Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Żywiec
    replied
    Porter Żywiecki z beczki

    Już niebawem.... Pewnie nie na Prima Aprilis ale kilka, kilkanaścuie dni później...

    Leave a comment:


  • docent
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Idealna czerń. Degustowane w mrocznym klimacie knajpy więc piwo nie przepuściło ni krztyny swiatła. [5]
    Piana: Maksymalnie drobnoziarnista. Obfita zaraz po nalaniu, o dziwo wcale nie zanika. Gruba warstwa utrzymuje się do samego końca. Wzorzec dla pozostałych piw polskich! [5]
    Zapach: Lekko kawowy, wyczuwalna woń alkoholu. [3.5]
    Smak: Pierwsze wrażenie to porażająca moc alkoholu, dopiero później uwydatnia się delikatny posmak palonego słodu i dobrze zaznaczona goryczka. Alkohol mógłby tu być trochę bardziej zamaskowany, ewentualnie ekstrakt trochę mniejszy... [4]
    Wysycenie: Bez zastrzeżeń. [5]
    Opakowanie: Butelka półlitrowa. Stylowe czarno-złote etykiety. Bardzo ładna prezencja. [5]
    Uwagi: Zakupione w lubelskiej knajpie na starówce za 5,5 pln. Świetna cena!

    Moja ocena: [4.075]
    Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2006-02-07, 23:34.

    Leave a comment:


  • Bombadil13
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: śliczny, ciemnobrązowy, nawet czarny z leciutki przebłyskami rubinowej poświaty [4.5]
    Piana: nieco rozczarowuje, ale z przyjemnością patrzyłem jak niewielkie bąbelki piany rozsły i pękały, szkoda, żętak szybko zniknęła całkowicie [3.5]
    Zapach: delikatny zapach palonego słodu, rzekłbym, że nawet subtelny [4.5]
    Smak: pełen bukiet, od słodkiego, poprzez wyraźnie palone nuty, do ostrej goryczki, które nie niknie w ustach tylko rozwija się, a brak umięjętności opisania tego co czuję aż boli [4.5]
    Wysycenie: chyba mogłoby byc mocniejsze [4]
    Opakowanie: klasyczna elegancja. Nic dodać nic ująć. Nawet z plusem za info o Cieszynie [5]
    Uwagi:

    Moja ocena: [4.4]

    Leave a comment:


  • Komar_Pafnucy
    replied
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Czarny. Pod światło ciemnorubinowe refleksy. [5]
    Piana: Nieco zbyt mało zwarta. O ładnej beżowej barwie. Obficie osadza się na szkle i pozostaje cieniutką warstewką prawie do końca picia. [4]
    Zapach: Palono-słodowy. Mógłby być intensywniejszy. [4]
    Smak: Wytrawny. Odrobinę kawowy. Silnie goryczkowy, długo pozostaje na podniebieniu. Mam wrażenie jakby był odrobinę za 'ostry' (nie jestem pewny czy to alkohol czy bardzo silna "paloność"). [4.5]
    Wysycenie: Odpowiednio duże. [5]
    Opakowanie: Klasyk. Bardzo dopracowane. Duży plus za podanie gdzie produkowane i rozlewane. (oceniałem wersję 0,33) [5]
    Uwagi:

    Moja ocena: [4.35]

    Leave a comment:


  • Twilight_Alehouse
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
    więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
    http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=41164
    Już przeniesiona.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2005-12-20, 10:16.

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    więc było nie było dyskusja piwnna być przeniesiona tu:
    Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Małażonka
    Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
    Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
    Wspomniałem powyżej, że będzie to porter z Cieszyna pod obecnie funkcjonującą nazwą "ŻYWIEC PORTER".

    Leave a comment:


  • jerzy
    replied
    Nie wspominając już o tym, że fantastyczna informacja planach beczkowania portera pojawiła się NA MARGINESIE.

    Leave a comment:


  • Małażonka
    replied
    Nie rozumiem, pięć postów wyżej Żywiec pisze o powróceniu do łask beczkowego portera żywieckiego, nie pisze natomiast, czy będzie on produkowany w Żywcu, czy w Cieszynie...
    Moim zdaniem pytanie Becika było jak najbardziej uzasadnione...
    Ostatnia zmiana dokonana przez Małażonka; 2005-12-19, 11:25.

    Leave a comment:


  • Marcin_wc
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.
    Czyli znowu nie na temat, czy tak Ciężko jest przeczytać 4-5 postów wyżej?

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Cieszyński o (nazwie żywiecki) z racji produkcji w tym browarze.

    Leave a comment:


  • becik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
    Ale jaki będzie w wersji beczkowej? Cieszyński czy Zywiecki?

    Leave a comment:


  • kiszot
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Żywiec
    Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!
    WOW
    I to jest news na miarę wiadomości roku.

    Leave a comment:


  • Żywiec
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
    Być może jeszcze są pochowane w piwnicach pojedyńcze sztuki Portera z Żywca,więc nie zamykać
    Są pochowane, są...:-). A tak na marginesie to Porter wraca do łask i nieoficjanie mogę powiedzieć, że od kwietnia będzie w wersji beczkowej. Niech żyje!!!

    Leave a comment:


  • albeertos
    replied
    Żywiec, a czy na czerwcową giełdę dałoby radę zorganizować takiego właśnie portera jakiego miałeś okazję degustować, a więc bez filtracji i pasteryzacji?

    Nie wiem czy jest techniczna mozliwość rozlania w KEG-i, ale na pewno cieszyłby się sporym wzięciem

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • e-prezes
    Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
    e-prezes
    alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

    Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
    2024-12-03, 23:18
  • Prusak
    Abbey Ales, Oh, Mr Porter
    Prusak
    Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
    Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
    Piwo klarowne.
    Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
    Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
    2024-08-30, 19:30
  • ART
    Põhjala, Chocolate Porter
    ART
    Imperial chocolate porter.


    Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

    w składzie podano żyto , czekolada

    Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
    2025-03-20, 23:44
  • Petitpierre
    Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
    Petitpierre
    7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
    2025-02-01, 10:59
  • Prusak
    Nowa Wytwórnia, Imperialny Porter Bałtycki
    Prusak
    E: 24 Blg
    A: 10, 5%
    Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
    Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
    W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
    2025-01-03, 02:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...