Jak zobaczysz pół centymetra drożdży to to będzie z drugiej
Ciechan, Pszeniczne
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu. -
Pierwsza warka była do któregoś tam listopada. Ta z datą do stycznia to 100% druga warka. Po prostu do Wrocławia nie wjechało Pszeniczne z pieczątką.Comment
-
Nie wiem czy było to spowodowane upływem terminu ważności, ale było to najgorsze sklepowe pszeniczne piwo jakie piłem. Piany brak, kwaśne. Gdybym nie nastawił się na banany i goździki to bym ich pewnie nie wyczuł. Jeśli jednak znajdę drugą warkę to spróbuję na pewno, podobno fermentuje trzecia, wierzę że dorówna w końcu konkurencji.Comment
-
Kupiłem w "Piwoszu" na Płowieckiej w Warszawie. Warka Nr 2 (ważność do stycznia '08), więc trochę nieaktualne
Kolor: ładny, bardzo mętny
Piana: pieni się jak prawdziwy pszeniczniak, ale wydaje mi się że znika za szybko
Zapach: z początku przyjemny banan
Smak: tu wydało mi się dość wodniste, inna sprawa że piłem z plasterkiem cytryny
Wysycenie: tu akurat zarzutów nie mam
Opakowanie: dla mnie bomba, szkoda że brak kontry
Uwagi: Nie warto. Teraz będę musiał spróbować jakiejś świeższej warkiComment
-
Comment
-
w tym sensie, że ocena dotyczy 2. warki, tzn. nie należy sie nią sugerować przy kupnie świeższych (mam nadzieje że 2. już z półek zniknęła)Comment
-
Obaliłem właśnie jeden egzemplarz warki nr 3 i mam pozytywne doznania. Trochę treściwości jeszcze może brakuje, ale bez dwóch zdań jest to pszenica. Piana bardzo dobra, drobnopęcherzykowa, obfita i pozostawiająca do samego końca kożuszek. Czyli tak jak trzeba.Comment
-
Skonsumowałem właśnie Ciechana z warki 3 i ze smutkiem stwierdzam, że wiem już jak będzie smakowała pszenica, jak zaczną ją robić Siudkowie To co wypiłem jest pięknym przykładem "maślanego" weizena, niestety. Diacetyl wyczuwalny w zapachu i smaku dominuje nad resztą doznań. Piana dość słaba jak na styl, wysycenie w porządku, kolor ładnie mleczno-słomkowy. Z sentymentu do Ciechana powstrzymam się z oceną z ART'omatu. Poczekam jednak z zakupem kolejnej warki 3 do następnych recenzji. Mam nadzieję, że po prostu miałem pecha. Partia z przydatnością do 6/7 III 2008r.Last edited by delvish; 2008-01-03, 00:05."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Piana bardzo dobra. Bardzo długo się trzyma.
Zapach i smak także uległ poprawie i skierował się w stronę piw pszenicznych.
Mętność bardzo duża.
Jedynie masa drożdży wygląda trochę nieapetycznie na koniec w butelce.
Mogę powiedzieć, że piwo pszeniczne o takich walorach już warto kupić (choć jeszcze trochę do poprawy pozostało).Last edited by JAckson; 2008-01-03, 20:04.MM961
4:-)Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa mętna cytrynowa -wymieszana jakby z piaskiem morskiej plaży [3.5]
Piana: Bardzo obfita,pozostaje do samego końca ,nie mam się do czego czepić [5]
Zapach: Czuć drożdże i kwaskowość,gdzieś tam w oddali bananowe akcenty,ale minimalne. [3.5]
Smak: Brak głębi smaku,czuć ,jakby było lekko kwaskowate,czuć wyraźnie drożdżowe posmaki.Wyraźnie brak smaku bananowego. [3.5]
Wysycenie: W sumie ,wysycenie jest bez zarzutu,delikatnie szczypie nawet w język. [4.5]
Opakowanie: Etykieta i krawatka niezła ,ale krzywo przyklejona i wygląda jakby przeszła już ileś tam w swoim życiu.Niestety goły kapsel .Plus za wszystkie informacje. [3.5]
Uwagi: Liczę na poprawę .Oceniłem piwo z warki nr 3, data ważności do 5 marca
Moja ocena: [3.7]
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
-
-
mi również nie smakowało, wczoraj je piłem, drożdże miały taki rdzawy kolor? chyba nie poeinny mieć takiego koloru?
i do bani byłoComment
-
Warka#2
O niebo lepsza od warki nr 1, kolorek, pianka, aromaty jako tako, tylko przechmielona jak diabli. Wprawdzie nie aż tak, jak moja pszenica, ale...
Teraz trzeba spróbować warki nr 3, jeśli będzie lepsza od 2 to rokuję, że przy 6 warce będzie rasowy weizenComment
-
Comment
Comment