Svijany, Svijanský Máz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13388

    #61
    Przynajmniej coś się dowiedziałeś się mikrofiltracji. Podróże kształcą. Podobno.

    Comment

    • LESNICZYy
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🥛🥛🥛
      • 2018.01
      • 963

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
      Przynajmniej coś się dowiedziałeś się mikrofiltracji. Podróże kształcą. Podobno.
      Wcześniej miałem taką widzę , bo nasze browary koncernowe chwalą się niby niepasteryzacją . Janusze raczej to kupują . Nie ze mną te numery Brunner

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13388

        #63
        Wielkanoc 2023 Click image for larger version

Name:	P1120229.JPG
Views:	195
Size:	24,6 KB
ID:	2334210

        Comment

        • Javox
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2009.11
          • 6974

          #64
          Ekstrakt 11.2*, alko 4.8%, IBU 34.

          Piana - na dłużej pełna warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Barwa - jasne złoto.
          Gaz - średni.
          Aromat - zbożowość i żywiczność żatecka.
          Smak - słodkawe, fajnie po żatecku, fajna goryczka.

          Nie myślę o mikrofiltracji i pije... smakuje dobrze.

          Attached Files

          Comment

          • Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6974

            #65
            Tym razem wersja puszkowa aktualnej szaty graficznej.

            Jak się nie przesadzi z "Żateckim" to można pić cały czas...
            Attached Files
            Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2023-12-16, 14:34.

            Comment

            • Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6974

              #66
              Kolejny kolorek do kolekcji

              Bohemian Pilsner

              Piana - na dłużej pełna warstewka.
              Lacing - sporo (kropki i krążki).
              Gaz - średni.
              Barwa - złoto.
              Aromat - słód, zbożowość i Żatecki.
              Smak - słodkawe, ziołowość żatecka, mini masełko, sporo ziołowej goryczki.

              Dobre

              Attached Files

              Comment

              • Javox
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2009.11
                • 6974

                #67
                Wersja na ostatnie święta

                Parametry bez zmian, wygląd świąteczny.

                Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
                Lacing - sporo.
                Gaz - średni.
                Barwa - złoty bursztyn.
                Aromat - solidna słodowość, nuta ziołowa.
                Smak - słodkie, ziemistość z ziołowym w niezłym stylu, nie za duża goryczka. W aftertaste chlebowe.

                Dobre
                Attached Files

                Comment

                • Javox
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2009.11
                  • 6974

                  #68
                  Nie mogłem przejść obojętnie

                  Saaz

                  Piana - na początku więcej [średnia] potem cienka warstewka.
                  Lacing - sporo.
                  Gaz - średni.
                  Barwa - złoto.
                  Aromat - metaliczny chmiel.
                  Smak - słodkawe nuty ziemistość ziołowe z chmielu Żateckiego. Goryczka mocna zwłaszcza za chwilę. Taka słodka ziemista goryczka.

                  Konkretne. Dość dobre.
                  Attached Files

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Svijany, Svijanský Fanda
                    darekd
                    11% ekstr.
                    4,8% alk.
                    28 IBU

                    https://www.pivovarsvijany.cz/svijan...ansky-fanda-11

                    Półciemne piwo. Na stronie zaznaczono, że jest niepasteryzowane i niefiltrowane.
                    Jak połączyć brak filtracji z mikrofiltracją zastępującą w tym browarze pasteryzację?...
                    2025-12-14, 23:30
                  • Javox
                    Svijany, Šlik
                    Javox
                    Piwo niebutelkowane, rozlew np. w sklepie specjalistycznym do PET-ów.

                    Ekstrakt 11*, alko 4.4% i IBU 34.
                    Chmiel: Poloraný žatecký červeňák (Osvaldův klon) z vlastních chmelnic.

                    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                    Gaz - średni.
                    Barwa...
                    2023-07-26, 18:55
                  • darekd
                    Hoppebräu, Helles
                    darekd
                    Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
                    Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
                    2025-07-11, 21:45
                  • iron
                    Alpirsbacher, Pils
                    iron
                    Piwo z kalendarza adwentowego
                    Alk 4,9%
                    Kolor jasno złoty
                    Piana drobnopęcherzykowa średnio trwała
                    Zapach słodowo chlebowy z chmielem
                    Wysycenie spore
                    Smak pełny słodowo chlebowy z przyjemną bardzo długą goryczką
                    Bardzo dobry pils...
                    2024-12-23, 21:24
                  • darekd
                    Tröegs, Weizenbock (Scratch Series 536)
                    darekd
                    Browar z Pensylwanii.

                    Pszeniczny koźlak o zaw. alk. 7,0%
                    Użyto klepiskowego słodu pilzneńskiego, z tego co czytam niesłodowanej pszenicy i słodu wiedeńskiego.
                    Chmiel to niemiecki Northern Brewer.

                    https://troegs.com/beer/weizenbock-12/

                    Aromat - początkowo...
                    2025-12-01, 00:08
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...