Holendr, Double IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13280

    #1

    Holendr, Double IPA

    Holendr to nowy minibrowar (2015) z miasta Valašské Meziříčí na wschodnich Morawach.
    Pomimo krótkiej historii podobno szybko zaczyna zdobywać uznanie, również na bbizie:



    Niefiltrowane, niepasteryzowane

    18% ekstr.
    8,4% alk.



    Aromat - są owoce, ale też trochę warzyw, na szczęście te pierwsze dominują
    Piana - wysoka, dość trwała, trochę zostaje na szkle
    Barwa - ciemna herbata, zmętnione
    Wysycenie - odpowiednie, przyjemnie musuje
    Smak - owoce, które zaczynają fermentować (w piwie czuć alkohol) - śliwki, brzoskwinie, potem owoce kandyzowane, bez słodyczy, goryczka wyraźna, przyjemna
    Treściwość - wyraźna

    Alkohol trochę zbyt odczuwalny, aromat niezbyt udany. Poza tym jest nieźle, ale spodziewałem się ciut więcej.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13280

    #2
    Foto:
    Attached Files

    Comment

    • dadek
      Major Piwnych Rewolucji
      🍺🍺
      • 2005.09
      • 4885

      #3
      Barwa podchodząca pod bordowy, mocna herbata, piwo lekko mętne.
      Piana imponująca, max gęsta, można jeść jak krem (co uczyniłem), z pięknym czubem ponad pokalem. Niestety, opadła do cieniutkiego kożuszka, ale na szkle rozścieliła gęstą "firanę".
      Zapach mocno słodowy, słodkie dojrzałe egzotyczne owoce, nuta karmelu.
      W smaku o dziwo nie tak wyraźne jak 14°. Lekko owocowe, orzechowe, z nutą ciemnego słodu i karmelu, jest przyjemna goryczka. Piwo ma 18°Blg ale nie za bardzo wygląda na swoją moc, przez co jest trochę zdradliwe w piciu. Ale generalnie smaczne.
      Wysycenie nie przesadzone, pasuje.
      Podawane w pokalu firmowym 0,4 l (36 kč), podkładki po angielsku ale są.
      Piliśmy 1.05.2016 na miejscu w browarku.
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Loncium, Schwarze Gams
        darekd
        Czarna kozica (czyli Bock) z rzemieślniczego browaru w Karyntii.

        6,2% alk.

        Chmiele - Perle, Spalter Select, Saaz (wszystkie bio)

        https://loncium.at/show_content.php?sid=44

        Aromat - palony słód, pod nimi owoce (dojrzała truskawka, może słodkie...
        2025-01-23, 00:25
      • darekd
        Hoppy People, I Love Hop #13
        darekd
        Browar kraftowy założony w 2016 w Sierre (kanton Valais w południowej Szwajcarii).

        DDH DIPA czyli Double Dry Hopped Double India Pale Ale

        https://www.hoppypeople.com/

        8,9 % alk.

        Chmiele: HBC 630 (US), Nectaron (NZ), Citra (US),

        Aromat...
        2025-07-17, 21:57
      • darekd
        Lubrow, Obibock
        darekd
        Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

        Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

        18% ekstr., 7,2% alk.

        Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
        2024-02-11, 00:53
      • darekd
        Pinta, Right Now Red IPA
        darekd
        Seria "Craft"

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,5%

        Chmiele: Columbus, Citra, Amarillo

        Aromat - bardziej słodowy, trochę karmel, muśnięcie owocowe i podprażone, łagodny chmiel z minimalną cytrusowością. Jest złożoność, ale brak intensywności i czystości...
        wczoraj, 23:25
      • darekd
        Zwettl, Zwettler Zwickl
        darekd
        Niemały, ale niezależny browar z Dolnej Austrii.

        Ekstr.12,5%
        Alk. 5,5%
        https://www.zwettler.at/sortiment/#zwickl

        W składzie słód pszeniczny

        Aromat - trochę drożdży, kwaskowo-słodkawe owoce, lekki chmiel
        Piana - wysoka, średnia trwałość,...
        2024-12-03, 16:48
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...