Bierhalle Warszawa, Dunkel Weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • docent
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.10
    • 5205

    #16
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: Piwo jest mętne, to w porządku ale po dunkelu spodziewałem się zdecydowanie ciemniejszej barwy. [4]
    Piana: No tak, to jest pszenica więc oczekujemy dużej czapy drobniutkiej piany. W dunkelu niestety pod tym względem jest gorzej niż w jego jasnym kuzynie. Piana nie jest tak obfita ale mimo wszystko jest lepsza niz w pilsie. Dlatego taka ocena. [4.5]
    Zapach: Charakterystyczny dla pszenicznego jednak dla mnie zbyt mało intensywny. Ciekawostką w zapachu jest miły akcent waniliowy. [4]
    Smak: Początkowo to piwo nie sprawia niespodzianki - czujemy charakterystyczny dla pszenicznego drożdzowy smak ale później dzieją się rzeczy dziwne. Bo w połowie to piwo jest pszeniczne a w połowie 'aleowe'. Owocowe akcenty z goździkowym posmakiem sprawiają wrażenie jakbyśmy pili 'ale' a zostaje jeszcze ono wzmocnione końcowym wygazowaniem piwa. I za to przykre doznanie obniżam idealną ocenę. [4.5]
    Wysycenie: Początkowo bez zastrzeżeń ale pod koniec piwo się wygazowuje i staje się puste i płaskie. Myślę że większe nagazowanie bardziej by mi odpowiadało. [4]
    Opakowanie: Tak jak przy innych piwach z Bierhalle piątka za klimat tego lokalu. [5]
    Uwagi: Na pewno to piwo zaskakuje bo spodziewamy się zupełnie czegoś innego po 'Dunkel-Weizen'. Ale to dobrze, brawo za odwagę. Szkoda tylko że piwo to ma trochę niedociągnięć i póki co jest trzecie w kolejce do smakowania po rewelacyjnym weizenie i pilsie.

    Moja ocena: [4.3]
    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

    Comment

    • Krzysztof
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.04
      • 1689

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
      Kolor: Piwo jest mętne, to w porządku ale po dunkelu spodziewałem się zdecydowanie ciemniejszej barwy. [4]
      Piana: No tak, to jest pszenica więc oczekujemy dużej czapy drobniutkiej piany. W dunkelu niestety pod tym względem jest gorzej niż w jego jasnym kuzynie. Piana nie jest tak obfita ale mimo wszystko jest lepsza niz w pilsie. Dlatego taka ocena. [4.5]
      Zapach: Charakterystyczny dla pszenicznego jednak dla mnie zbyt mało intensywny. Ciekawostką w zapachu jest miły akcent waniliowy. [4]
      Smak: Początkowo to piwo nie sprawia niespodzianki - czujemy charakterystyczny dla pszenicznego drożdzowy smak ale później dzieją się rzeczy dziwne. Bo w połowie to piwo jest pszeniczne a w połowie 'aleowe'. Owocowe akcenty z goździkowym posmakiem sprawiają wrażenie jakbyśmy pili 'ale' a zostaje jeszcze ono wzmocnione końcowym wygazowaniem piwa. I za to przykre doznanie obniżam idealną ocenę. [4.5]
      Wysycenie: Początkowo bez zastrzeżeń ale pod koniec piwo się wygazowuje i staje się puste i płaskie. Myślę że większe nagazowanie bardziej by mi odpowiadało. [4]
      Opakowanie: Tak jak przy innych piwach z Bierhalle piątka za klimat tego lokalu. [5]
      Uwagi: Na pewno to piwo zaskakuje bo spodziewamy się zupełnie czegoś innego po 'Dunkel-Weizen'. Ale to dobrze, brawo za odwagę. Szkoda tylko że piwo to ma trochę niedociągnięć i póki co jest trzecie w kolejce do smakowania po rewelacyjnym weizenie i pilsie.

      Moja ocena: [4.3]

      Wygazowanie piwa? Czyli zbyt wolno piłeś drogi Kolego.
      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
      www.twojmalybrowar.pl

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 23894

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof
        Wygazowanie piwa? Czyli zbyt wolno piłeś drogi Kolego.
        może Docent wypił w ciągu 15 minut. a może 2 godzin, więc może zaczekajmy na ew. doprecyzowanie
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Budvar
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.09
          • 265

          #19
          Ocena z ARTomatu

          Kolor: Jak na ciemnego pszeniczniaka - bardzo jasne (zbliżone niemal do oferowanego w Bierhalle Pilsa) [4]
          Piana: drobna, gęsta, utrzymująca się bardzo długo [5]
          Zapach: ciekawy, dominują nuty owocowe [4.5]
          Smak: łagodny, bananowo-goździkowy, jak dla mnie piwo za mało esencjonalne [4]
          Wysycenie: bez zarzutu [5]
          Opakowanie: Podawane w pokalu typowym dla pszeniczniaka, nie firmowym [4]
          Uwagi:

          Moja ocena: [4.325]

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            może Docent wypił w ciągu 15 minut. a może 2 godzin, więc może zaczekajmy na ew. doprecyzowanie
            Precyzuje - piwo 'szlachetne' wypijam w ok 25-30 minut. Weizen Dunkela piłem dwukrotnie i za każdym razem piwo pod koniec (zostawało jakieś 1/4 objętości) było zdecydowanie mniej nagazowane niż na początku. To rzecz powszechna w piwach z BrowArmii ale w Bierhalle nie zdarzyło się to ani Weizenowi ani Pilsowi...
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              #21
              Nie wiem, dla mnie nagazowanie pszeniczniaka jasnego i ciemnego było identyczne. Jak dla mnie w sam raz....

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                Precyzuje - piwo 'szlachetne' wypijam w ok 25-30 minut. Weizen Dunkela piłem dwukrotnie i za każdym razem piwo pod koniec (zostawało jakieś 1/4 objętości) było zdecydowanie mniej nagazowane niż na początku. To rzecz powszechna w piwach z BrowArmii ale w Bierhalle nie zdarzyło się to ani Weizenowi ani Pilsowi...

                Zgodnie z prawami fizyki rozpuszczalność gazów w cieczy maleje wraz ze wzrostem temperatury. Jeżeli piwo po podaniu było pod wzgledem wysycenia ok to znaczy że wysycenie było prawidłowe w zimnym piwie. W piwie ogrzanym zawartość dwutlenku spadła....
                Last edited by Krzysztof; 2005-10-26, 11:07.
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

                  #23
                  Ocena z ARTomatu

                  Kolor: ciemnozłote, mętne, jak trochę ciemniejszy jasny pszeniczniak [4]
                  Piana: duża i trwała, bez zarzutu [5]
                  Zapach: cytrynowo-drożdżowy, intensywny, niewiele się różni od jasnego Weizena z Bierhalle, nie wyczułem ani śladu "ciemnych" nutek więc daję mały minus za brak zgodności ze stylem [4.5]
                  Smak: jak mocniej słodowy jasny pszeniczniak - cytrynowy, bananowy i silnie słodowy, aż prawie słodkawy, prawie bez goryczki, podobnie jak w zapachu nie wyczułem nic ciemnego ani podpalanego, w kategorii "jasne pszeniczne" ocena byłaby wyższa [4]
                  Wysycenie: wysokie, zgodne ze stylem [5]
                  Opakowanie: jaka może być inna ocena w Bierhalle [5]
                  Uwagi:

                  Moja ocena: [4.375]
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !


                  Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                  Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                  Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                  Comment

                  • Budvar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.09
                    • 265

                    #24
                    Wczoraj udało mi si trafić w Bierhalle na to dawno nie widziane piwo. Po doznaniach wynoszonych ostatnio z Bierhalle (w skrócie: "ilość a nie jakość"), nie spodziewałem się rewelacji. A tu niespodzianka - piwo okazalo się naprawdę wyborne, z szerokim wachlarzem owocowo-ziołowych nut smakowych i zapachowych, tak, że po roku oceniłbym je znacznie wyżej: piana i kolor na 4,5, reszta składników na 5 - ocena wg ARTomatu: [4,925]

                    Comment

                    • Krzysztof
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.04
                      • 1689

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Budvar
                      Wczoraj udało mi si trafić w Bierhalle na to dawno nie widziane piwo. Po doznaniach wynoszonych ostatnio z Bierhalle (w skrócie: "ilość a nie jakość"), nie spodziewałem się rewelacji. A tu niespodzianka - piwo okazalo się naprawdę wyborne, z szerokim wachlarzem owocowo-ziołowych nut smakowych i zapachowych, tak, że po roku oceniłbym je znacznie wyżej: piana i kolor na 4,5, reszta składników na 5 - ocena wg ARTomatu: [4,925]

                      Miło mi to słyszeć.
                      Jednocześnie miło poinformować że piwa z Bierhalle zostały uchonorowane medalami na XIV Jesiennych Spotkaniach Browarników w Kielcach.
                      Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                      www.twojmalybrowar.pl

                      Comment

                      • Pancernik
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9787

                        #26
                        Ocena z ARTomatu

                        Kolor: Ciemnomiodowy, nie całkiem "dunkel", ale tym przypomina wiele bawarskich dunkelweizenów. Lekko mętne. [4]
                        Piana: Drobna, kremowa, pierwotnie na ok. 4 cm. Powoli się redukuje, ale kożuszek zostaje do końca. [4]
                        Zapach: Ciekawy, miodowo-kwiatowy, zupełnie, jakby ktoś chciał mi zrobić grzańca. Może to nie klasyka, ale to bardzo miłe... [4]
                        Smak: Łagodna goryczka podparta miodem, dalej także owoce (cytrusy, banany) i ślad goździków. Znowu - nie całkiem klasyczne, ale smaczne. [4]
                        Wysycenie: Nieduże, ale tutaj świetnie pasuje, nawet po kilku nie czuję się, jak sterowiec . [4.5]
                        Opakowanie: Goła, brzydka szklanka (nie rozumiem, czemu BH nie wprowadziła jakiegoś sensownego pokala dla pszenic), obok kłapiące (równolegle!) dziobami siksy, pijące piwo z sokiem (powinien być zakaz!). [2.5]
                        Uwagi: Mało klasyczny dunkel weizen, ale naprawdę smaczny, zwłaszcza o tej porze roku, gdy na dworze marzną mi paluszki... .

                        Moja ocena: [3.95]

                        Comment

                        • Cannabee776i99
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 658

                          #27
                          Piłeś w przybytku znajdującym się przy Nowym Świecie czy w Arkadii?

                          Comment

                          • Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9787

                            #28
                            Piłem w Arkadii, w miniony czwartek, przy barze, ok. 22-ej .

                            Comment

                            • Pancernik
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9787

                              #29
                              A dzisiaj piłem na Nowym Świecie.
                              Dzisiejszy dunkelweizen smakował mi bardzo podobnie jak ten oceniany, tyle, że pora była wczesna, ferie się zaczęly, to i czternastolatki poszły się lansować gdzie indziej .
                              Powtarzam - nie do końca typowa ciemna pszenica, ale bardzo przyjazna dla piwosza...

                              Comment

                              • Krzysztof
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2001.04
                                • 1689

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
                                A dzisiaj piłem na Nowym Świecie.
                                Dzisiejszy dunkelweizen smakował mi bardzo podobnie jak ten oceniany, tyle, że pora była wczesna, ferie się zaczęly, to i czternastolatki poszły się lansować gdzie indziej .
                                Powtarzam - nie do końca typowa ciemna pszenica, ale bardzo przyjazna dla piwosza...
                                Nasz Dunkel Weizen ma barwę jak wiele Bawarskich piw tego typu. Od początku jego produkcji tj w 2005 i po przerwie w 2009 starałem się, żeby barwa była dość ciemna. Z drugiej strony nie chciałem z barwą "przesadzić" dodając zbyt dużo ciemnych słodów. Obawiałem się że mając ciemniejszą barwę piwo straci swój smak i zapach. Nie chciałem też żeby to piwo było prawie czarne.

                                Zobaczymy jak wyjdą następne warki....
                                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                                www.twojmalybrowar.pl

                                Comment

                                Przetwarzanie...