Schanzenbräu, Rotbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Schanzenbräu, Rotbier

    Lager wiedeński z mikrusa z Norymbergi. Browar istnieje od 2004 roku, początkowo działając w warunkach piwnicznych. W obecnej lokalizacji, przy Adam-Klein-Straße 11, wraz z profesjonalną instalacją funkcjonuje od roku 2007. Rotbier jest niefiltrowany, ma 4,9% alkoholu i 11,9% ekstraktu (info ze strony browaru)

    Barwa ciemnobursztynowa. Widoczne wyraźne zamglenie.
    Lekko żółtawa piana, dość wysoka po nalaniu, o drobnej teksturze. Szybko opada do szumowiny, zostawiając nieco wzorków na szkle.
    Zdecydowanie słodowy, miękki aromat. Wyczuwalne słodkawe nuty, nieco toffi, troszkę ciasteczek.
    W smaku łagodne, delikatne, miękkie, kremowe... nijakie. Goryczka praktycznie żadna. Nieznaczna kwaskowatość. Finisz płaski. Posmaki bardzo szybko wygasają. Zdecydowanie brakuje tutaj treściwości.
    Nasycenie zbyt niskie. Praktycznie niezauważalne, co wzmacnia wrażenie miękkości piwa, ale obnaża też jego brak charakteru w profilu smakowym.
    Butelka euro z czerwoną krawatką i etykietą, w centrum której ryczy niedźwiedź. Widać ryknął tak mocno, że piwowarowi nie dość, że opadła kopara, ale i postradał też jaja. Kapsel wprost z fabryki.

    No co tutaj można powiedzieć. Piwo wlewa się bezproblemowo. W żadnym wypadku nie rani kubków smakowych. W zasadzie człowiek się zastanawia, czy te kubki w ogóle ma. Dlatego jeśli dam 6 w skali 1-10 to na pewno nie będę się za brak obiektywizmu smażył w piekle.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13232

    #2
    Wir brauen Rotbier, Helles und wechselnde Spezialbiere aus regionalen Rohstoffen in unserer Brauerei in Nürnberg. BRAUEREIFEST AM 10. Mai 2025!


    Gwoli ścisłości nie deklarują, że do wiedeńskie piwo, ale Rotbier to raczej nie styl.

    Aromat - słodowy, trochę skórki od chleba, więcej ciastkowe
    Piana - spora, gęsta, umiarkowanie trwała, zostaje na szkle
    Barwa - herbaciano/bursztynowa, zamglona
    Wysycenie - łagodne, delikatnie musujące
    Smak - łagodna słodowość, lekko tostowe, ciut palone, miękkie, goryczka delikatna, z dłuższym finiszem.
    Treściwość - niewysoka, lekkie piwo

    Piwo jednak blisko vienna lagera. Nie byłbym tak krytyczny jak Wpadzio, choć niska treściwość jest w tym wypadku mankamentem. Jest za to gładkie i czyste w odbiorze a dzięki temu sesyjne. Bardziej do posiedzenia przy meczyku niż wnikliwej degustacji.

    Comment

    • Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4585

      #3
      No, w Norymberdze twierdzą, że to jednak styl...
      Etykieta się właściwie nie zmieniła.
      Zapaszek z szyjki butelki dość zachęcający: z wyrażnymi nutami opiekanymi, słodowymi i łagodnym elementem chmielowym. Po przelaniu najwyraźniej wyczuwalny słód.
      Kolorek ładny, opalizujący na pograniczu intensywnej żółci, czerwieni i lekkich brązów. PIwo klarowne
      PIana wysoka i gęsta. Utrzymuje się długo, są warstwowe ślady na szkle.
      W smaku: nie powiedziałbym, że rto wiedeński, więcej ma wspólnego z red ejlem, choć to dolniak. NIe ma wrażenia wielkiej treściwości, tak jakby piwo było w połowie drogi pomiędzy lekkim i ciężkim kalibrem. Wyrażnie w końcowym posmaku zaznacza się goryczka o dość czystym profilu.
      W sumie bardzo pozytywne wrażenia.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13232

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak
        No, w Norymberdze twierdzą, że to jednak styl...
        Niestety nie pamiętam co wtedy dokładnie miałem na myśli, być może że akurat to piwo przypominało mi bardziej wiedeńskiego lagera niż Rotbiera. Bo czerwone lagery we Frankonii nie są rzadkością, szczególnie związane są z Norymbergą. tak jak to od ich potężnego brata:

        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-rotbier-rotes


        Trafić można nawet na czerwonego koźlaka.

        No ale napisałem to jak napisałem i teraz biję się w pierś, mój błąd

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        Przetwarzanie...