Svijany, Svijanský Máz

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Javox
    replied
    Nie mogłem przejść obojętnie

    Saaz

    Piana - na początku więcej [średnia] potem cienka warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - złoto.
    Aromat - metaliczny chmiel.
    Smak - słodkawe nuty ziemistość ziołowe z chmielu Żateckiego. Goryczka mocna zwłaszcza za chwilę. Taka słodka ziemista goryczka.

    Konkretne. Dość dobre.
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Javox
    replied
    Wersja na ostatnie święta

    Parametry bez zmian, wygląd świąteczny.

    Piana - więcej na początku potem cienka warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - złoty bursztyn.
    Aromat - solidna słodowość, nuta ziołowa.
    Smak - słodkie, ziemistość z ziołowym w niezłym stylu, nie za duża goryczka. W aftertaste chlebowe.

    Dobre
    Attached Files

    Leave a comment:


  • Javox
    replied
    Kolejny kolorek do kolekcji

    Bohemian Pilsner

    Piana - na dłużej pełna warstewka.
    Lacing - sporo (kropki i krążki).
    Gaz - średni.
    Barwa - złoto.
    Aromat - słód, zbożowość i Żatecki.
    Smak - słodkawe, ziołowość żatecka, mini masełko, sporo ziołowej goryczki.

    Dobre

    Attached Files

    Leave a comment:


  • Javox
    replied
    Tym razem wersja puszkowa aktualnej szaty graficznej.

    Jak się nie przesadzi z "Żateckim" to można pić cały czas...
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2023-12-16, 14:34.

    Leave a comment:


  • Javox
    replied
    Ekstrakt 11.2*, alko 4.8%, IBU 34.

    Piana - na dłużej pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Barwa - jasne złoto.
    Gaz - średni.
    Aromat - zbożowość i żywiczność żatecka.
    Smak - słodkawe, fajnie po żatecku, fajna goryczka.

    Nie myślę o mikrofiltracji i pije... smakuje dobrze.

    Attached Files

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Wielkanoc 2023 Click image for larger version

Name:	P1120229.JPG
Views:	195
Size:	24,6 KB
ID:	2334210

    Leave a comment:


  • LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Przynajmniej coś się dowiedziałeś się mikrofiltracji. Podróże kształcą. Podobno.
    Wcześniej miałem taką widzę , bo nasze browary koncernowe chwalą się niby niepasteryzacją . Janusze raczej to kupują . Nie ze mną te numery Brunner

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Przynajmniej coś się dowiedziałeś się mikrofiltracji. Podróże kształcą. Podobno.

    Leave a comment:


  • LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd

    Czy się to podoba, czy nie piwa te są niepasteryzowane
    Dla mnie na pewno nie są niepasteryzowane tylko mikrofiltrowane . Pisać na puszce to se mogą różne rzeczy . Wolę klasyczną niepasteryzację a nie jakieś czary mary . Piwo zakupione na Słowacji zostało tam spożyte bo w Polsce wolę rodzime krafty a tam bida z dobrym piwem ...
    Ostatnia zmiana dokonana przez LESNICZYy; 2020-08-12, 18:01.

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy
    Więc takie niepasteryzowane do końca nie są .
    No to przynajmniej się dowiedziałeś jakie chwyty stosują takie browary jak m.in. Svijany, a na puszce którą trzymałeś w rękach wciąż znajdziesz napis, że piwo jest niepasteryzowane.

    Tak samo od lat robią browary typu Kasztelan i inne koncerny.
    Niektóre browary mają jeszcze inną metodę. Filtrują na zimno - po dodatkowym schłodzeniu piw cząsteczki białka się zlepiają się i łatwiej odfiltrowują. Taki Miller nawet tym się chwali.

    Czy się to podoba, czy nie piwa te są niepasteryzowane, choć w konsekwencji piwo jest jeszcze bardziej jałowe niż po pasteryzacji. Stąd wciąż warto jest odwiedzać minibrowary, których piw nie ma na sieciowych półkach, co nie warzą ok. 700 tys. hekto rocznie jak Svijany.

    Mikrofiltracja to marketing, izomeryzacja to poprawianie na skróty, cukier to potanianie produkcji. Powrót do dodawania cukru to niestety przypadłość średnich browarów przemysłowych w Czechach, które przez lata zwiększają produkcję i przestały być browarami stricte lokalnymi. Priorytetem jest tu walka pomiędzy nimi o utrzymanie ceny. Problem w tym, że taki PU mimo że olbrzym trzyma się jakoś standardów, a takie Svijany zachowują się jak koncerniaki w innych krajach, które do produkcji zamiast cukru dodają inne składniki niesłodowe. A oni jeszcze się tym chełpią wciskając ciemnotę o tradycji. A z tego co pamiętam Bernard nie dodaje cukru a ich klasyki uważam za dużo bardziej tradycyjne..

    To że Svijany mimo drogi na skróty są według Was lepsze niż większość polskich odpowiedników to nie woda, cukier, słód czy chmiel, ale umiejętności i fakt, że dolna fermentacja oparta na prostym składzie to wciąż temat, z którym w Polsce nie wszyscy sobie radzą. Bez względu na wielkość produkcji i "kraftowość".

    Leave a comment:


  • LESNICZYy
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    Niestety są. To mikrofiltracja.
    Mikrofiltracja jest sposobem na uniknięcie pasteryzacji , który polega na filtrowaniu piwa przez mikrofiltr, usuwający wszelkie enzymy i drobnoustroje. Efekt tego zabiegu jest bardzo zbliżony do pasteryzacji, tyle że bez obróbki termicznej. Więc takie niepasteryzowane do końca nie są .

    Leave a comment:


  • Prusak
    replied
    Z tym akurat można zgodzić się prawie bez zastrzeżeń. Powiedzmy 80 procent.

    Leave a comment:


  • Rzeszowiak
    replied
    Można na svijany stekać, kręcić nosem, ale i tak ich mikrofiltrowane pilsy zamiatają 90 % polskich pilsów pod dywan.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rzeszowiak; 2020-08-12, 10:49.

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LESNICZYy
    niby niepasteryzowany , taaaaaa . Data bardzo długa więc ni ma szans .
    Niestety są. To mikrofiltracja.

    Leave a comment:


  • darekd
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox
    Tak naprawdę te ekstrakty izo i zizo stosują już od co najmniej kilku lat... a nowa etykietka "pikna"
    Tak, ale jakiś czas temu bezczelnie odnieśli się do tego. Mi chodzi bardziej o cukier. W skrócie uważają to za "tradycję" bo w czasach gospodarki planowanej ze względu na ceny buraczany cukier częściowo był zamiennikiem cukru ze słodu. I się do tego przyznają. Uznali to za tradycję "czeską" na przekór "Reinheitsgebotu". Uznali, że jak za komuny do 90 lat 50 lat warzyli z cukrem to jest to czeska tradycja Podlali to jeszcze patriotycznym sosem patosem w stylu:

    Chceme dělat české pivo! Nikoliv německé.

    Czyli cukier jako czeska tradycja. A potem jeszcze dodali isoextrakt. Nie jest to może tradycja, ale im pasuje do mniej tradycyjnej koncepcji.

    Żenadne tłumaczenie: https://www.pivovarsvijany.cz/clanky...vijanskem-pivu

    Ale już od wielu lat Svijany nie są przykładem piwnego rzemiosła w Czechach.

    Leave a comment:

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Svijany, Svijanský Fanda
    darekd
    11% ekstr.
    4,8% alk.
    28 IBU

    https://www.pivovarsvijany.cz/svijan...ansky-fanda-11

    Półciemne piwo. Na stronie zaznaczono, że jest niepasteryzowane i niefiltrowane.
    Jak połączyć brak filtracji z mikrofiltracją zastępującą w tym browarze pasteryzację?...
    2025-12-14, 23:30
  • Javox
    Svijany, Šlik
    Javox
    Piwo niebutelkowane, rozlew np. w sklepie specjalistycznym do PET-ów.

    Ekstrakt 11*, alko 4.4% i IBU 34.
    Chmiel: Poloraný žatecký červeňák (Osvaldův klon) z vlastních chmelnic.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Gaz - średni.
    Barwa...
    2023-07-26, 18:55
  • darekd
    Hoppebräu, Helles
    darekd
    Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
    Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...
    2025-07-11, 21:45
  • iron
    Alpirsbacher, Pils
    iron
    Piwo z kalendarza adwentowego
    Alk 4,9%
    Kolor jasno złoty
    Piana drobnopęcherzykowa średnio trwała
    Zapach słodowo chlebowy z chmielem
    Wysycenie spore
    Smak pełny słodowo chlebowy z przyjemną bardzo długą goryczką
    Bardzo dobry pils...
    2024-12-23, 21:24
  • darekd
    Tröegs, Weizenbock (Scratch Series 536)
    darekd
    Browar z Pensylwanii.

    Pszeniczny koźlak o zaw. alk. 7,0%
    Użyto klepiskowego słodu pilzneńskiego, z tego co czytam niesłodowanej pszenicy i słodu wiedeńskiego.
    Chmiel to niemiecki Northern Brewer.

    https://troegs.com/beer/weizenbock-12/

    Aromat - początkowo...
    2025-12-01, 00:08
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...