Zamkowy, Żywiecki Porter

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• dlugas
    replied
    a nie pamiętam, ale na krawatce bialuteńka czcionka, czyli już ta nowa wersja kolorystyczna. W domu sprawdzę.
    Tesco nadal liczy za butelkę Żywca 35gr, a nie 50gr jak cała reszta.

Leave a comment:

• Dukat_WSI
    replied
    Ekstrakt chmielowy cały czas obecny w składzie?

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Warka 23/07/2018 czyli najświeższe jakie było dwa dni temu w Tesco
    Pite 20/02/2017

Piana dość obfita, drobna i nawet trwała.
    Aromat: średnio intensywny. Mocna gorzka czekolada (kakao), lekka wiśniówka, jakby metaliczna nuta oraz odrobina paloności.
    Smak: pierwszy łyk i od razu wiem, że to Żywiec Porter. Agresywny, palony i czekoladowy. Lekko metaliczne, ale na skórze owy metal jest bardzo dyskusyjny czy jednak jest.
    Po kilku łyczkach, ostrość zanika. Pojawia się wiśniowy likier, czekolada i suszone owoce.
    W połowie butelki jest już bardzo dobrze. Smakuje jak lekko odleżakowy (czyli tak w okolicach prawie daty ważności) Żywiec Porter. Są ciemne owoce, paloność i gorzka czekolada.
    Alkohol obecny, ale nie w postaci spirolu, lecz mocnej wiśnióweczki.
    Za te 3-3,5zł warto kupić jeszcze z dwie butelki do żywieckiej kolekcji w piwnicy
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2017-02-21, 12:23.

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw
    Ło! Panie - drogo jak cholera! 3,99 zł bez kaucji za butelkę to jest prawdziwa cena :-)
    No są w promocji i 2szt za 7zł, ale On ma za 4,72zł dosłownie 20m od domu:] czas też ma swoją cenę
    pozdrawiam

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    Toż i święto, więc postanowiłem zaszaleć, jak niektórzy mogą za parędziesiąt złotych, to ja sobie urządzę bal za dokładnie 18,90.

Kraft'cie-a w dupę się całuj!
    Ostatnia zmiana dokonana przez Petitpierre; 2017-01-21, 14:27.

Leave a comment:

• Brodzislaw
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    24.06.2018

Święto za 4,72zł
    Ło! Panie - drogo jak cholera! 3,99 zł bez kaucji za butelkę to jest prawdziwa cena :-)

Leave a comment:

• Petitpierre
    replied
    24.06.2018

Święto za 4,72zł

Piana lekka, ale z obrączką. Aromat wiśniowy, zero paloności, odrobina przypraw. W aromacie bardzo ułożony porterek. Nuta dolna odrobina cynamonu, tudzież migdały-pewnie pestki od tej wiśni z nuty górnej. Ale o wszystkim zadecyduje smak.

Sążnisty łyk i porter znikł. Kawa z mlekiem, czekolada belgijska, na finiszu pieprz-od goryczki. Bardzo dobra warka, może trochę stonowana, ale w piwie też chodzi o przyjemność.

Leave a comment:

• von_scheisse
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnobrązowe, w kieliszku nieprzejrzyste. [4.5]
    Piana: Brązowa, niezbyt obfita, ale drobna i gęsta. W umiarkowanym tempie redukuje się do obrączki i sporej wyspy. [4]
    Zapach: Przyjemny, kawowy, wyraźnie czekoladowy. [4]
    Smak: Kawa, gorzka czekolada, delikatnie rozgrzewający alkohol, którzy w żadnym stopniu nie drażni. Przy pierwszym łyku miałem wrażenie, że wyczuwam żelazo, ale test skórny nic nie wykazał. Początkowo, gdy piwo było zimne, Żywiec Porter wydawał się bardzo wytrawny, wraz z ogrzewaniem zyskał jednak na pełni. Alkohol rozgrzewa w przełyk, ale nie jest nachalny i w żadnej sposób nie przeszkadza. [4]
    Wysycenie: Powyżej średniej, lekko szczypie w gardło. Mogłoby być niższe. [4]
    Opakowanie: Muszę przyznać, że etykieta Żywiec Porteru - świetnie pasuje do charakteru tego piwa. Znacznie więcej zastrzeżeń mam do zasadności takiej a nie innej formy kontry, na której jest jedynie marketingowe pitu pitu, przez co wszelkie istotne informacje musiały zostać przeniesione na krawatkę, co dla mnie jest mega nieporęczne. No, ale Żywiec już tak ma. [4]
    Uwagi: Data przy­dat­no­ści: 24.04.2017 r.

Moja ocena: [4.025]

Leave a comment:

• dlugas
    replied
    Warka: 07/02/2014 pite 17/01/2017

No to zaczynamy "tydzień święta porteru bałtyckiego".

Jako pierwszy na przetarcie szlaków leci troszkę odleżakowany Żywiec porter. Stara wersja, przed zmianą etykiety, kapsla oraz parametrów. Mała butelka.
    Aromat nie rzuca na kolana, ale jest solidnie.
    W smaku: Aksamitne i zarazem likierowo-pikantne. Mocny posmak gorzkiej czekoladki z wisienką w środku, którą uprzednio wymoczono w mocnym alkoholu. Na pewno nie jest to misiowaty porter, lecz czas zrobił swoje. Moim zdaniem esencja porządnego, w miarę agresywnego lecz poukładanego i treściwego porteru.

Podsumowując: Likier kawowo czekoladowy z odrobiną wiśni i suszonej śliwki z nutką lukrecji. Pyszny. Sosu sojowego i ciemnego chleba praktycznie brak. Metalu nie szukałem, a sam się nie objawił.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2017-01-17, 14:23.

Leave a comment:

• rafalek21
    replied
    Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny, brązowy, rubinowe refleksy pod światło. [5]
    Piana: Dość obfita, średnio trwała, różnej wielkości pęcherzyki. [4]
    Zapach: Trochę palony, delikatna wiśnia, troszkę żelaza - w porządku, nie zachwyca, ale i nie odrzuca. [3.5]
    Smak: Palony, ostry, alkoholowy, żelazo, niezbyt przyjemne w posmaku, lekko ściągające. [2]
    Wysycenie: Średnie - trochę za wysokie. [3]
    Opakowanie: Ładna etykieta, prawie pełny skład. [4]
    Uwagi: Warka do 05.05.2018. Niepijalne jak dla mnie, ale z drugiej strony drogie nie jest, więc nie szkoda wylać.

Moja ocena: [3.025]

Leave a comment:

• Jetwro
    replied
    Warka 15.11.16
    Ciekawy i bogaty aromat (nie mogę go określić), dosyć słodki i owocowy w smaku. Niestety ciągle jest dość ostry od alkoholu. Oprócz tego dość delikatny i przyjemny.
    Jeśli ktoś się zastanawiał się, czy można trzymać portery w sieni starej mazowieckiej chaty, przy czym niemal na pewno temperatura zimą spadała poniżej zera, to potwierdzam, że można
    Druga butelka trafiła po tym do cywilizowanej piwnicy, zobaczymy, co będzie za następny rok.

Leave a comment:

• Brodzislaw
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    To znaczy, ile?
    Bardzo dużo

Leave a comment:

• dyczkin
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre
    07.05 kolejna odsłona, piwko jest aksamitne, słodkie, do tego dochodzi pikantność. Prawie perfekcja jeśli chodzi o bałtyki. De facto typowy Nourishing Stout

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika SeeJay
    07/05 jeszcze lepszy od 28/04 - większa "ostrość".
    Pije właśnie tę warkę i opinia SeeJay wydaje się prawdziwa, zero aksamitności

Leave a comment:

• Latarnik
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
    To znaczy, ile?
    To chyba zbyt intymne pytanie na otwartym forum

Leave a comment:

• legart
    replied
    Pił ktoś już sierpniowe i wrześniowe (2017) warki (butle 0,33 dystrybucja biedra)?

Leave a comment: