Też mi to piwko smakuje ,choć po nazwie spodziewałem się czegoś innego w środku. Ale zaskoczenie było pozytywne. Faktycznie jako jedno z nielicznych rodzimych piw przypomina w smaku stouta.Piwo warte polecenia. Na koniec taka ciekawostka : spotkałem to piwo nie dawno w tesco w cenie prawie 6 zł za butelke... Troche przegieli z tą ceną.

Browar na Jurze, Zawiercie Czekoladowe

Collapse

X
- 

Aromat: niezbyt mocny, słody palone, nieco karmelowości. W tle jakaś niepokojąca nutka (diacetyl?)
 Barwa: czarne, rubinowe prześwity
 Piana: niewysoka, gęsta z dziurami, trwała, ładna, zostawia ślady ma szkle
 Smak: czysty stoutowy, kawowa paloność, nieco słodowości i ciemnego karmelu, końcówka goryczkowa. Dobrze zbalansowane, pijalne.
 Goryczka: dość wysoka, ale nie przesadzona, przyjemna, nie pozostająca
 Odczucie w ustach: przyjemne, dość treściwe, prawidłowo nasycone

Ogólne wrażenie: bardzo przyzwoity Stout, spokojnie wytrzyma konkurencję z GuinessemOstatnia zmiana dokonana przez coder; 2011-07-14, 12:55.Comment
- 

Tesco 5,75 - owszem przesada. Ale nie żałuje Super goryczka , a po chwili - czeko , czeko , czeko-lada Super goryczka , a po chwili - czeko , czeko , czeko-lada Kolejne dobre piwo z Zawiercia. Oceniam 4,5/5 Kolejne dobre piwo z Zawiercia. Oceniam 4,5/5Comment
- 

Niestety w warce z terminem 23.12.2011 dominuje jakaś dziwna ala landrynkowość. Pierwszy raz coś mi się zdarzyło nie tak z tym piwem, ale radzę uważać.Comment
- 

Comment
- 

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, a patrząc pod światło widać brązowawe przebłyski. [4.5]
 Piana: Na początku wysoka, gruboziarnista, aczkolwiek dość szybko opada, a kiedy brałem ostatnie łyki, to próżno było jej szukać, aczkolwiek coś tam na szkle zostało. [3]
 Zapach: Trudno mi jednoznacznie określić, ale raczej kawowy... średnio-intensywny. Generalnie całkiem przyjemny, chociaż nie rzuca na kolana. [4]
 Smak: Kwaskowaty nawet trochę cierpki i nieco kawowy, oraz wyczuwalna delikatna goryczka. Momentami sprawia wrażenie nieco wodnitego, ale nie powiedziałbym iż jest to wadą - raczej nadaje lekkości w parze z wysyceniem. Liczyłem na nieco większą złożoność smaku... [3.5]
 Wysycenie: Odpowiednie jak dla mnie - czuć bąbelki na języku. [4.5]
 Opakowanie: Oj nie jest dobrze... tak jak w przypadku Bursztynowego cała koncepcja miała jeszcze ręce i nogi, to tutaj trudno doszukać się pozytywów. Jedyny plus za podane informacje. Graficznie niby spójne z resztą piw z tego browaru, ale nic go nie wyróżnia. Do tego nazwa "Czekoladowe" raczej nietrafiona. Poza tym brak dedykowanego kapsla i krzywo przyklejone kontra, oraz krawatka. [2.5]
 Uwagi:

Moja ocena: [3.675]Comment
- 

Ja w nim wyczułem porzeczki . W smaku bardziej mi to podchodziło pod tzw. Black India Pale Ale w wersji light, niż stouta

JEDNO PIVKO NEVADI! . W smaku bardziej mi to podchodziło pod tzw. Black India Pale Ale w wersji light, niż stouta

JEDNO PIVKO NEVADI!Comment
- 

Ocena z ARTomatu

Kolor: Pod światło ciemnowiśniowy, klarowny. Powinien być ciemniejszy [4.5]
 Piana: Skromna, w beżowym kolorze. Dość szybko zanika do obrączki. [3]
 Zapach: Czuć górnofermentacyjne owoce. Jest też lekki zapach palonego słodu. Szkoda, że nie ma wyraźniej kawowości czy chociażby tytułowej czekolady. [3.5]
 Smak: Lekkie, ale jednocześnie pełne. Bardzo pijalne. Zrównoważone, wręcz neutralne jeśli chodzi o balans. Minimalna słodycz, niestety również mało paloności, kawy i czekolady czyli tego, czego można oczekiwać po dobrym stoucie. [4]
 Wysycenie: Jak na stouta może nawet troszkę zbyt wysokie, ale nie narzekam. [5]
 Opakowanie: Przede wszystkim minus za nazwę. Żadnej czekolady tu nie ma. Plus za pełne info. [3.5]
 Uwagi: Ocenianiana wersja butelkowa. Z beki to piwo jest zdecydowanie lepsze, bardziej stoutowe. Butelka smakuje po prostu jak dobry ciemniak, jednak bez aspiracji do czegoś więcej.

Moja ocena: [3.775]Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
 Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
 Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
 Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
- 

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głeboki, klarowny rubin. Bardzo ładny. [4.5]
 Piana: Na początku dość obfita, niestety dość gruboziarnista w strukturze. Szybko opada, zostawiając minimalne ślady. [3.5]
 Zapach: Umiarkowanie intensywny, palony słód, karmel, lekko kwaskowy. [4]
 Smak: Mimo wysokiej wytrawności nie razi wodnistością. Lekko owocowe, karmelowe, palone, wyraźna goryczka. Naprawde smaczne. [4.5]
 Wysycenie: Dla mnie zdecydowanie za wysokie (dla stylu chyba również), nieprzyjemnie szczypie w język. [2.5]
 Opakowanie: Bez szału, nie podoba mi się ale jest poprawne. Niestety goły kapsel. [3]
 Uwagi: Nazwa piwa zdecydowanie odrzuca, dobrze, że się jednak zdecydowałem Czekolady nie poczułem, alt to chyba dobrze.  Piwo dwa tygodnie po terminie, bez żadnych negatywnych objawów. Czekolady nie poczułem, alt to chyba dobrze.  Piwo dwa tygodnie po terminie, bez żadnych negatywnych objawów.

Moja ocena: [4.05]Comment
- 

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarne, prawie nieprzezroczyste, ale pod światło ładne rubinowe przebłyski. Taki ma być stout? Zdawało mi się, że całkiem czarny... [4.5]
 Piana: Zrobiła się ładna, brązowawa piana przy nalewaniu, ale raczej szybko opadła i wkrótce zostały po niej smętne resztki. [3.5]
 Zapach: Są palone zapaszki, kawa i spalone pieczywo. Siakieś mało intensywne, ale przyjemne. [4]
 Smak: Gorzkie raczej "kawowo" niż chmielowo. Po chwili na języku zostaje tylko posmak wodnistej kawy rozpuszczalnej, a goryczka chmielowa zalega w przełyku. Wolałbym, żeby te doznania lepiej grały ze sobą. [3.5]
 Wysycenie: Jak na stouta to ciut za wysokie, ale pije się to piwo całkiem przyjemnie. [3.5]
 Opakowanie: Graficznie mnie się ono nie podoba. No nic na to nie poradzę, nie podoba i już. Gwoli sprawiedliwości, jest napisane ile ma ekstraktu i z czego zostało zrobione. [4]
 Uwagi: Gdyby nie premiumowa cena, to pewnie byłbym do tego piwa lepiej nastawiony. A tak, to niestety, jednorazowy wybryk.

Moja ocena: [3.75]Comment
- 

Kolor prawie czarny, ledwo widać rubinowe przebłyski, klarowne. Piana obfita i bardzo trwała w kolorze beżowym. Aromat palonego ziarna, kawowy z nutami rodzynek. Chmiel lekki, cytrusowo-ziołowy. Smak bardzo palony, kawowy, są również suszone owoce i nuta orzechowa. Wytrawne, gorzkie ale jest też trochę słodyczy. Bardzo długi finisz, ściągający ale goryczka nie zalega. W ustach sprawia wrażenie aksamitnego, wysycenie musujące i delikatne, fajnie podkreśla wytrawność. Świetny stout, gładziutki, palony, duża przyjemność.Comment