Kupione wczoraj w Czechach.
Piana: gruba drobnopecherzykowata, po wypiciu piwa nadal pozostala na szkle -5
zapach: chmielowo- slodowy delikatny - 4
smak: słodowy z goryczka na finiszu, nie tak intensywna jak w knize czy ritz ale bardzo dobrze zbalansowana ze slodowym smakiem, wodnistosc przy tym ekstrakcie niezbyt wyczuwalna, idealny pils na upały - 4,5
kolor -jasny slomkowy, jasnozloty - 5
Dobre piwo samo w sobie (na 4,5), a w stosunku jakosc do ceny ok 10 czy 11 CK to rewelacja. Niesamowicie trwała piana, szkło stało jakieś 2 godziny po wypiciu i jeszcze bylo oblepione pianą (piwo nalewane czeskim sposobem)
Svijany, Svijanský Máz
Collapse
X
-
Po otwarciu piana prawie wyskoczyła z butelki, a piwo bylo mocno schłodzone!
Po przelaniu nie dało się pić - gaz był tak ostry, szczypiący i duszący.
Postanowiłem odczekać ok pół godziny. Piwo się nieco ogrzało i złagodniało. Było już lepiej, ale dalej bez rewelacji. Nie ma w nim nic nadzwyczajnego co wyróżniałoby je na tle czeskich koncernówek. Kiedyś Svijany to znaczyło coś, teraz to już chyba tylko nazwa pozostała.Leave a comment:
-
Bardzo smaczna czeska jedenastka. Goryczka mniejsza niż w ostatnio konsumowanym Rytirze, jednak bardzo przyjemna, dobrze komponująca się z całością. Bardzo pełne w smaku jak na swój ekstrakt. Z początku przyjemne słodowe nuty, płynnie przechodzą w chmielową goryczkę. Całość dobrze zharmonizowana. Najlepsza czeska 11 jaką piłem, jedynym minusem była gruba, mało trwała piana.Leave a comment:
-
Nie byłem przekonany do tego piwa, ale wczoraj postanowiłem spróbowac jeszcze raz i moja ocena znacznie się zmieniła.
Po pierwsze ładna i trwała piana. Po zakończeniu cały kufel był nią jeszcze oblepiony.
Zapach mocno chmilowy, to jest to czego mi bardzo brakuje w polskich pseudopilsach i lagerach.
W smaku piwo jest bardzo treściwe, czuć chlebowość, zaznaczona jest bardzo wyraźna goryczka. Pije się to piwo naprawdę ze smakiem. Jak zresztą i inne wyroby z tego browaru. Niecierpliwie czekam na jego beczkowy debiut w Kuźni.
Moja ocena: +4.Leave a comment:
-
Po roku od ostatniego komentarza nadarza się okazja do ponownej degustacji. Cala lodówka zapełniła się dostawa svijan z Czech
Tesc przywiózł skrzynkę
Kolor: jasno złoty
Piana: grubo pęcherzykowa, dziurawa, opada szybko ale ładnie oblepia szkło
Zapach: Słodowo-chmielowy. W oddali chlebowy i lekko kwasnicowy
Smak: pełniejsze niż pita przed chwila 10. Początek podobny słodowy z leciutka chlebowoscia. Później mocna i pełna gorzka chmielowa goryczka. Na samym końcu pojawia się gdzieś na końcu języka lekka ściera, która zaskakuje bo wcześniej jej nie stwierdziłem
Wysycenie: w normie
Po roku stwierdzam ze albo piwo obniżyło loty, albo wymagania wzrosły. Nadal dobre ale już nie rewelacyjneLeave a comment:
-
Svijany, Svijanský Máz
Kolor: Złoty, klarowny. Całkiem ładny.
Piana: Raczej grubobąblowa, średniowysoka. Szybko opada do ochronnej warstwy, lekko oblepiając szkło. Później tylko pierścień i wysepki.
Zapach: Słodowo-chmielowy. Ładny, nieco przypomina mi lane Noteckie.
Smak: Początek lekko kwaskowy, delikatnie słodowy, przechodzi w miłą i całkiem mocną goryczkę. Długo zostaje jej miły posmak. Po nieznacznym ogrzaniu pojawiają się lekko chlebowe smaczki w tle. Bardzo dobra jedenastka.
Wysycenie: Średniowysokie.
Opakowanie: Butelka NRW bez kontry. Prosta, ale niebrzydka etykieta w zielono-beżowych barwach. Kapsel zielony z logo browaru.Leave a comment:
-
-
Witam.
Wstęp:
Nie mam tej biegłości, doświadczenia i wysublimowanego smaku konesera co koledzy. W lipcu ub. roku po trzyletniej przerwie w piciu piwa (przestało mi smakować i nie wiedziałem dlaczego - teraz już wiem) wypiłem w piotrkowskiej knajpce u Szwejka ciemnego Bernarda. To uratowało moją duszę piwosza sponiewieraną polskimi, koncernowymi lagerami z puszki. Wtedy też zacząłem zaglądać na browar.biz (i piotrkowskiego Świata Piwa) i chłonąłem wiedzę o piwie... dobrym piwie. Dużo muszę się jeszcze uczyć i smakować.
Ad rem:
Od dłuższego czasu chciałem spróbować piwa ze Svijan i wrescie w łódzkiej "Piwotece" dostałem "Męża". Jestem nim troche rozczarowany a porównuje go z desitką Bernarda wypitą wcześniej. Kiepska piana, szybko zniknęła. Dużo mniej chmielu w smaku a chmiel to dla mnie podstawa. Pierwsze wrażenie to posmak mydlany, wodnisty. Kolor jasno złoty da się polubić. Dla mnie zbyt niska intensywność smaku... Podejrzewam, że bardziej będzie mi odpowiadał Rycerz.
Kończąc:
Przepraszam za nieprofesjonalne słownictwo i mam nadzieje, ze nie dostane bana za przynudzanie.Leave a comment:
-
Zacznijmy od tego ze gdy widzę piwa ze Svijan na sklepowej polce nie potrafię przejść obok nich obojętnie. Zawsze muszę któreś z nich kupić bo ona wpatrują się we mnie i mówią wypij mnie. I tak jakoś nigdy im nie odmawiam
Piana piękna, bogata i długotrwała. Chyba najlepsza wśród Svijanskich piw.
Smak słodowy, pełny, poparty pyszna chmielowa goryczka i chlebowym posmakiem.
Jak dla mnie bomba i chyba najlepsze ze Svijan (choć właściwie piw słabych od nich nie ma)Leave a comment:
-
Kolor: Złoty, klarowny.
Piana: Średniopęcherzykowa, pozostaje do końca ok. centymetrowa warstewka.
Zapach: Intensywny chmielowo-słodowy.
Smak: Smak to połączenie słodu z delikatną goryczką. Pomimo tego, że to 11 to nie wydaje się ono wodniste. Pojawia się również minimalna chlebowa nutka.
Wysycenie: Wysokie ale nie przeszkadza w piciu.
Piwo może nie ma zniewalającego smaku ale dobrze się pije.Ostatnia zmiana dokonana przez chitos; 2010-10-18, 20:18.Leave a comment:
-
Ojciec przywiózł trochę tego z Czech i muszę stwierdzić, że to mocno średnie piwo. Na upartego można było wypić, ale bez większej przyjemności.Leave a comment:
-
Niestety w ciągu ostatniego roku pikuje straszliwie w dół. W niedzielę piłem w .cz w lokalu, gdzie był także Krakonos 12 , i Krakonos totalnie powalił smakowo Svijanskeho, który wypadł zupełnie bezbarwnie i plastikowo. Co prawda być gorszym od Krakonosa to żadna hańba, ale Svijany ostatnio idą wyraźnie na ilość.Ostatnia zmiana dokonana przez rohozecky; 2010-09-21, 20:06.Leave a comment:
-
W porównaniu z ciemnym o wiele słabsze piwo.
Piany wogóle nie było, wysycenie ledwo ledwo wystarczające. W smaku bardzo proste, lekka goryczka skórka od chleba i odrobina słodów. Generalnie lekko rozwodnione.Leave a comment:
-
Małe wypite z beczki w Jabloncu nad Nysą.
Piana: odpowiednia, koronka
Gaz: średnio
Kolor: ciemnożółty
Zapach: chmiel, na moje żatecki
Smak: aromatycznie, chmielowo
B. dobra 11.Leave a comment:
-
A mnie to piwo w ogóle nie podeszło, owszem jest słodowość, jest goryczka ale jakieś to wszystko takie "duszące", metaliczne i sztuczne.Leave a comment: