Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hösl Mitterteich, Abt Andreas

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12118

    Hösl Mitterteich, Abt Andreas

    Byłem pewny, że to piwa ma już swój opis, ale go nie znalazłem...

    Ciemny lager, na kontrze wspominają, że użyli szyszki chmielowej (chmiel z Hallertau)



    Alk. 4,9%

    Aromat - palony słód, chleb, lekka zbożowa kawa
    Piana - wysoka, niezbyt zwarta, umiarkowanie trwała zostaje trochę na szkle
    Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło tony mahoniowe
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie, przyjemnie musujące
    Smak - razowy chleb, lekka kawa, łagodna słodycz, tony palone, wyraźnie goryczkowy finisz, który w ustach pozostawia przyjemny posmak palonego słodu
    Treściwość - umiarkowana

    Bardzo smaczny ciemniak. Nie za słodki, ale też z ładnie podkreśloną paloną goryczką, bardzo dobry balans. Warto
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    • 02-2003
    • 12118

    #2
    Fotografia:
    Attached Files

    Comment

    • Pancernik
      Senior
      • 09-2005
      • 9729

      #3
      Piwo brązowe, z beżową, bardzo drobną i wysoką pianą.
      Pachnie niezbyt silnie, karmelem z akcentem suszonych owoców.
      Smakuje lekko wytrawnie, goryczkowo, jest też posmak karmelu i suszu.
      Gaz raczej niewysoki, sentymentalna butelka euro, prosta eta - jak na fotce. Całkiem bez przerzeźbienia. Można?
      Klasyczny, całkiem przedrewolucyjny ciemniak, na dodatek smaczny .

      Comment

      • tfur
        Senior
        • 05-2006
        • 1301

        #4
        butelki euro niezmiennie przywołują mój sentyment
        jednak ten ciemniak nie podchodzi mi zbytnio
        smakuje jak kormoranowy podpiwek
        który zresztą skądinąd lubię
        nuta kolowa w zapachu?
        grunt, że niesłodkie
        veni, emi, bibi

        Comment

        • yaro74
          PremiumUżytkownik
          • 09-2012
          • 2089

          #5
          Kolor: brązowo-miedziany.
          Piana: niska, drobna, średniotrwała.
          Zapach: średnio intensywny, przyjemny, słodowy, karmelowy, chleb, suszone owoce.
          Wysycenie: za niskie.
          Smak: słodowy, lekko palony, ciemny chleb, lekko karmelowy. Goryczka jest lekka i ściągająca. Piwo jest nieco wodniste i przeciętne w smaku.

          Comment

          • darekd
            PremiumUżytkownik
            • 02-2003
            • 12118

            #6
            Górny Palatynat w Bawarii.

            Powrót po kilku latach. Nadal na kontrze wspominają o szyszce chmielowej w składzie. Tam też podają, że piwo zawiera 5,4% alk.
            A na stronie nadal, że 4,9%



            Takiej różnicy jeszcze nie spotkałem.

            Wizualnie i zapachowo jak w pierwszym poście. Aromat nawet oprócz razowości ma leciutkie orzechy i karmel.
            Natomiast w smaku na początku lekka metaliczność a potem dość wyraźny kwasek obok przyjemnych tonów palonego słodu, razowego chleba i podpieczonej skórki chlebowej i lekkiego karmelu. Goryczka lekka (cut chmielowa, bardziej palona)
            Treściwość nadal umiarkowana, bardzo wątpliwe te 5,4% alk.

            Trochę męczący ten kwasek. Niezłe, ale za pierwszym razem zrobiło na mnie dużo lepsze wrażenie.

            Comment

            • anteks
              maruda
              • 08-2003
              • 10737

              #7
              Na niemieckiej kontrze 5,4% a na polskiej naklejce 4.9%
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X
              😀
              🥰
              🤢
              😎
              😡
              👍
              👎