWidmo
    replied
    Warka do 11.01.2015 niestety metaliczna w smaku. Żelazo musi być na naprawdę wysokim poziomie skoro nawet ja jestem je w stanie wyczuć

Leave a comment: