Zamkowy, Mastne Brackie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • darko
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.
    No myślę, że piwo jest bardziej agresywne. Współczynnik pH jest niższy.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    No tak. Niemniej jednak skoro metaliczność pojawia się w Brackim od lat, to jednak logika, zwłaszcza w przypadku Cieszyna, podpowiada, że to powinna to być raczej kwestia wody. Powłoki w leżakach przecież odnawia się co jakiś czas.
    Co do tego, czy uszkodzenia powłok na warzelni, czy leżaku odpowiadają za metaliczność to bym nie był taki pewien co do wskazania na leżak. Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-06-26, 21:00.

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Z punktu widzenia fizyki to dość śmiała teza
    Dobra zbyt precyzyjnie chciałem i wyszły głupoty. Chodzi o to, że związki, żelaza (takie czy inne) pod wpływem ciepła będą odparowywały z próbki rozsmarowanej na skórze, manifestując się w silnym aromacie gwoździ, monet, krwi.

    Jeśli posmak metaliczny pochodzi z chmielu, to takiego efektu nie będzie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.
    No słuchaj, piwowar to przyznał. Poza tym w literaturze zwraca się uwagę, żeby powłoka (nawet w kadzi warzelnej, a co dopiero w leżaku gdzie piwo może przebywać kilka/naście tygodni) nie była uszkodzona, bo może to skutkować żelazistymi posmakami w piwie.

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Nooo w Mastnym. O tym Jegomościu ten wątek

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
    Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo,
    Ale w Mastnym czułeś ten metal? Chyba piliśmy z innego kranu.

    Chociaz słyszałem łebków, którzy mówili, że smakuje jak Brackie, może im właśnie chodziło o ten posmak?

    Leave a comment:


  • ART
    replied
    Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo, niestety gdybym nie wiedział że to piwo jest górnofermentacyjne to przy tej niskiej temperaturze serwowania pod browarem w niedzielę nie powiedziałbym sam z siebie że do górniak... czekam na butlę...
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-06-26, 13:21.

    Leave a comment:


  • delvish
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
    Polega to na tym, że pod wpływem ciepła naszego ciała jony żelaza parują.
    Z punktu widzenia fizyki to dość śmiała teza
    Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.

    Leave a comment:


  • Rzeszowiak
    replied
    Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywami

    Leave a comment:


  • kopyr
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
    Wiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?
    Jest prosta metoda na sprawdzenie jaka jest geneza posmaku metalicznego. Czy są to jony żelaza, czy coś innego (np. chmiel). Otóż zanurzamy palec w piwie i smarujemy na skórze, powiedzmy przedramienia, żeby było łatwo powąchać. Jeżeli wyczuwamy zapach gwoździ, starych monet, krwi to ewidentnie jest to zapach żelazisty. Polega to na tym, że pod wpływem ciepła naszego ciała jony żelaza parują.

    Wracając do browaru w Cieszynie, to wg piwowara problem bierze się stąd, że w Cieszynie nie ma uzdatniania wody, a woda ma żelaza pod górną granicę dopuszczalną dla wody browarniczej. Jeśli dodamy do tego część starych tanków leżakowych, to tego żelaza robi się za dużo.

    Leave a comment:


  • Cannabee776i99
    replied
    W trzech warkach (mniej więcej) Lubuskiego też wyczułem metaliczne posmaki, przedtem i potem było ok, też mi się to skojarzyło z użytym akurat chmielem.

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    Wiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?

    Leave a comment:


  • jacer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VanPurRz
    Mnie się zawsze zdawało, że ten metaliczny posmak pochodzi ze słabej jakości/użytego gatunku chmielu (a właściwie z jego produktów przetworzonych jak granulat czy izolat)
    No niestety nie. To raczej od jakości/uszkodzeń zbiorników leżakowych. Podobnie jest z Czarnkowem i ziemistym posmakiem.

    Leave a comment:


  • VanPurRz
    replied
    Mnie się zawsze zdawało, że ten metaliczny posmak pochodzi ze słabej jakości/użytego gatunku chmielu (a właściwie z jego produktów przetworzonych jak granulat czy izolat)

    Leave a comment:


  • agaslayer
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?
    aaa, dlatego mi tak smakuje Brackie

    Leave a comment:


  • Pancernik
    replied
    Może piwowar manifestuje swoje muzyczne preferencje?

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • HaJni
    Szkło Browaru Zamkowego z Cieszyna.
    HaJni
    W kolekcji szkiełek z Browaru Zamkowego w Cieszynie, dedykowanych do konkretnego piwa, posiadam: Brackie Mastne, Porter na 170lecie, Bracki Koźlak, Brackie Pale Ale, Bracki Grand Champion, Bracki Rauch Bock, Brackie Imperial IPA, Dubbel Cieszyński, Fruit Wheat, Rye Wine. Część z tych szkiełek...
    2020-02-24, 18:09
  • photek
    browar Cieszyn - Double IPA i Mastne
    photek
    Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
    - czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
    - jeśli tak to gdzie?
    ...
    2024-11-01, 21:38
  • Warzywo
    Nadchodzi koniec Brackiego?
    Warzywo
    Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
    Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
    Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...
    2018-01-22, 13:26
  • heckler
    Cieszyn, Katowicka 136, Browar - Karczma Pod Czarnym Kogutem
    heckler
    Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
    Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,
    ...
    2023-03-22, 17:08
  • darekd
    Wrocław, Białowieska 13A, Delikatesy Premium
    darekd
    Większy samoobsługowy sklep na Popowicach z dość przyzwoitym wyborem polskich kraftów, trochę piw czeskich.
    Na uwagę zasługuje natomiast bardzo duży asortyment Browaru Zamkowego w Cieszynie (od Lekkiego Żytniego po trzy rodzaje ich barley wine).
    2021-02-10, 22:49
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...