Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Żywiec
    replied
    Porter Żywiecki z beczki

Już niebawem.... Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...

Leave a comment:

• docent
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Idealna czerń. Degustowane w mrocznym klimacie knajpy więc piwo nie przepuściło ni krztyny swiatła. [5]
    Piana: Maksymalnie drobnoziarnista. Obfita zaraz po nalaniu, o dziwo wcale nie zanika. Gruba warstwa utrzymuje się do samego końca. Wzorzec dla pozostałych piw polskich! [5]
    Zapach: Lekko kawowy, wyczuwalna woń alkoholu. [3.5]
    Smak: Pierwsze wrażenie to porażająca moc alkoholu, dopiero później uwydatnia się delikatny posmak palonego słodu i dobrze zaznaczona goryczka. Alkohol mógłby tu być trochę bardziej zamaskowany, ewentualnie ekstrakt trochę mniejszy... [4]
    Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
    Opakowanie: Butelka półlitrowa. Stylowe czarno-złote etykiety. Bardzo ładna prezencja. [5]
    Uwagi: Zakupione w lubelskiej knajpie na starówce za 5,5 pln. Świetna cena!

Moja ocena: [4.075]
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2006-02-07, 23:34.

Leave a comment:

• Bombadil13
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: śliczny, ciemnobrązowy, nawet czarny z leciutki przebłyskami rubinowej poświaty [4.5]
    Piana: nieco rozczarowuje, ale z przyjemnością patrzyłem jak niewielkie bąbelki piany rozsły i pękały, szkoda, żętak szybko zniknęła całkowicie [3.5]
    Zapach: delikatny zapach palonego słodu, rzekłbym, że nawet subtelny [4.5]
    Smak: pełen bukiet, od słodkiego, poprzez wyraźnie palone nuty, do ostrej goryczki, które nie niknie w ustach tylko rozwija się, a brak umięjętności opisania tego co czuję aż boli [4.5]
    Wysycenie: chyba mogłoby byc mocniejsze [4]
    Opakowanie: klasyczna elegancja. Nic dodać nic ująć. Nawet z plusem za info o Cieszynie [5]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.4]

Leave a comment:

• Komar_Pafnucy
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny. Pod światło ciemnorubinowe refleksy. [5]
    Piana: Nieco zbyt mało zwarta. O ładnej beżowej barwie. Obficie osadza się na szkle i pozostaje cieniutką warstewką prawie do końca picia. [4]
    Zapach: Palono-słodowy. Mógłby być intensywniejszy. [4]
    Smak: Wytrawny. Odrobinę kawowy. Silnie goryczkowy, długo pozostaje na podniebieniu. Mam wrażenie jakby był odrobinę za 'ostry' (nie jestem pewny czy to alkohol czy bardzo silna "paloność"). [4.5]
    Wysycenie: Odpowiednio duże. [5]
    Opakowanie: Klasyk. Bardzo dopracowane. Duży plus za podanie gdzie produkowane i rozlewane. (oceniałem wersję 0,33) [5]
    Uwagi:

Moja ocena: [4.35]

Leave a comment:

• Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
    http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41164
    Już przeniesiona.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-12-20, 10:16.

Leave a comment:

• becik
    replied
    więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

Leave a comment:

• Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
    Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
    Wspomniałem powyżej, że będzie to porter z Cieszyna pod obecnie funkcjonującą nazwą "ŻYWIEC PORTER".

Leave a comment:

• jerzy
    replied
    Nie wspominając już o tym, że fantastyczna informacja planach beczkowania portera pojawiła się NA MARGINESIE.

Leave a comment:

• Małażonka
    replied
    Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
    Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-12-19, 11:25.

Leave a comment:

• Marcin_wc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.
    Czyli znowu nie na temat, czy tak Ciężko jest przeczytać 4-5 postów wyżej?

Leave a comment:

• Żywiec
    replied
    Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.

Leave a comment:

• becik
    replied
    Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
    Ale jaki będzie w wersji beczkowej? Cieszyński czy Zywiecki?

Leave a comment:

• kiszot
    replied
    Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
    WOW
    I to jest news na miarę wiadomości roku.

Leave a comment:

• Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
    Być może jeszcze są pochowane w piwnicach pojedyńcze sztuki Portera z Żywca,więc nie zamykać

Leave a comment:

• albeertos
    replied
    Żywiec, a czy na czerwcową giełdę dałoby radę zorganizować takiego właśnie portera jakiego miałeś okazję degustować, a więc bez filtracji i pasteryzacji?

Nie wiem czy jest techniczna mozliwość rozlania w KEG-i, ale na pewno cieszyłby się sporym wzięciem

Leave a comment: