Karlovačka Pivovara, Karlovaćko Svijetlo Pivo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • skitof
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2007.11
    • 2485

To pierwszy mój kontakt z chorwackim piwem. Jak ktoś pisał poprzednio Karlovacko jest jednym z dwóch najpopularniejszych piw w Chorwacji. Jeśli tak jest, to porównując do najpopularniejszych piw Polskich nie jest złe. Ekstrakt 11,6%, alkohol 5,0%. Nie jest to pilzner, ale lekki, solidny lager.

Comment

• kogoot
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.05
      • 47

karlovacko

spedzilem dwa tygodnie w chorwacji i to piwo naprawde pasuje do ich klimatu.Wersja butelkowa popularnie u nich zwana "rakietą" jest calkiem ok. Z kija tez dobre ale trzeba pic tam gdzie schodzi. ogolnie daje mu 3/5 jak na takie lekkie piwo.

Comment

• ElDesmadre
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.05
        • 155

Koncernowy sikacz, lepszy od polskich i od Ozujska, ale niewiele. Zapach raczej słodowy z elementami jabłkowymi, wysycenie zbyt wysokie, goryczka średnio-słaba, a smak ogólnie raczej słodowy, mało intensywny. W posmaku wyczułem też elementy podobne do orzechów włoskich. Jak ktoś jedzie do Chorwacji to polecam jednak piwa słoweńskie jeśli chodzi zarówno o ciemne jak i jasne lagery.
        http://thebeervault.blogspot.com

Comment

• GaryFisher
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2009.10
          • 739

Kolor: jasne złoto oczywiście [4.5]

Piana: średnio albo drobnoziarnista (skupiłem się na robieniu zdjęć i zdążyła opaść), redukuje się do porządnego kożucha, który o dziwo trzyma się długo (pod koniec nadal mam w szkle dziurawą firankę) [4]

Zapach: ledwie wyczuwalny (albo węch straciłem) słodowo-chmielowy, brak niepożądanych nut jak również brak aromatu zielska charakterystycznego dla lagerów w zielonych butelkach [3]

Smak: lekki lagerek, delikatny ale pełny słodowy, ziarnisty z lekką chmielową goryczką; może i ma jakąś ziemniaczaną nutę ale na pewno dobrze gasi pragnienie w upalne dni i daleko mu do chemiczności wyrobów z pod znaku czerwonej gwiazdy z NL [3.5]

Nasycenie: średniowysokie, musuje a nie pompuje brzucha [4.5]

Opakowanie: jak na zdjęciu Arka 36; brak kontry, całe info na krawatce; kapsel firmowy [4]

Uwagi: kolega przywiózł mi jedną flaszkę tego specyfiku, dzieki niemu mam na koncie pierwsze spożyte chorwackie piwo, dzięki Rafał;
          soundtrack: "Tales of Creation" by Candlemass

PS bardzo moczopędne to piwo
          Ostatnia zmiana dokonana przez GaryFisher; 2011-01-28, 01:23.
          Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• GaryFisher
            • 2009.10
            • 739

Aha, piwko było 11 dni po terminie ważności ale nic mu się przez ten czas nie stało

Comment

• wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

Piwko, którym zapijałem się parę ładnych lat temu podczas mojego pierwszego pobytu na Chorwacji. Na pierwszy rzut oka widać zmianę szaty graficznej z prostej i dosyć siermiężnej, na całkiem efektowną i elegancką.

Kolor nieco zbyt blady jak na ekstrakt 11,6%.
              Zapach lekki, słaby, nieintensywny - słodowy.
              Smak również lekki, orzeźwiający, głównie słodowy, z akcentami chmielowymi. Na końcu lekka goryczka.

Smaczne i popularne na Chorwacji piwo. Mam do niego duży sentyment, dlatego też mi smakowało i jednocześnie mnie nieco zawiodło, bo wtedy było jakby lepsze

Jakby jednak nie było, to Karlovacko bije na głowę wszystkie nasze wiodące produkty.
              Attached Files

Comment

• babalumek
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1207

Bez rewelacji, ma taki dziwny posmak, chyba najtrafniej już ktoś tu to określił jako "ziemniaczany". Ożeźwia, ale dla mnie ustępuje Ożujsku.
                MRKS Kuźnia Jawor

WTS Sparta Wrocław

Comment

• GaryFisher
                  • 2009.10
                  • 739

Bo oni tam na południu ogólnie dobrych piw nie mają. W lodówce mam kilka bułgarskich flaszek, kumpel mi z wakacji przywiózł i podobno też nic specjalnego.

Comment

• wrednyhawran
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2010.07
                    • 1784

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika GaryFisher
                    Bo oni tam na południu ogólnie dobrych piw nie mają. W lodówce mam kilka bułgarskich flaszek, kumpel mi z wakacji przywiózł i podobno też nic specjalnego.
                    Akurat co do Chorwacji i Słowenii nie mogę się zgodzić. Ich piwa ogólnokrajowe biją na głowę nasze koncerniaki. Co do reszty krajów południowych powyższa opinia zdaje się znajdować potwierdzenie (poza drobnymi wyjątkami).

Comment

• Gość

Dzisiaj miałem okazję spróbować. Niby nie ma się do czego przyczepić - wszystko smakowało poprawnie, ale brakowało mi tego "czegoś" - może goryczki, może bardziej chmielowego posmaku?
                      Inna sprawa - piłem je w domu, gdybym spożycie przeprowadzał na jednej z gorących, piaszczystych plaż, to moje wrażenia pewnie byłyby zgoła inne

Po szerszą recenzję zapraszam na mojego piwnego bloga

Comment

• sibarh
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.01
                        • 10391

Wersja 0,25:
                        Attached Files
                        2800 nowe piwa opisałem na forum
                        Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
                        Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• dryx
                          † 1966-2017 Piwosz w Raju
                          • 2002.04
                          • 1735

Piwo nadal trzyma dobry, wyrównany poziom. Smakuje idealnie w chorwackich warunkach.
                          Nowy wzór wydany na 160-lecie browaru. Standardowe etykieta jest bardzo podobna, tylko bez tego dodatkowego rocznicowego napisu.
                          Attached Files

Comment

• dryx
                            • 2002.04
                            • 1735

I dla kronikarskiego obowiązku wygląd 4 etykiet jakie przygotowano na 160-lecie browaru.
                            Attached Files

Comment

• dryx
                              • 2002.04
                              • 1735

Od jakiś 2-3 lat Karlovačko dostępne jest w bardzo szerokiej palecie opakowań: szkło 0,25 l. 0,33l. oraz 0,5 l; puszka 0,33 i 0,5 l; PET w wersji 1l. oraz 2l. oraz oczywiście beczkowe.
                              Cena PET 2l. to wydatek około 23 kun.
                              Attached Files

Comment

• AaLeX
                                🥛🥛🥛
                                • 2011.07
                                • 727

Piwo naprawdę niezłe. Dostałem w prezencie od znajomych którzy wrócili z urlopu. Ładna słomkowa barwa, czuć goryczkę, niewielka ale jest, w zapachu wyraźny chmiel. Piana szybko znikła, ale trochę oblepiła szkło. Jestem pozytywnie zaskoczony, tym bardziej, że polskiego odpowiednika przy takim smaku i woltażu się nie znajdzie. Ocena 5/6.

Comment