Kolor - jasne złoto, klarowny.
Piana - wysoka, średnio gęsta, trwała.
Zapach - niezbyt intensywny, chmielowo-słodowy z leciutką chmielową nutą.
Smak - słodowy, z lekką chlebową nutą, pod koniec dochodzi niezbyt intensywna goryczka. Treściwe jak na jedenastkę.
Wysycenie - średnie.
Kupione za 3,15zł w Intermarche w Błoniu.
Dobre, byłoby bdb gdyby miało nieco wiecej goryczki.
Svijany, Svijanský Máz
Collapse
X
-
Względnie lekkie piwo, z wyczuwalną delikatną goryczką i ziołowo-kwiatowymi akcentami. Mi smakowała bardziej ich dziesiątka, gdzie do głosu dochodziła wyraźna chlebowość. Tu tego brak. Ogólnie na czwórkę z minusem.Leave a comment:
-
Zakupione tradycyjnie w Zof-Marze na Pomorskiej w Łodzi.
Kolor: Dość ciemny jak na ten ekstrakt, wygląda raczej na polskie 12,5.
Piana: Wysoka i trwała.
Zapach: Bardzo silny, chmielowo-słodowy. Czuć taką lekką ścierowatość, ale nie przeszkadza.
Smak: Bardzo treściwe jak na ten ekstrakt, słodowo-chlebowe, ze średnią goryczką w tle. Doskonale orzeźwia.Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2009-06-08, 15:25.Leave a comment:
-
Svijany to chyba najlepszy czeski browar obecnie. Svijansky Maz to chyba najlepsza jedenastka w Czechach.Leave a comment:
-
Wycieczkę jak najbardziej polecam, jednak jest pewna alternatywa. Svijany są szeroko dostępne we Wrocławiu. Co więcej w lokalu pod nasypem nota bene o nazwie Cesky Raj, można skosztować tego piwa z pipy. Czyż życie nie jest piękne.Przy okazji jednodniowego wypadu do Czeskiego Raju zakupiłem kilka różnych piw z tego browaru. Muszę przyznać, że Maz wypadł najlepiej. Jeszcze "desatka" wybitnie przypadła mi do gustu. Najbardziej żałuję, że tylko kilka butelek. Przy najbliższej możliwości zdecydowanie wybiorę się do Svijan po conajmniej skrzynkę. Nie jest to najlepsze piwo jakie w życiu piłem, ale kupię dużo, choćby dlatego, że wyrobów a takim smaku w tym przedziale cenowym u siebie w mieście nie znajdę.
Leave a comment:
-
Przy okazji jednodniowego wypadu do Czeskiego Raju zakupiłem kilka różnych piw z tego browaru. Muszę przyznać, że Maz wypadł najlepiej. Jeszcze "desatka" wybitnie przypadła mi do gustu. Najbardziej żałuję, że tylko kilka butelek. Przy najbliższej możliwości zdecydowanie wybiorę się do Svijan po conajmniej skrzynkę. Nie jest to najlepsze piwo jakie w życiu piłem, ale kupię dużo, choćby dlatego, że wyrobów a takim smaku w tym przedziale cenowym u siebie w mieście nie znajdę.Leave a comment:
-
Kolejne piwo tego browaru. Butelka przywiezione z Czech.
Kolor: zlocisty, klarowne - 3,5
piana: wysoka biała trwała drobnoziarnista po opadnieciu gruby kożuszek jest ślad na szkle - 4,0
zapach: intensywny słodowo-chmielowy - 3,5
smak wyraźna goryczka lekkie posmaki owocowe - 4,0
wysycenie: poprawne piwo pracowało cały czas - 4,0
opakowanie: informacje o piwie pełne kolorystyka i symbolika etykiety nawiązuje do pozostałych piw tego browaru, kapsel z logo browaru - 4,0
ogólna ocena piwa 4,00
Godne polecenia i zostanie ponowione przy nastepnym wypadzie do Czech.
Leave a comment:
-
Albo
a) powinienem się przenieść do tego tematu
b) Admin preferuje pisownię pyfko
Idę zjeść zgniłego banana za pokutę.Leave a comment:
-
Kupione w niezawodnym łódzkim Zofmarze.
Złociste, słabo nagazowane, piana średnio wysoka i średnio trwała.
Zapach zrównoważony chmielowo-słodowy, dość intensywny.
Smak najpierw bardzo przyjemnie i świeżo goryczkowy, aromatyczny chmiel też się w nim wyczuwa, w posmaku dobry słód, goryczka obecna do końca, wspomniana przez przedpijców nutka świeżego białego chleba ujawnia się dopiero pod sam koniec picia, jak już piwo nabierze trochę wyższej temperatury.
Zgadzam się z poprzednimi opiniami że to bardzo dobre pifffffffffffko
Leave a comment:
-
faktycznie świetne piwo , a pite miesiąc po terminie ważności
zastanawia mnie tylko na co ten cukier w składzie piwa
Leave a comment:
-
Co tu dużo mówić - Svijany - klasa najwyższa. Staranność warzenia, intensywny smak (ta wersja jednak najsłabsza), urokliwy złoty kolor. Svijanskiego Maza polecam miłośnikom piw o łagodniejszym smaku. Resztę odsyłam do wersji rycerskiej (bitter), Knize, Baron i ewentualnie Kneżna, żeby posmakować czeskiej doskonałości.Leave a comment:
-
zaw. alk. 4,8% (eksr. 11,0%), but. 0,5 l
dostępne w sklepie na Pomorskiej (Łódź)
Piwo ze Svijan robi (właściwie: robiło, bo już wyszło
) furorę w znanym łódzkim sklepie, którego właściciel zachwalał je swojego czasu jako najlepsze czeskie piwo. Rzeczywiście, każda partia znikała ze sklepu błyskawicznie. Znak, że albo trafiło na dobrego handlarza, albo na dobre piwo, albo... na jedno i drugie. Nie pozostawało nic innego, jak tylko sprawdzić na własnej skórze. Po spróbowaniu kapelusze z głów - opinia szefa sklepu wcale przesadzona nie była.
Kolor – piękne, czyste złoto;
piana – wysoka, śnieżnobiała, gąbczasta czapa, nawet po lekkim wygazowaniu pozostaje gruby, mięsisty kozuszek
nasycenie – przeciętne
zapach – intensywny słodowy zapach świeżego, niepasteryzowanego piwa, lekko (i przyjemnie) trącący drożdżami, niemal jak w naszym Rycerskim (jeśli akurat trafi się na dobre Rycerskie
);
smak – wzorzec piwnego smaku kojarzący się z piwami sprzed wielu, wielu lat – idealne połączenie chlebowej słodowości z intensywną, ale niezwykle świeżą goryczką i aromatem chmielowym; piwowarom udało się wyeliminować przykry diacetyl, zamiast którego możemy rozkoszować się tu świeżymi, lekko słodkawymi smaczkami owocowymi. Jak dla mnie: wzorzec smaku piwnego.
Niecierpliwie czekam na kolejną dostawę.Leave a comment:
-
Zakupiona przeze mnie butelka dnia 16 pazdziernika ma termin waznosci do 1 stycznia 2008.
Jestem tym piwem oczarowany,zapłaciłem za nie 2,30 i z pewnoscia stanie sie teraz moja pozycja numer jeden - smak idealny na moje gusta,dobrze ujęli to przedmówcy - początkowa łagodość przechodzi potem w lekka goryczke.Nuty alkoholowe,według mnie,słabo wyczuwalne - co jest dla mnie ogromnym atutem tego piwa.Zawartosc alkoholu - 4,8 - znow,jak dla mnie,ideał! Nagazowanie mogłoby być o nutę mocniejsze.
Pozostawiajac dywagacje z terminami waznosci i pasteryzacją z boku moge jedynie wystawić w skali 1-6 ocenę 5-,zaprosić do próbowania i podziękować producentom za taki produkt...Leave a comment: