Janów Lubelski, Janów Jasne Pełne / Premium
Collapse
X
-
Dzwoniłem przed chwilą do Kasztelana, miła pani po drugiej stronie linii nic na ten temat nie wiedziała. -
Rozmawialem wczoraj ze znajomym z Janowa. Twierdzi,ze browar Janow zostal w ostatnich dniach wykupiony przez Kasztelana (co wydaje sie o tyle dziwne,ze to przeciez czesc Carlsberga wiec "wykupujacym" powinien byc raczej Carlsberg, a nie jedna z jego marek), a ten nie ma w planie kontynuacji marki Janow. Czy ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc tym informacjom? Jesli to prawda to niestety bedzie oznaczac znikniecie z rynku kolejnego ciekawego piwaLeave a comment:
-
Rozmawialem wczoraj ze znajomym z Janowa. Twierdzi,ze browar Janow zostal w ostatnich dniach wykupiony przez Kasztelana (co wydaje sie o tyle dziwne,ze to przeciez czesc Carlsberga wiec "wykupujacym" powinien byc raczej Carlsberg, a nie jedna z jego marek), a ten nie ma w planie kontynuacji marki Janow. Czy ktos moze potwierdzic lub zaprzeczyc tym informacjom? Jesli to prawda to niestety bedzie oznaczac znikniecie z rynku kolejnego ciekawego piwaOstatnia zmiana dokonana przez sting126; 2010-02-22, 12:57.Leave a comment:
-
Moje się nie akomodują. Po prostu szkoda wylać, bo to podobnoż końcówka. Ale wcześniejsze, często miłe wspomnienia zabija obecny smak tego piwa. Pijalność wymaga jednak więcej niż odrobiny uporu - moim zdaniem wręcz niemal heroicznego uporu. Piwo jest nieprzyjemnie gorzkie i nie jest to bynajmniej szlachetna chmielowa goryczka. Dodatkowo zajeżdża piwniczną stęchlizną. Tym bardziej przykre, że kiedy się pojawiło piłem je z przyjemnością. Niestety z czasem następował wyrażny spadek jakości, który w konsekwencji doprowadził do kompletnej nędzy smakowej.Leave a comment:
-
Nie wiem, czy browar nadal warzy, czy warzyć już zaprzestał, ale mam przed sobą w kuflu resztki janowskiego Premium (termin do 26.02.2010.). I niestety znów rozczarowanie.
Piękny bursztynowy kolor, piana tez nieanemiczna (a kogo obchodzi piana..?!), zapach nieodstraszający, ale ten smak...
Przy odrobinie naukowego uporu na początku, piwo jest pijalne - być może kubki smakowe się akomodują. Lecz gdyby nie owa ciekawość badawcza, zaprzestałbym konsumpcji już po paru kontrolnych łykach. W piwie obecna jest bardzo wyraźna, kwaśno-słodka nuta smakowa, która zdecydowanie tłumi subtelniejsze składowe gamy smaku. Więc przełykając tę słodo-gorycz, wciąż łudzę się że może jednak coś się przez nią przebije.
Niestety lipa - czyli: jadymy, nikt nie woła!Leave a comment:
-
Do oleju były zielone. Te butelki były powszechnie wykorzystywane przez polskie browary i nazywanie ich olejowymi wg mnie świadczy o totalnej ignorancji. Bardzo lubię ten typ butelki i z sentymentem witam wszystkie bawarskie specjały w tym szkle właśnie., ale jednocześnie potwierdził moje zdanie
Leave a comment:
-
Do oleju były zielone. Te butelki były powszechnie wykorzystywane przez polskie browary i nazywanie ich olejowymi wg mnie świadczy o totalnej ignorancji. Bardzo lubię ten typ butelki i z sentymentem witam wszystkie bawarskie specjały w tym szkle właśnie.Leave a comment:
-
-
Czemu "olejowym" ?Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2009-12-22, 13:07.Leave a comment:
-
Bo bezpośrednio w janowskim browarze niczego się nie dowiesz, więc nie dziwię się, że ludzie szukają w sieci. Co mnie dziwi, to nagłe zainteresowanie browarem pośród lokalnej społeczności. Założę się, że większość tych z żalu łkających nigdy lokalnego piwa nawet kijem nie tknęła.
Zaś co do dostępności Janowa w sklepach, to sprawa jest o tyle ciekawa, że browar musi mieć niezły zapas piwa, skoro przez długi już okres po zaprzestaniu warzenia nadal ma co sprzedawać. Dziwne...
A co do wieści z browaru, to masz rację - nikt nic pewnego nie wie! W sklepach piwo jest dostępne i to zarówno w dotychczasowych butelkach, jak również w "olejowym" euro, rozlewane ponoć przez Ciechana. Warto dodać, że za tą butelkę nie pobierają kaucji! Piłem kiedyś tę partię i nie miałem o niej zbyt dobrego zdania...
A jako ciekawostkę dodam tylko, że dwie butelki "spod lady" odłożone dla mnie w znajomym sklepiku kosztowały mnie wczoraj po 3,70zł/szt. Gdy powiedziałem rodzince to nie mogli uwierzyć (u nich ok. 2zł)Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
-
A tak na marginesie,dotarłem do jakiegoś portalu janowskiego, gdzie po wiadomości nt. browaru wysyłają na nasz browar.bizhttp://www.lja.pl/lja/topic2842.html
Zaś co do dostępności Janowa w sklepach, to sprawa jest o tyle ciekawa, że browar musi mieć niezły zapas piwa, skoro przez długi już okres po zaprzestaniu warzenia nadal ma co sprzedawać. Dziwne...Ostatnia zmiana dokonana przez Lacriferno; 2009-12-21, 16:36.Leave a comment:
-
A tak na marginesie,dotarłem do jakiegoś portalu janowskiego, gdzie po wiadomości nt. browaru wysyłają na nasz browar.bizhttp://www.lja.pl/lja/topic2842.html
Leave a comment:
-