Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    Warka 06/08/2015

Kilka dni minęło i piwo zyskało wzmocnienie smaków i aromatów wiśniowych, o których pisał dlugas.

Jest potężna dawka suszonych wiśni i śliwek, wiśniowych pralinek, nadziewanej wiśniowej czekolady i pewnie paru innych smaków krążących wokół miksu wiśni i czekolady. Całość nie jest pełna, mimo śladowego odczucia mlecznych cukierków w ustach, a raczej rześka, minimalnie idąca w orzeźwiający kwasek. Goryczka bardzo niska. Alkohol idealnie ukryty, i w aromacie, i w smaku niewyczuwalny.

Pyszny porter tarasowy, idealny na wczorajsze 32 stopnie C tuż po dwudziestej drugiej
    No to widzę, że nie tylko ja jestem zboczuch i grzebię po czeluściach tego tematu w celu sprawdzenia danej warki. Czy ktoś już pił, kiedy pił, co wyczuł itp. Do tego nie tylko ja popijam portery w letnie upały

Tarasu nie mam :/

Leave a comment:

• leona
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Przejrzałem kilka stron wstecz i chyba jeszcze nikt nie opisał warki 08.2015 (dokładnego dnia nie pamiętam) stara wersja, butelka 0,5l

Pite wczoraj w knajpie, ciepłe. Ostatnia sztuka z półki po zdjęciu cenówki 8zł

W aromacie ciemny chleb i wiśnióweczka (kolega siedzące obok i pijący warkę jasną stwierdził "wali magą: )
    w SMAKU: niestety po języku od razu dostaje się metalicznością. Później jest już tylko lepiej.
    Lekki razowy chleb, wiśnióweczka, delikatne porto i suszona śliwka. Na finiszu lekka paloność Alkohol jak dla mnie dobrze ułożony, bo nie piekł po języku a całość była dość gładka i aksamitna.

Gdyby nie ajronmejden w smaku byłby bardzo dobry, a tak jest tylko dobry i tani.
    Warka 06/08/2015

Kilka dni minęło i piwo zyskało wzmocnienie smaków i aromatów wiśniowych, o których pisał dlugas.

Jest potężna dawka suszonych wiśni i śliwek, wiśniowych pralinek, nadziewanej wiśniowej czekolady i pewnie paru innych smaków krążących wokół miksu wiśni i czekolady. Całość nie jest pełna, mimo śladowego odczucia mlecznych cukierków w ustach, a raczej rześka, minimalnie idąca w orzeźwiający kwasek. Goryczka bardzo niska. Alkohol idealnie ukryty, i w aromacie, i w smaku niewyczuwalny.

Pyszny porter tarasowy, idealny na wczorajsze 32 stopnie C tuż po dwudziestej drugiej

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    Wczoraj wieczorem kolejny raz piłem piłem 10/2018 (dawka około 200 ml ), dzisiaj nalałem sobie Porter Łódzki (tym razem dawka 500ml) i właśnie sączę. Dochodzę do wniosku, że cały czas marzę o "bałtyku", który będzie miał cechy tego właśnie żywieckiego, ale z dodatkiem mocno odczuwalnej śliwki, a wręcz i wiśni. Kilka razy zdarzył mi się taki właśnie z Ciechana. Podsumowując jeśli chodzi o te nasze polskie portery to wahania między warkami są wręcz kosmiczne. Ciężko o jakiś obiektywny test.

PS: Swoją drogą chyba aktualnie najbardziej smakuje mi Staropolski.
    Ostatnia zmiana dokonana przez SeeJay; 2017-06-27, 15:29.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Z centrum właśnie, owszem. Coś tam na ślepo wypstrykałem-zobaczymy.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    Trzeba było wrócić niestety. Zdrowie się odezwało, więc na rekonwalescencji testuję kolejne. Teraz 14.12.2018

Pierwsza kwestia, brak piany, nawet obrączki. Pod kapslem jeszcze jakiś kod-wiadomo o co chodzi? Bo na butelce żadnych "kunkursów."
    W tesco mają daty max 10.10.2018 a Ty już doisz grudzień ? pewnie z centrum kupione:]

a konkurs pod nowym kapslem, polega na tym, że wchodzisz na ich stronę ustawiasz jakąs tam debilną maszynę 'ala' jednoręki bandyta z logo różnych ich piwa, wpisujesz swój kod, sprzedajesz swojego mejla i coś tam można wygrać jakimś sposobem.

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Sio z forum na spacer po pięknych uliczkach sanatoryjnego miasteczka :]
    zdrów !
    Trzeba było wrócić niestety. Zdrowie się odezwało, więc na rekonwalescencji testuję kolejne. Teraz 14.12.2018

Pierwsza kwestia, brak piany, nawet obrączki. Pod kapslem jeszcze jakiś kod-wiadomo o co chodzi? Bo na butelce żadnych "kunkursów."
    W aromacie cynamon, korzenie, mało owoców, dużo rodzynek. Ciekawie. W nucie dolnej troszeńkę chmielu. Tak, właściwie, gdyż ponieważ-jak mawia młodzież, mało ma z porteru. W smaku trochę wodniste, mało słodkie, z czasem wracają te rodzynki. Porter pozbawiony wszelkich zobowiązań, taki w stylu tych z lat 90tych, gdzie można było takich 5 sobie uskutecznić nad Wisłokiem. Cena, 3,49 plus kaucja.

Leave a comment:

• concerto
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep
    Słyszałem ostatnio że GŻ ma portera warzyć w Żywcu a nie Cieszynie. Czy to tylko plotki ?
    Najpierw czytamy - potem piszemy

Zajrzyj parę postów wyżej i w kilkanaście innych wpisów na forum, a odpowiedź się pojawi. A może to plotka właśnie przeczytana na bizie i zapomniana
    Ostatnia zmiana dokonana przez concerto; 2017-06-25, 18:42.

Leave a comment:

• supersklep
    replied
    Słyszałem ostatnio że GŻ ma portera warzyć w Żywcu a nie Cieszynie. Czy to tylko plotki ?

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SeeJay
    Mi właśnie 10/2018 bardzo smakuje. Taka nietypowa jak na ostry zwykle porter z Żywca. Właśnie degustuję.
    Piłem 30.10.18 z butelki, smaczna była

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    Mi właśnie 10/2018 bardzo smakuje. Taka nietypowa jak na ostry zwykle porter z Żywca. Właśnie degustuję.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    29tki szukaj, ta mnie zaskoczyła, ale też piękne okoliczności przyrody, i do tego niepowtarzalnej, robią swoje.
    wezmę wszystko co będzie z 10.2018.
    Cena, aż skusi

Sio z forum na spacer po pięknych uliczkach sanatoryjnego miasteczka :]
    zdrów !

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    29tki szukaj, ta mnie zaskoczyła, ale też piękne okoliczności przyrody, i do tego niepowtarzalnej, robią swoje.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Piłem wczoraj na dobry sen warkę 05/09/2018
    Słodkawa, mało palona, lekka czekolada, dużo karmelu, troszkę czarnej kawy. Posmak metaliczny obecny, lecz nie wielki.

Wolę chyba inne warki.
    Dokupię te najnowsze

Leave a comment:

• Brodzislaw
    replied
    Dla mnie warka 30.10.18 r. troche za słodka

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Piłem dwa nowe. Daty 29.10.2018 i 30.10.2018. Pierwszy mocno czekoladowy, lekka goryczka, świetny do pstrąga, drugi bardziej goryczkowy, ale nie popiołowy, taki niewymagający, pierwszy w knajpie za 9zł, drugi sklepowy, promocja 3,49 plus kaucja. Oba dobre, ale żeby się różniły od innych, to nie.

Leave a comment: