Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dlugas
    replied
    Wydaje mi się, że tak.
    Dla tych, którzy jeszcze nie widzą.
    Skoro koniec warzenia w Cieszynie nastąpił początkiem roku 2017, a GŻ daje na swój porter chyba 18 miesięcy ważności (bo jeśli 17 miesięcy to masz w ręku mega świeżutkie piwko, wręcz prosto z tanku ) no to na logikę biorąc wszystko co będzie z datą po 08/2018 jest już z ŻYWCA.
    Do tego dziwnie zbiegło się to ze zmianą etykiet i kapsli, która następowała stopniowo akurat w warkach 09/2018 i dalej.

Tu trzeba arbitralnej "decyzji administracyjnej bbizu" od której warki wrzucamy posty z Porterem Żywieckim do tamtego wątku. Co nie będzie łatwym zadaniem :]

Popatrzę w domu na kody czy coś tam się nie zmieniło, lecz wątpię. W końcu i te Cieszyńskie były rozlewane w Żywcu, zatem te same datowniki wybijały te same kody co na obecnych niby czysto żywieckich.

Tyle moich wywodów
    zdrów !

Leave a comment:

• chechaouen
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas

Dzisiaj pójdę i dokupię jeszcze z 3 sztuki tej daty. Bo to chyba ostatnie rzuty z Cieszyna
    Czyli nabyte właśnie portery z datą 13.11.2018 już wrzucać w DP jako z Żywca? Rozumiem, że żadne literki w kodzie na etykiecie tutaj pomocne nie będą...

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas
    Skoro promocja w Tesco to stestowałem

Warka: 13/08/2018
    Ten wypust jakby miał mniej wszystkiego. Nie rwie mordy jak to przyzwyczaił nas "zwyczajny żywiec porter". Bardzo ugrzeczniony, mało wyrazisty, przeważnie kawowy i tyle.

Metalu w obu na skórze nie wyczułem, w smaku jakby coś tam w tle latało po podniebieniu (ale to mogą być też słody palone)

Kaucja 35 groszy
    Dzisiaj dokupię kolejne sztuki bo widziałem jeszcze z dwie inne warki. W takiej cenie nic tylko pić
    no to skoro znowu 2,99zł to kupiłem ponownie kilka sztuk
    Wczoraj do snu polałem sobie tę warkę
    13/08/2018
    No i weszła bardzo dobrze.
    Wczoraj wyczuwałem bez problemu wiśnie i początek śliwek. W smaku mocno czekoladowe, w wysyceniu gładkie. Piana sztywna i trwała. Smakował jak odleżakowany z rok żywiecki porter. Metal delikatny i do dopiero po smarowaniu na skórze i "niuchani una siłę"
    Kondycja dnia oraz które z kolei jest to piwo jednak dużo zmienia w odbiorze piwa.

Dzisiaj pójdę i dokupię jeszcze z 3 sztuki tej daty. Bo to chyba ostatnie rzuty z Cieszyna

zdrów

Leave a comment:

• rafalek21
    replied
    Warka do 23.08.2018, etykieta i kapsel jak te z 2016.

Ładna, średnio obfita piana, całkiem trwała. Samo piwo czarne.
    W zapachu Kawa i niezbyt intensywna mieszanka czekolady,karmelu i żelaza, odrobina alkoholu - ujdzie.
    Smak: Gorzka czekolada, średnio palony, żelazo, nieco alkoholowy, trochę słodki, ale szybko kontrowany wyraźną goryczką żelazowo-alko-paloną.

Z pierwszymi łykami nie szło mi najlepiej, potem się przywykłem, ale nie jest to dobra warka, przynajmniej w moim żelazowstrętnym mniemaniu.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Warka: 27/09/2018 pite 13/06/2017

Całkiem sensowny porter. Palony, agresywny, ale z umiarem. Dużo gorzkiej czekolady.
    Ekstazy nie ma bo jest niezgrany a smaki latają od lewej do prawej. Lecz za te 3 czy 3,50zł to naprawdę niezłe piwo

W tesco podobno znowu zjechał do 2,99zł to czas dokupić przestrzał przez kilka warek.

Leave a comment:

• SeeJay
    replied
    W nowych warkach (nie wszystkich) z nowym kapslem znowu w aromacie jak i smaku czuć wyraźne żelazo.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Warka najnowsza 10/10/2018

Mało palony. Mocno czekoladowy. Troszkę kawy.
    Wydaje się o wiele słodszy niż miał to zazwyczaj w zwyczaju.
    Dobry, lecz brak mu pazura. Troszkę owocków już się w nim pałęta.
    Zrobił się taki "stołowy"

Leave a comment:

• nietzschee
    replied
    Okocim i Żywiec trzymają poziom, otwarte celem porównania z Jabłonowem, czy rzeczywiście takie dobre, czy zaledwie poprawne, bo dawno portera nie piłem
    Wygląd: barwa niemal czarna, nieprzejrzyste, spora piana ciemno beżowa, ale mieszana, dosyć szybko się redukuje, jakiś lacing.
    Zapach: kawa zbożowa, coś siarkowego, lukrecja, bardzo pieprzne, lekko chmielowe
    Smak: pełne, puszyste, wyklajające, dobrze ukryty alkohol, termin do 17 sierpnia, bardzo palone, wyraźna goryczka, kawa zbożowa z mlekiem, ale czekolada gorzka, wyraźna śliwka suszona i rodzynka, mocna spieczona skórka od chleba, wciąż chmielowe, lekko pikantne i pieprzne. Dobre, jak zawsze, ale to Jabłonowo rzeczywiście ponadprzeciętne.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika palaj
    Całkiem dobra ta warka,trzeba zrobić zapas na zimę.
    Dokładnie.
    Bardzo mało metalu, alkohol dobrze ukryty, dużo gorzkiej czekolady. Prawie jak nie ten "normalny" agresywno-palony żywiec :]

W cenie 2,99zł/0,5l zakupiłem kilkanaście sztuk na przyszły sezon grzewczy

Leave a comment:

• palaj
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafalek21
    Warka do 27.09.2018

W zapachu kawa, ciut alkoholu i szczątkowo żelazo - może być
    Smakowo w sumie podobnie kawa, paloność, trochę żelaza, znaczna goryczka, niedużo słodyczy, lekko cierpkie - w porządku
    Wysycenie średnie - pasuje mi.

2,79 za małą butelkę, więc warto wziąć kilka na leżak, skoro świeże jest całkiem w porządku.
    Całkiem dobra ta warka,trzeba zrobić zapas na zimę.

Leave a comment:

• rafalek21
    replied
    Warka do 27.09.2018

W zapachu kawa, ciut alkoholu i szczątkowo żelazo - może być
    Smakowo w sumie podobnie kawa, paloność, trochę żelaza, znaczna goryczka, niedużo słodyczy, lekko cierpkie - w porządku
    Wysycenie średnie - pasuje mi.

2,79 za małą butelkę, więc warto wziąć kilka na leżak, skoro świeże jest całkiem w porządku.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Ponownie ja

Jako, że wygrzebałem jeszcze w Tesco inną warkę (której jeszcze nie piłem) to napiszę.

06/04/2018 pite 19/04/2017

O dziwo w odczuciu wydaję się już dobrze odleżakowane (jak na żywca)
    Pojawiły się suszone owoce, agresywność spadła (ale nadal jest to konkretny porter), metalu praktycznie brak. Dużo gorzkiej czekolady plus czarna kawa. No w ciemno obstawiałbym, że to roczny odleżakowany Żywiec porter.

Bardzo fajnie się go piło i poszukam jeszcze buteleczek z tej warki.
    Rzut jeszcze, ze złotym (brązowym) kolorem czcionki na krawatce.

Cena po świętach skoczyła z 2,99zł na 3,49zł
    kaucja nadal 35groszy.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    23/07/2018 pite 14/04/2017

Bardzo dobra warka. W miarę ułożona, nie gryzie, nie zamula. Są wstępne owocki i dużo gorzkiej czekolady.

Ja polecam

Leave a comment:

• kosher
    replied
    Dla mnie ten porter zyskuje na leżakowaniu, świeże warki są zwykle nieułożone i alkoholowe, pewniejsza inwestycja to zwykle zakup przykurzonych sklepowych egzemplarzy bądź przechowanie na kilka miesięcy świeżyzny.
    Opinia na podstawie zakupu warki 26.09.18 (Żabka, 3.25 zł., 0,5 l.) vs 21.12.17 (wyprzedaż na stacji BP, 2.49 zł, 0,33 l.).

Leave a comment:

• Pinio74
    replied
    W Biedrze można kupić najnowszą warkę, z datą 27.09.2018, w butelkach 0,33, etykiety stare, kapsel nowy (złoty).

Leave a comment: