Trye Beer, Leciszcza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #1

    Trye Beer, Leciszcza

    Ekstrakt 15 %, alk. 5,1 %obj.
    W składzie: słód piwowarski jęczmienny, pszenica, słód żytni suchy, drożdże górnej fermentacji, chmiel granulowany (nienazwany).

    Zapach. Trochę piwnicznej stęchlizny, morela, sporo kartonu... aaa... to etykieta Zostawiamy butelkę w papierze pakowym i przechodzimy do czystego szkła: jeszcze więcej piwniczności, mniej moreli, trochę kwasu, takiego niepokojącego.
    Piana biała, potężna, aż za duża, z tłustym grzybkiem na szczycie. Bąble średnie, więc jednak opada pod ciężarem tego grzyba. Gaz niski.
    Kolor złoty, ciut w pomarańczowy, mocno opalizujący.
    Smak. Owoce zbliżone do moreli, brzoskwiń z lekko winnym kwaskiem (jednak chyba nie jest to infekcja), kontra piwniczności. Chmielu maleńko.
    Bardzo tak sobie.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

  • darekd
    De Brabandere, Wieze
    darekd
    Tripel 8,5% alk.

    De Brabandere to obecna nazwa dawnego browaru Bavik w Bavikhove we Flandrii Zachodniej.
    Jeszcze bardziej pogmatwana jest historia piwa Wieze, które warzone było w browarze Van Roy (znanym również jako Het Anker Wieze) w Wieze we Flandrii Wschodniej, ale browar...
    2024-01-21, 01:13
  • Petitpierre
    2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

    Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

    1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
    2025-07-04, 22:22
  • darekd
    Giesinger, Munique Heller Bock
    darekd
    Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

    https://www.giesinger-braeu.de/

    6,6% alk.

    Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
    2025-01-05, 23:21
  • etman
    Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
    etman
    Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
    White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

    Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
    2024-11-23, 19:56
  • e-prezes
    Nepomucen, Michael
    e-prezes


    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
    2022-11-29, 14:43
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...