Edge, Molaweiss

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

Edge, Molaweiss

Hefeweizen z amerykańsko-barcelońskiego mikrusa. Pierwsza warka Molaweiss pojawiła się niemalże rok temu. Została przygotowana specjalnie na Barcelona Beer Festival 2016. Mam okazję spróbować kolejnej i nie zawaham się jej wykorzystać Piwo ma 5% alkoholu i 12 IBU, a do warzenia dodano trawę cytrynową oraz skórkę z cytryny.

Złoto-miodowa barwa. Prawidłowo nieklarowna.
    Potężna, wzorcowa, biała piana o mięsistej teksturze. Długo utrzymuje się wysoką czapą.
    W zapachu bardzo rześkie cytrusowo-bananowe nuty na pierwszym planie. Wyczuwalne zbożowe, pszeniczne nastroje, a także całkiem wysokie drożdże.
    W smaku piwo jest stosunkowo kwaśne, z dużym udziałem cytrynowych niuansów, które wraz z pewną perfumową aurą długo czuje się w ustach. Banan jest na dość niskim poziomie, natomiast przyprawowych fenoli raczej się tu nie uświadczy.
    Nagazowanie jest według mnie zbyt niskie. Cała para poszła w pianę jak widać.
    Butelka 330ml z kolejną fajną etykietą, która cieszy dopiero w pełni, gdy się ją zdejmie z butelki. Tutaj połączenie antycznych motywów z Bayernem Monachium, w którego koszulce paraduje kłosiasto-skrzydlaty skater z pierwszego planu. Firmowy kapsel.

Piwo specyficzne, odbiegające od klasycznego bawarskiego pszeniczniaka. Jest kwaśne, cytrynowe, przez to jednostronne. Ma wspaniałą pianę, ale kiepskie nasycenie gazem. Pije się je dobrze, choć profilem pasuje bardziej na słoneczne i ciepłe popołudnie gdzieś nad jeziorem. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

• bimb
    Piwo Gozdawa lekko kwaśne alkoholowe i drożdżowe
    bimb
    Cześć.
    Robiłem już piwo z brewkitu w poprzednich latach kilkanaście razy i zawsze wychodziło super tzn. takie jak lubię podobne w smaku do Niemca czy Czecha lagery pilsnery i pilsy.

Wiem, że dodawanie cukru zamiast ekstraktu słodowego pogarsza smak i u mnie też tak było,...
    2025-07-13, 17:23
  • AdamKowalski34
    Pojedyncza butelka warki z browaru skwaśniała
    AdamKowalski34
    Cześć,
    Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział.
    Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników co mogło się stać z piwem bo trochę mnie to dziwi, w skrócie opiszę sytuację.
    Zakupiłem 6 piw (ten sam karton i data i godzina), grodziskie white ipa warka...
    2025-06-09, 05:10
  • Petitpierre
    2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
    Petitpierre
    Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
    2024-07-07, 17:28
  • wpadzio
    Edge, Juggernaut
    wpadzio
    Amerykanie w Barcelonie, czyli kolejny produkt z Edge Brewing, który trafia na mój degustacyjny stół. Tym razem to potężna (9,2% alkoholu i 103 IBU) podwójna IPA, która swoją premierę miała w 2015 roku. Tradycyjnie szczegółowego składu nie podano na etykiecie.

Barwa bursztynowo-słaboherbaciana,...
    2019-07-25, 13:24
  • Orzech1988
    XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
    Orzech1988
    Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
    zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
    XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego

Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
    2020-01-15, 17:07
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...