Jadranska Pivovara, Zlatorog (licen)

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Lacriferno
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.07
    • 783

Mój egzemplarz jest proizvodi i puni przez Jadranska Pivovara na Chorwacji na podstawie originalnoj recepturi Pivovarne Laško.

Smak lekko wodnisty z przeważającą nutą chmielu z delikatna słodowością, orzeźwiający. Zapach głównie chmielowy, ale słabo wyczuwalny. Piana intensywna z początku, lecz opada szybko nie zostawiając śladu. Opakowanie stanowiła brązowa butelka z oszczędną graficznie etykietą w zielonej tonacji, do tego dedykowany kapsel. Moja ocena: 3 z paroma groszami.

Comment

• jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

Ja otrzymałem to piwo w zielonej butelce 0,33 l.
      Już w momencie otwarcia uderzył mnie skun. Po kilkunastu minutach w kuflu wciąż go czuć, choć już nie tak mocno, w tle bardzo słaby chmiel, ogólnie marnie.
      Piana po nalaniu przyzwoita, jej ślady zostają na powierzchni piwa i na ściankach kufla do końca.
      W smaku najpierw wydawało mi się wyraźnie goryczkowe z solidnym słodowym tłem, ale wystarczył kwadrans by po odgazowaniu i lekkim ociepleniu pokazało swoją prawdziwą, koncernowo bezsmakową twarz.

Etykieta zdecydowanie ładniejsza i bogatsza niż zamieszczone tu wcześniej, ale samo piwo chyba zeszło na psy. Ech, takie czasy...
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Kolesław
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.03
        • 1130

Zapach jest, ale jakiś taki nijaki.
        Piana wysoka i zwarta, trzyma się nieźle.
        Gaz w normie.
        Smak w pierwszej chwili mocno chmielowo-goryczkowy. Przypominał mi chmielowość charakterystyczną dla wyspiarskich i amerykańskich ale (co lubię). Ale to trwało krótko. Z czasem stawał się coraz bardziej płaski, nie pozostawiając posmaku.
        Może być.

Odświeżona eta:
        Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
          Istarska pivovara, Istarsko
          darekd
          Większy browar z lat. 70. XX w. z Istrii.

http://istarska-pivovara.hr/

Kiedyś używali nazwy browaru od nazwy miasta: Buzetska pivovara. Pisał o tej marce śp. Dryx:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...pivovara-istar...
          2021-06-29, 19:46
        • Javox
          Zmajska Pivovara, Drifter
          Javox
          Pale ale z alko 3.4%

Chmiele: Cryo Simcoe, Citra, Styrian Wolf.

Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasny złoty.
          Aromat - specyficzny, groch i zioła
          Smak - słodkawe, dziwna ziołowość,...
          2025-07-20, 14:41
        • Pancernik
          Bujska Pivovara, San Servolo, APA
          Pancernik
          Bączek z tradycyjną etą, która (chyba?) informuje o refermentowaniu w butelce.
          Piwo ma nasyconą bursztynową barwę, lekko zamglone, ładna, dość drobna piana.
          Niestety, ani aromaty, ani smaki nie przekładają się na moje oczekiwania, co do AP-y.
          To chyba taka "apka dla...
          2024-07-10, 09:24
        • Pancernik
          Bujska Pivovara, San Servolo, Svijetlo Pivo
          Pancernik
          Ot, lager w bączku, dostałem jako upominek z wakacji nad Adriatykiem.
          Piwo lekko mętne, złote, piana dość drobna i wysoka. Pachnie nienachalnie słodowo.
          W smaku... standardowy lager, co nie znaczy, że niedobre. Butelka bączek, całkiem ładna, oldskulowa eta i kapsel.
          2024-07-10, 09:21
        • bastion
          Ukraina, Odessa, Generala Boczarova 43, Dva Pivovara.
          bastion
          Browar rzemieślniczy Dva Pivovara działa już od 2017 roku. Niestety usytuowany jest na totalnym końcu Odessy, dosłownie już na wsi. Nie zdecydowałem się na wizytę tam, gdyż przekraczało to moje możliwości transportowe.
          Jednakże mają swój sklep firmowy w północnej dzielnicy Odessy,...
          2022-07-01, 21:35
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...