Ölvisholt, Fósturlandsins Freyja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #1

    Ölvisholt, Fósturlandsins Freyja

    W składzie: 2 słody jęczmienne, 1 słód pszeniczny; chmiele First Gold i Hallertau Hersbrucker; skórka pomarańczowa i kolendra, czyli wit.

    Zapach: słodkie cytrusy, bardzo słodkie; z czasem delikatna kolendra i powiew orzeźwienia. Fajnie.
    Piana lekko pożółkła, jak na pszenicę niewysoka, niezbyt gęsta i nietrwała. Ślady na szkle symboliczne. Wysycenie z kolei duże i aktywne. Bąbelki cały czas wędrują żwawo łańcuszkami, trochę podszczypują, trochę ściągają.
    Kolor blady, cytrynowy, na całej rozciągłości nieprzejrzysty, nieszczególnie apetyczny.
    W smaku cytrusy, jednak na wytrawnie - bez tej słodyczy, która dominuje w pierwszej fazie wąchania; trochę kwasku i metaliczności. Ogólna wytrawność z goryczkowym, chmielowym finiszem. Takie wrażenia smakowe podkreśla ściągająca właściwość gazu.
    Wygląda średnio, ale to co najważniejsze znacznie lepsze. Dobrze skomponowane piwo, po prostu dobre.
    Zdrowie Sibarha.
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #2
    Ekstrakt nieznany, alk. 4,5 % vol.
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Amber, Po Godzinach - Saison
      darekd
      Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
      wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...
      2025-04-22, 21:42
    • Javox
      Gościszewo, Krzyżackie Ogrody
      Javox
      Piwo białe z tymiankiem cytrynowym.
      Ekstrakt 12*, alko 4.6%
      Chmiel: Hallertau Blanc
      W składzie między innymi: tymianek cytrynowy, kolendra, skórka gorzkiej pomarańczowy Curacao.

      Piana - więcej na początku potem pełna grubsza warstewka.
      Lacing - nie za dużo....
      2024-07-12, 18:17
    • Heisenberg
      Weryfikacja przepisu
      Heisenberg
      Czy coś pijalnego z tego wyjdzie?
      Zależy mi na uzyskaniu Belgijskiego wit'a, gdzie pierwsze nuty gra pomarańcza.
      -Brewkit Brewferm Witbier – 1,5 kg
      -Ekstrakt pszeniczny jasny suchy (DME) – 0,65 kg
      -Drożdże Lallemand Wit (Belgian Wit)
      -Skórka pomarańczy Curaçao...
      2025-12-17, 00:07
    • Javox
      Wiper & True, Field Saison
      Javox
      Saison z alko 4.0%

      Chmiele: Harsbrucker, Styrian Dragon.

      Piana - więcej na początku potem potem prawie pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
      Aromat - cytrusy i kolendra.
      Smak - słodkawe,...
      2025-12-01, 12:13
    • Javox
      Bosman, Kronenbourg 1664 Blanc
      Javox
      Już dość dobrze znane "białe" piwo warzone w Szczecinie.

      Zawartość alko 5.0%

      Puszka 500 ml

      Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
      Lacing - trochę było
      Gaz - średni
      Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy....
      2025-05-30, 20:19
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...