Zamkowy, Mastne Brackie
Collapse
X
-
No tak. Niemniej jednak skoro metaliczność pojawia się w Brackim od lat, to jednak logika, zwłaszcza w przypadku Cieszyna, podpowiada, że to powinna to być raczej kwestia wody. Powłoki w leżakach przecież odnawia się co jakiś czas.
Co do tego, czy uszkodzenia powłok na warzelni, czy leżaku odpowiadają za metaliczność to bym nie był taki pewien co do wskazania na leżak. Zwróć uwagę, że choć na warzelni piwo przebywa stosunkowo krótko, to jednak warunki są tam nieporównywalnie bardziej agresywne z fizyko-chemicznego punktu widzenia.Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2010-06-26, 21:00.Leave a comment:
-
Dobra zbyt precyzyjnie chciałem i wyszły głupoty. Chodzi o to, że związki, żelaza (takie czy inne) pod wpływem ciepła będą odparowywały z próbki rozsmarowanej na skórze, manifestując się w silnym aromacie gwoździ, monet, krwi.
Jeśli posmak metaliczny pochodzi z chmielu, to takiego efektu nie będzie.
No słuchaj, piwowar to przyznał. Poza tym w literaturze zwraca się uwagę, żeby powłoka (nawet w kadzi warzelnej, a co dopiero w leżaku gdzie piwo może przebywać kilka/naście tygodni) nie była uszkodzona, bo może to skutkować żelazistymi posmakami w piwie.Leave a comment:
-
Leave a comment:
-
Metaliczny klimat faktycznie powala, ogólne Mastne to fajnie chmielone piwo, niestety gdybym nie wiedział że to piwo jest górnofermentacyjne to przy tej niskiej temperaturze serwowania pod browarem w niedzielę nie powiedziałbym sam z siebie że do górniak... czekam na butlę...Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-06-26, 13:21.Leave a comment:
-
Zgadzam się z tobą, że to w głównej mierze kwestia wody. Trudno jest mi sobie wyobrazić sytuację, w której z tanku do piwa przechodzi tyle jonów żelaza, żeby nadać tak intesnywną metaliczność.Leave a comment:
-
Podobny problem miała fortuna, ale teraz ładnie zamaskowali to warzywamiLeave a comment:
-
Wracając do browaru w Cieszynie, to wg piwowara problem bierze się stąd, że w Cieszynie nie ma uzdatniania wody, a woda ma żelaza pod górną granicę dopuszczalną dla wody browarniczej. Jeśli dodamy do tego część starych tanków leżakowych, to tego żelaza robi się za dużo.Leave a comment:
-
W trzech warkach (mniej więcej) Lubuskiego też wyczułem metaliczne posmaki, przedtem i potem było ok, też mi się to skojarzyło z użytym akurat chmielem.Leave a comment:
-
Wiele piw koncernowych z super nowoczesnych i sterylnych zakładów tez ma ten metaliczny posmak - jak u nich to wytłumaczyć, jeżeli nie jakością chmielu?Leave a comment:
-
No niestety nie. To raczej od jakości/uszkodzeń zbiorników leżakowych. Podobnie jest z Czarnkowem i ziemistym posmakiem.Leave a comment:
-
Mnie się zawsze zdawało, że ten metaliczny posmak pochodzi ze słabej jakości/użytego gatunku chmielu (a właściwie z jego produktów przetworzonych jak granulat czy izolat)Leave a comment:
-
Related Topics
Collapse
-
W kolekcji szkiełek z Browaru Zamkowego w Cieszynie, dedykowanych do konkretnego piwa, posiadam: Brackie Mastne, Porter na 170lecie, Bracki Koźlak, Brackie Pale Ale, Bracki Grand Champion, Bracki Rauch Bock, Brackie Imperial IPA, Dubbel Cieszyński, Fruit Wheat, Rye Wine. Część z tych szkiełek...
-
Channel: Moje zbieranie
-
-
Witam, jestem tu nowy. Do niedawna mogłem u siebie lokalnie kupić (w Sulejówku, mazowieckie) piwa z browaru Cieszyn, w szczególności Double IPA i - moje przeulubione - Mastne. Teraz już nie ma. Pytania:
- czy te piwa są w ogóle jeszcze dostępne?
- jeśli tak to gdzie?
...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Piwo warzone w Cieszynie, zniknęło z rynku warszawskiego ale nie to skłania mnie do, dla mnie, ponurej refleksji - nadchodzi koniec Brackiego z Cieszyna.
Byłem na feriach w Ustroniu, odwiedziłem też Cieszyn i Wisłę.
Zmiany, które zaobserwowałem to dodawanie w lokalach do nalewaka...-
Channel: Piwo - ogólne
-
-
Bardzo się cieszę, że właśnie taki lokal powstał akurat w Cieszynie. Lubię tam jeździć, lubię klimat tego miasta, a na moim piwnym szlaku właśnie dodałem Czarnego Koguta.
Browar wystartował pierwszego marca, a nam udało się ich odwiedzić dwa i pół tygodnia później czyli 18 marca. Browar,...-
Channel: Śląskie
-
-
Większy samoobsługowy sklep na Popowicach z dość przyzwoitym wyborem polskich kraftów, trochę piw czeskich.
Na uwagę zasługuje natomiast bardzo duży asortyment Browaru Zamkowego w Cieszynie (od Lekkiego Żytniego po trzy rodzaje ich barley wine).-
Channel: Dolnośląskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: