Holba, Světák Premium

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Holba, Světák Premium

Světly lezak, alkohol 5 %, ekstrakt nie podany
    Kolor złoty, klarowny: 4,5
    Piana gęsta, dobrze schłodzone piwo utworzyło jakieś 4 cm, które szybko zredukowały się do lekkiej kołderki na całej powierzchni, która jednakowoż dotrwała do końca: 4
    Zapach intensywnie chmielowy: 4,5
    Gaz intensywnie szczypiący w język, wyczuwalny nawet w ostatnim łyku (pivko wypite zostało w jakiś 10 minut ): 4
    Smak przecudnie chmielowy, z wyraźną goryczką, która tylko w minimalnym stopniu i to na już ocieplonym kuflu dopuszcza lekkie akcenty słodowe: 5
    Opakowanie - butelka NRW, etykieta niezbyt ładna, trochę jakby "zastępcza" w kolorze, kapsel złoty, plus za krawatkę: 3
    Ocena: 4,166

Jak dla mnie piwo niemal modelowe w swojej kategorii. Niestety teraz nie mam drugiego egzemplarza testowego ale wydaje się, że w nie najlepiej schłodzonym mogą dochodzić do głosu kwasowe posmaki typowe dla naszych koncerniaków, tak przynajmniej odczuwałem ostatnie łyki.

Niemniej pivko i tak godne zakupu co najmniej kraty, nie tylko na swoją cenę (9,80 Kcz w billi)
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Holba, Keprnik
    Prusak
    Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
    Butelka niestety zielona.
    Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
    Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
    2025-10-02, 17:30
  • darekd
    Sureshot, Summon your eagle powers
    darekd
    Chyba wszystko w tym piwie jest mi mocno nieznane.

1, Browar. Kraftowiec z Manchesteru. Nie wiem od kiedy warzą, bo na stronie niezbyt przytomnie napisali, że od 3 lat uwarzyli szeroką gamę stylów, pytanie zatem brzmi kiedy postawili tą stronę. Zakładam, że to dość młody browar....
    2025-10-06, 16:59
  • pebejot
    Włochy, Quero, Via Feltre 23, Birrificio di Quero
    pebejot
    Quero to niewielka miejscowość na północy Włoch w prowincji Belluno, położona u podnóża pasma górskiego Monte Schiara.
    Przebiega tędy linia kolejowa z Treviso do Belluno, jednak najbliższa stacja Quero-Vas oddalona jest o ponad 2 km od miejscowości.
    Pociągi regionalne kursują...
    2025-09-30, 10:01
  • dadek
    Niemcy, Middelhagen, Dorfstraße 20, Braugasthaus Zur Linde
    dadek
    Wieś Middelhagen znajduje się na najbardziej wysuniętym na wschód półwyspie Rugii o nazwie Mönchgut. Dojechać tu można w kilka minut autobusem 21 lub 29 (3 przystanki) z Göhren - końcowej stacji kolei wąskotorowej (rozstaw szyn 750 mm) Rügenische Bader Bahn. Jej linia zaczyna się w Putbus...
    2025-09-09, 01:22
  • ART
    Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
    ART

Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
    2025-08-23, 15:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...