Zapewnie pamiętacie legendarnego Bittera:
To też jest "extra chmelene pivo), ale tamto była jedenastka, tu jest dziesiątka - w stylu Opata podali max 10,99%
Alk. 4,2%
Aromat - chmiel (ziołowy), lekka piwnica, leciutki słód, ciut drożdży
Piana - wysika, puszysta, z trwałym, zwartym kożuszkiem
Barwa - złoto-słomkowa, minimalnie zamglona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźny ziołowy, goryczkowy chmiel, leciutka piwnica, lekki słód z drożdżami z łagodnie chlebowym profilem. Dłuższ goryczkowy finisz
Treściwość - umiarkowana pełnia, nawet spodziwałem się niższej
Extra chmelene, i ekstra rześkie, mega pijalne i smaczne. Idealne na środek lata!
Na stronie jeszcze go nie umieścili:
To też jest "extra chmelene pivo), ale tamto była jedenastka, tu jest dziesiątka - w stylu Opata podali max 10,99%
Alk. 4,2%Aromat - chmiel (ziołowy), lekka piwnica, leciutki słód, ciut drożdży
Piana - wysika, puszysta, z trwałym, zwartym kożuszkiem
Barwa - złoto-słomkowa, minimalnie zamglona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźny ziołowy, goryczkowy chmiel, leciutka piwnica, lekki słód z drożdżami z łagodnie chlebowym profilem. Dłuższ goryczkowy finisz
Treściwość - umiarkowana pełnia, nawet spodziwałem się niższej
Extra chmelene, i ekstra rześkie, mega pijalne i smaczne. Idealne na środek lata!

Na stronie jeszcze go nie umieścili:
Sporym plusem jak dla mnie w obu wersjach Bittera jest mocno zalegająca i wyczuwalna goryczka. Obydwie wersje są mocno wytrawne ale dzięki temu tak jak napisałeś orzeźwiające. Co do niepasterów to się nie mogę wypowiedzieć bo ich nie próbowałem. Jakoś odrzuca mnie opakowanie inne niż butelka szklana. Jak czas pozwoli i dożyję może wkońcu wybiorę się do Broumova i zdegusutuję je sobie na miejscu. Jeszcze jedna rzecz, którą zauważyłem, że wszystkie piwa od nich są bardzo wrażliwę na termin przydatności do spożycia. Niewiele po skończeniu się terminu już potrafią wychodzić same z butelki przy otwieraniu. Pomimo prawidłowego przechowywania.
Do Broumowa koniecznie, piękny browar i miasto, okolice cudowne, szczególnie Broumovské stěny czyli niesamowite skały.

Comment