Ocena z ARTomatu
Kolor: Piękny, złocisty lager, ideał jak dla mnie. Pełna klarowność i barwa. [5]
Piana: Słabszy element tego piwa. Pozostawia ślady na szkle, ale za szybko opada i nie wiele z niej pozostaje. Póki "żyje" jest dość gęsta i lekko kremowa. [3.5]
Zapach: Sympatyczny, ciut alkoholowy i słodowy zapach. Da się zauważyć delikatne, słodko - owocowe naleciałości. [4]
Smak: Bardzo smaczne, jasne piwo. Smak bardzo pełny, goryczka dobrze wyważona, czuć słodkawe nuty i o dziwo bardzo delikatny alkoholowy posmak. Sprawa dziwna, ale nie przeszkadza to zbytnio. Piwo raczej trudne do pomylenia z jakimkolwiek koncerniakiem. Momentami przypomina mi Rycerza z Gościszewa z tych lepszych warek. Piwo zdecydowanie godne polecenia i warte powtórzenia. To połączenie zarówno lekkości, jak i pełni smaku. Brawo! [4.5]
Wysycenie: Na początku bardzo dobre, potem się lekko wygazowuje. [4]
Opakowanie: Bardzo elegancka butelka, ale brak składu, informacji o pasteryzacji, jak i podanego ekstraktu. Oj... [4]
Uwagi:
Moja ocena: [4.2]
Janów Lubelski, Janów Jasne Pełne / Premium
Collapse
X
-
Żeby to nie było oznaką jakiegoś kryzysu w browarze. Ja osobiście butelki EURO bardzo lubię, ale patrząc z perspektywy rynku, jest to co najmniej kontrowersyjny pomysł.
Na marginesie uważam, że gdyby jakiś browar zainwestował w nowe butelki EURO, to mógłby z tego zrobić swój znak rozpoznawczy, jak Czarnków ze Steine.Leave a comment:
-
Janów z datą 26 luty 2010 smakuje zupełnie inaczej niz dotychczasowe warki, jak Pilsweiser 12-14% z Grybowa. Zero piany!, po otwarciu piwo wystrzela jak szampan. Ogólnie tym razem sie nie udało, piwo ledwie wypijalneLeave a comment:
-
Ja mam pytanie. Czy butelki od tego piwa są zawsze tak uje... wyglądają jakby spędziły kilka tygodni na budowie? Nie jestem zbyt wyczulony na punkcie estetyki butelek, ale to już było przegięcie pały. Strach wziąć do ręki.Leave a comment:
-
A może ja kupię kilka butelek w Biłgo i Wam tam komuś na zachód podeślę do spróbowania?? W zamian coś swojego mi odeślecie (ja swoje też mogę dorzucić)...Leave a comment:
-
piana: słabizna
zapach: metaliczno słodowy,
smak: metaliczne posmaki, lekko słodowe,słabo,
wysycenie: Ok
Słaba warka.Leave a comment:
-
-
Nie lubię powtarzać niesprawdzonych informacji z drugiej ręki ale chyba w Janowie nie najlepiej się dzieje.
Od ładnych paru dni brak Janowa w radomskim Dionizosie i właściciele coś wspominali, że ciężko zamówić piwo i podobno mają jakieś kłopoty z prokuraturą.
Z innego źródła wiem, że w browarze mają kilku wierzycieli na karku z roszczeniami finansowymi.
Nie wiem jak to rzeczywiście wygląda, może ktoś ma jakieś lepsze informacje źródłowe.Leave a comment:
-
Nie lubię powtarzać niesprawdzonych informacji z drugiej ręki ale chyba w Janowie nie najlepiej się dzieje.
Od ładnych paru dni brak Janowa w radomskim Dionizosie i właściciele coś wspominali, że ciężko zamówić piwo i podobno mają jakieś kłopoty z prokuraturą.
Z innego źródła wiem, że w browarze mają kilku wierzycieli na karku z roszczeniami finansowymi.
Nie wiem jak to rzeczywiście wygląda, może ktoś ma jakieś lepsze informacje źródłowe.Leave a comment:
-
Poza tym osobiście mi się butelka EURO podoba, ale potrafię odrzucić osobiste preferencje jeśli dywaguję jak na coś zareaguje przeciętny klient. A IMO na odrapane butelki EURO zareaguje negatywnie.
Tak już zupełnie offtopując, to piękne butelki wprowadziła ostatnio Fortuna. O ile się nie mylę, są to butelki ukraińskie. Piękne grube szkło, szeroki kołnierz i o wiele zgrabniejszy kształt niż Amber. Bardzo mi się podobają. Ktoś wie jak się ten model nazywa?Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2009-09-27, 14:44.Leave a comment:
-
Wczoraj piłem partię z datą 9.03.2010. Wg mnie znów niewielki spadek formy w stosunku do warek z datami do lutego 2010. W dalszym ciągu dominuje słodowość w zapachu i smaku, jednak smak wydaje się być jakiś płytki, jakby nieco rozwodniony, ponadto dość mocna goryczka. Wysycenie słabe, z czasem ledwo wyczuwalne. Ciekawostką jest, że janowski browar 'odkopał' gdzieś butelki euro i partia piwa, którą piłem pochodziła właśnie z takiego szkła.
Na marginesie uważam, że gdyby jakiś browar zainwestował w nowe butelki EURO, to mógłby z tego zrobić swój znak rozpoznawczy, jak Czarnków ze Steine.Leave a comment:
-
Wczoraj piłem partię z datą 9.03.2010. Wg mnie znów niewielki spadek formy w stosunku do warek z datami do lutego 2010. W dalszym ciągu dominuje słodowość w zapachu i smaku, jednak smak wydaje się być jakiś płytki, jakby nieco rozwodniony, ponadto dość mocna goryczka. Wysycenie słabe, z czasem ledwo wyczuwalne. Ciekawostką jest, że janowski browar 'odkopał' gdzieś butelki euro i partia piwa, którą piłem pochodziła właśnie z takiego szkła.Leave a comment:
-